Nunta prinţului William, eveniment mediatic mondial

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Toţi ochii aţintiţi spre Londra

Nunta prinţului William, eveniment mediatic mondial

Monden 30 Aprilie 2011 / 00:00 794 accesări

Emoţionantă expresie a bucuriei populare. Momentul mult-aşteptat al nunţii prinţului William s-a consumat în sfârşit. Detalii din amplul eveniment mediatic sunt relatate cititorilor cotidianului ”Telegraf” de Mircea Taiss (Neptun TV), aflat la Londra. ”Într-o atmosferă de sărbătoare, mi-am ocupat locul în centrul de presă aflat în apropiere de Palatul Buckingham încă de la 6 dimineaţa. A fost un efort necesar, pentru că şi cea mai mică întârziere ar fi făcut imposibil orice demers de a mai ajunge în centrul Londrei. Nu m-a mai mirat să văd pe stradă, la 6 dimineaţa, familii întregi, cu copii şi cărucioare, care îşi ocupau disciplinate un loc cât mai bun pe drumul pe care familia regală urma să îl străbată. Ataşamentul acestor oameni faţă de familia regală era evident şi în faptul că erau nedespărţiţi de steguleţe, cocarde, pălării, eşarfe sau rucsacuri pe care erau inscripţionate însemnele britanice.

Se estimează că între 800.000 şi un milion de oameni au asistat, în centrul Londrei, la ceremonialul nunţii şi toţi aceşti oameni au vibrat la unison. Au cântat şi aplaudat, au spus rugăciunile alături de episcopul de Canterburry, au urmărit cuvânt cu cuvânt discursul acestuia sau jurămintele rostite de miri. Au fost instalate, în puncte-cheie, uriaşe ecrane, iar din zece în zece metri, boxe, pentru a se auzi tot ce se întâmplă în Catedrala Westminster. Un program se găsea de vânzare peste tot în Londra, contra a două lire sterline, care îi ajuta pe oameni să înţeleagă fiecare etapă a ceremonialului. A fost emoţionantă această expresie a bucuriei populare. Şi vremea a făcut un cadou frumos mirilor şi nu a plouat, iar spre deliciul populaţiei, noul cuplu regal a putut merge de la Catedrala Westminster la Palatul Buckingham cu caleaşca deschisă. Atât de mulţi oameni au venit la Palatul Buckingham pentru a asista la primul sărut al noii familii princiare, că era să se producă o busculadă. S-a evitat in extremis o tragedie şi poliţia s-a văzut nevoită să lase publicul să se apropie destul de mult de palat. Şi parada militară ce a pigmentat acest eveniment a fost la înălţime, la propriu şi la figurat. Gărzile călare, corpurile poliţiei metropolitane şi parada aviatică au contribuit cu o notă de dramatism. Pe cerul Londrei au survolat avioane Lancaster şi Spitfire din al Doilea Război Mondial, alături de mai noile Carrier.

Nunta regală a fost urmată de petreceri în aer liber în întreaga Londră. Pentru majoritatea londonezilor, vineri a fost zi liberă. În cel mai mare parc, St. James, municipalitatea a instalat 2.000 de şezlonguri şi domnea o atmosferă de picnic. Au fost programate tot felul de concerte în Piaţa Trafalgar şi va trece destul de mult timp până când londonezii să mai trăiască atât de intens un alt eveniment”, ne-a relatat Mircea Taiss.

Un program minuţios. Arhiepiscopul de Canterburry, şeful Bisericii Anglicane, Rowan Williams, a oficiat ceremonia prin care prinţul William s-a căsătorit cu Kate Middleton. Cei doi miri şi-au jurat credinţă în faţa celor 1.900 de invitaţi, dar şi în faţa a milioane de telespectatori. Nunta a urmat un program calculat aproape la minut, cu sosirea pe rând a invitaţilor. Noul cuplu princiar a plecat în caleaşcă spre Palatul Buckingham. Cei 2,02 kilometri au fost parcurşi de cuplu în 15 minute, salutând mulţimea adunată de-a lungul traseului. Regina şi tinerii miri au apărut la balconul palatului, însoţiţi de membri ai celor două familii şi au asistat la parada aeriană. Catherine şi William au făcut un gest în premieră pentru nunţile regale britanice, sărutându-se de două ori în balconul palatului.

