O incursiune în gospodăria tradițională din Dobrogea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O incursiune în gospodăria tradițională din Dobrogea

Cultură 24 Ianuarie 2019 / 18:38 1238 accesări

Pasionații de etnografie sunt invitați la Muzeul de Artă Populară Constanța pentru a admira expoziția temporară „Gospodăria tradițională din Dobrogea”. Cele trei spații de organizare a casei tradiționale dobrogene: „camera curată”, tinda cu vatră și camera de locuit devin sursa materialului foto-documentar prezentat de instituția de cultură.

„Camera curată” sau „camera bună” găzduia oaspeții și păstra cele mai frumoase țesături, precum și zestrea fetelor de măritat. Peretele de răsărit cu icoana protectoare, care era încadrată, de regulă, de un ștergar țesut din borangic și bumbac, era piesa de rezistență a acestei încăperi.

Tinda este prezentată de muzeografi drept încăpere centrală a casei, locul unde se afla și vatra. În inventarul gospodăresc legat de vatră apar obiecte din lemn, vase din aramă, precum și ștergare de uz, țesute din bumbac. Punctul de greutate al acestui spațiu era „sinia”, masa rotundă și joasă, în jurul căreia, pe scăunele cu trei picioare, se așezau membrii familiei.

Odaia de locuit cuprindea războiul de țesut, amplasat lângă fereastră, alături de unelte necesare industriei casnice textile: furca, roata de tors, daracul și pieptenii pentru cânepă, mașina de egrenat bumbacul, rășchitorul, vârtelnița și roata de țevi.

Exponatele fac parte din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța și sunt orginare din satele românești Ostrov, Oltina, Băneasa, Dunăreni, Aliman, Topalu, Seimeni, dar și din localități nord-dobrogene Enisala și Babadag.

Expoziția temporară „Gospodăria tradițională din Dobrogea” va fi putea fi vizitată în perioada ianuarie - iunie 2019.



Ştiri recomandate

12