NSA i-a spionat pe britanici cu acordul Londrei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

NSA i-a spionat pe britanici cu acordul Londrei

Externe 22 Noiembrie 2013 / 00:00 357 accesări

Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA) a putut să-i spioneze pe cetăţenii britanici în urma unui acord secret încheiat cu autorităţile din Regatul Unit, conform unor documente deconspirate de Edward Snowden şi prezentate de cotidianul britanic „The Guardian” şi de televiziunea Channel 4. Autorităţile britanice şi-au dat acordul în 2007 ca datele privind convorbirile telefonice, comunicarea pe internet şi poşta electronică ale britanicilor să poată fi arhivate şi analizate de NSA. În prezent, analiştii SID (serviciul de spionaj electronic din cadrul NSA) pot analiza conţinutul comunicaţiilor dintre cetăţenii britanici. Aceste documente arată că autorităţile britanice au dat undă verde, în 2007, pentru arhivarea şi analizarea de către NSA a datelor privind convorbirile telefonice, comunicarea pe internet şi poşta electronică ale propriilor cetăţeni. Autorităţile britanice şi americane nu au reacţionat încă faţă de publicarea acestor noi dezvăluiri.

INFORMAŢII CONFIDENŢIALE Se pare că nimeni din lume că nu a scăpat nespionat. Procurorii din Paris anchetează subsidiara franceză a IKEA şi primii doi directori ai diviziei, în cadrul unei investigaţii ample privind acuzaţii că producătorul suedez de mobilă i-ar fi spionat pe angajaţii din Franţa. Directorul general al IKEA France, Sefan Vanoverbeke, şi directorul financiar al companiei, Dariusz Rychert, au fost reţinuţi în această săptămână de Poliţie, timp de aproximativ 30 de ore, pentru audieri privind acuzaţii de încălcare a dreptului la viaţă privată al angajaţilor. Compania este suspectată că ar fi obţinut în mod clandestin, prin departamentul de resurse umane, acces la cazierele angajaţilor sau candidaţilor, a anunţat un oficial al Tribunalului Versailles, Paris. Fostul director executiv al subsidiarei, Jean-Louis Baillot, este anchetat în acelaşi dosar şi a fost, de asemenea, audiat.

Tribunalul Versailles a început investigaţia în luna aprilie a anului trecut, după ce un sindicat al angajaţilor IKEA a acuzat compania că cercetează în mod ilegal salariaţii prin accesarea dosarelor Poliţiei. Orice rezident din Franţa care a avut de-a face cu Poliţia are un dosar întocmit, indiferent dacă a fost sau nu condamnat pentru vreo infracţiune. Documentele sunt confidenţiale şi pot fi consultate numai de Poliţie şi procurori. IKEA şi directorii companiei sunt acuzaţi că ar fi obţinut acces la dosarele confidenţiale prin surse din Poliţie, pentru a obţine informaţii despre actuali sau viitori angajaţi. Mai mulţi poliţişti sunt de asemenea vizaţi de anchetă. IKEA a derulat anul trecut şi o investigaţie internă, în urma căreia a descoperit că unii angajaţi din Franţa apelează la metode de lucru care contravin valorilor şi regulilor companiei, a declarat purtătorul de cuvânt al producătorului de mobilă, Josefin Thorell. Compania a concediat, în luna mai a anului trecut, patru directori, inclusiv şeful departamentului de securitate. Directorul IKEA France, Sefan Vanoverbeke, susţine, prin avocatul său, că nu a avut cunoştinţă despre aceste practici şi a luat toate măsurile necesare atunci când a aflat.

IKEA are 29 de magazine şi 9.500 de angajaţi în Franţa. Compania a colaborat cu anchetatorii şi a a organizat sesiuni speciale de training pentru angajaţii şi managerii din Franţa, care au fost instruiţi în ceea ce priveşte codul de conduită, pentru a evita apariţia unor astfel de situaţii pe viitor.



12