O clădire veche îi sperie pe constănțeni. Cum este posibil?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O clădire veche îi sperie pe constănțeni. Cum este posibil?

Administrație 02 August 2016 / 14:39 1605 accesări

Imobilul în care a funcționat fostul Oficiu Poștal 12 din Constanța (cartierul Km 4-5), aflat la intersecția străzilor Progresului și Liliacului, i-a speriat pe mai mulți constănțeni. Nu este vorba despre vreo casă bântuită, ci despre o clădire a cărei tencuială se desprinde, fiind un real pericol pentru oamenii care trec prin zonă. Chiar marți după-amiază au căzut mai multe bucăți de tencuială, ceea ce i-a speriat pe mai mulți constănțeni care se aflau în zonă. Aceștia au sunat imediat la Poliția Locală Constanța. Un echipaj a ajuns imediat la fața locului și a securizat zona, interzicând accesul pietonilor pe trotuarul din zonă. Locuitorii cer ca autoritățile să dărâme sau să reabiliteze imobilul, pentru că, în starea actuală, clădirea reprezintă un real pericol public. Însă reprezentanții Poliției Locale spun că o asemenea decizie poate fi luată numai de către proprietarul clădirii, Telekom. Potrivit Primăriei Constanța, proprietarul imobilului va avea obligația ca, în cel mai scurt timp, să reabiliteze fațada clădirii, în caz contrar va fi amendat.

NEGLIJENȚA POATE OMORÎ

Amintim că nu este singurul caz de acest gen. În urmă cu mai multe luni, un constănțean a avut parte de o experiență nefericită. În timp ce mergea pe strada Remus Opreanu din municipiu, în dreptul hotelului Palace, o bucată din tencuială s-a desprins de pe fațada clădirii. Omul ar fi putut fi rănit dacă nu s-ar fi ferit în ultima clipă. Din păcate, în încercarea sa de a evita bucățile de tencuială, bărbatul a sărit în stradă, fix în fața unei mașini care l-a acroșat. Cele două evenimente readuc în atenție o problemă care trenează de foarte multă vreme: neglijența celor care cred că „merge și așa”, indiferent că sunt proprietari, investitori sau autorități, ne poate omorî.

REABILITĂRI PE BANII PRIMĂRIEI

Situația clădirilor vechi și neîngrijite poate fi rezolvată și într-un alt mod. Concret, administraţiile publice locale ar putea asigura finanţarea integrală a lucrărilor de reabilitare a fațadelor clădirilor istorice aflate în proprietate privată. La cererea proprietarilor, primăriile pot pune la dispoziție, în anumite circumstanţe, fondurile necesare, banii urmând să fie recuperați în cel mult zece ani, din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari. În cazul în care nu vor putea fi recuperaţi în acest mod, primăriile pot stabili o taxă pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, aplicabilă doar proprietarilor care beneficiază de reabilitarea clădirilor. De asemenea, în situația în care imobilele reabilitate sunt vândute, primăriile pot recupera banii de la noii proprietari. Totodată, autorităţile publice locale pot prelua parţial sau integral aceste cheltuieli dacă respectivele clădiri sunt în „zone protejate și în zone de protecție a monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial“. Prevederile sunt incluse într-o lege care a fost promulgată, recent, de preşedintele Klaus Iohannis.



12