Regina Elisabeta a ll-a a oferit o recepţie de două ore, la care au luat parte circa 650 de invitaţi. Circa 10.000 de gustări au fost pregătite de 21 de bucătari pentru masa oferită de regină. Selecţia de aperitive cuprinde salată de crab de Cornish pe pat de lămâie, sparanghel fiert cu sos hollndaise, ouă de prepeliţă cu ţelină şi minipudding Yorkshire cu fileuri de carne de vită la grătar şi mousse de hrean. Invitaţii au servit şi dulciuri delicioase, pate de fruit din portocale roşii, tartă de rubarbă cu cremă de zahăr ars, praline cu fructul pasiunii şi trufe de ciocolată neagră. Tortul a fost făcut din 17 torturi individuale de fructe (12 formează baza) şi a avut opt etaje. Era decorat cu frişcă şi glazură albă şi avea până la 900 de flori din glazură albă şi 17 tipuri de frunze. În vârful tortului a fost creată, din glazură, o coroniţă ce imită florile de lăcrămioară, laitmotiv în ţinuta miresei. La recepţie s-a servit şampanie Pol Roger NV Brut, dar şi alte băuturi alcoolice şi nonalcoolice. Seara, tatăl mirelui, prinţul Charles, a oferit un dineu la care au luat parte 300 de invitaţi, urmat de o seară de dans pentru prietenii apropiaţi şi familie. Cei mai mulţi dintre oaspeţi au fost invitaţi doar la slujba religioasă, după care au fost nevoiţi să meargă la casele lor şi să străbată, în ţinutele lor de gală, străzile înţesate de oameni. Nunta nu a fost numai motiv de bucurie. 55 de persoane au fost arestate în legătură cu nunta regală. Un responsabil al poliţiei a descris ca un uriaş succes operaţiunea forţelor de ordine, considerând că această prestaţie trebuie să convingă britanicii că poliţia se va ocupa cum trebuie de securitatea Jocurilor Olimpice de la Londra, de anul viitor.

Detalii insolite. Prinţul William de Wales, de 28 de ani, posesorul unei diplome universitare în geografie, jucător de polo, pilot de elicopter şi al doilea în ordinea succesiunii la tronul britanic, şi-a unit destinul cu Catherine Middleton, de 29 de ani, posesoare a unei diplome universitare în istoria artei, pasionată de modă şi fiică de milionari. Nunta a scos în evidenţă şi o serie de fapte insolite! Căsătoria prinţului William a avut loc la exact 66 de ani de la cea a lui Hitler cu Eva Braun, într-un buncăr din Berlin. Nunta regală a fost celebrată la Catedrala Westminster, unde au fost oficiate trei dintre dintre cele mai recente căsătorii regale încheiate cu un divorţ. Construcţie începută de călugării benedictini în secolul X, Catedrala Westminster a fost sfinţită de regele Eduard Confesorul, în anul 1065, cu o săptămână înainte de a muri. Despre căsătoria lui cu Edith de Wessex, care a durat 20 de ani, se spune că nu a fost niciodată consumată.

Se estima că audienţa pe plan mondial va atinge şi chiar depăşi două miliarde de telespectatori, iar alţi 400 de milioane de oameni vor fi urmărit nunta pe Internet sau vor fi ascultat relatări radiofonice. Căsătoria prinţului Charles cu Lady Diana Spencer, în anul 1981, a fost urmărită de ”abia” 750 de milioane de persoane. În 1923, postului BBC i-a fost refuzată cererea de a difuza la radio nunta viitorului rege George al VI-lea cu Elisabeta Bowes-Lyon, pe motivul că relatările radiofonice ar putea fi ascultate de persoane necuviincioase, care stau în locuinţe private, cu pălăriile pe cap. Prima nuntă regală din Marea Britanie televizată în direct a fost cea dintre prinţesa Margaret, sora reginei Elisabeta a II-a, cu Antony Armstrong-Jones, în 1960. Însă, telespectatorii au putut să asiste pentru prima oară în direct la jurămintele de credinţă regale abia după 21 de ani, când prinţul Charles s-a căsătorit cu Lady Diana Spencer.

Meteorologii prevedeau ploi substanţiale pentru ziua de vineri, dar nu au avut dreptate. Această problemă meteo este lipsită de importanţă în comparaţie cu ceea ce au păţit regele Edward al III-lea şi Philippa de Hainhault, care s-au căsătorit în York Minster, în anul 1318. Catedrala nu era finalizată la acea vreme şi nu exista încă un acoperiş care să protejeze biserica sau cuplul regal de o violentă furtună de zăpadă. Folosirea Catedralei Westminster pentru nunţi regale, spre deosebire de ceremoniile de încoronare şi funeralii, este un fenomen relativ recent. William şi Catherine sunt doar al nouălea cuplu regal care s-a căsătorit aici.



12