O navă rusească a capturat zece piraţi în largul coastelor Somaliei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O navă rusească a capturat zece piraţi în largul coastelor Somaliei

Externe 14 Februarie 2009 / 00:00 733 accesări

Purtătorul de cuvînt al Marinei ruse, Igor Dgalo a anunţat, vineri, că o navă rusească a capturat zece piraţi în largul coastelor Somaliei. “Nava Petru Cel Mare a capturat trei ambarcaţiuni la bordul cărora se aflau zece piraţi, cetăţeni somalezi, care au fost arestaţi”, a anunţat Dygalo. Marinarii ruşi au capturat arme automate, lansatoare de grenadă, mine, un dispozitiv GPS, 500 de grame de droguri, un sac de zahăr şi unul de orez. “Se aflau sub influenţa drogurilor”, a explicat purtătorul de cuvînt.

Incidentul a avut loc în largul Insulei Socotra, situată în Golful Aden, între Yemen şi Somalia. Procurorii militari ai Flotei Nordice desfăşoară o anchetă la bordul navei ruseşti. Soarta deţinuţilor va fi decisă în cooperare cu Ministerul Justiţiei şi Ministerul Afacerilor Externe. Biroul Maritim Internaţional a anunţat că, în ultimele zile, piraţii somalezi au atacat şase nave, între care unele din Marea Britanie, India şi Singapore, dar niciuna dintre acestea nu a fost capturată. Navele, provenind din India, Marea Britanie, Grecia, Singapore şi Filipine, au reuşit să scape. Prezenţa navelor militare în largul coastelor somaleze a împiedicat multe acte de piraterie în ultimele săptămîni.

Piraţii somalezi care au reţinut, timp de 19 săptămîni, o navă ucraineană care transporta tancuri şi arme au furat o parte din armament, a declarat secundul navei, Oleksandr Prisoukha. ”Au demontat mitralierele instalate pe tancuri şi au luat lansatoare de grenade”, a spus el, vineri, pe aeroportul din Mombasa, înainte de plecarea către Kiev. Oficiali ucraineni au confirmat informaţiile, adăugînd că au fost furate în principal lansatoare de grenade şi muniţie. Mitralierele au fost într-adevăr demontate, însă nu au putut fi transportate de la bordul navei, au declarat surse ucrainene, adăugînd că inventarul încărcăturii urmează să înceapă azi.

Nava MV Faina, capturată de piraţi la 25 septembrie 2008, în largul coastelor somaleze, a fost eliberată în data de 5 februarie, în schimbul unei răscumpărări de 3,2 milioane de dolari şi a ajuns la Mombasa, joi. Cei 20 de membri ai echipajului - 17 ucraineni, doi ruşi şi un leton - au plecat către Kiev în cursul nopţii de joi spre vineri, iar la sosirea în capitala ucraineană au fost întîmpinaţi de preşedintele Viktor Iuşcenko. Căpitanul navei, Vladimir Kolobkov, a murit la două zile după capturarea acesteia. Vasul transporta 33 de tancuri T-72 de concepţie sovietică, 150 de lansatoare de rachete RPG-7, baterii antiaeriene, lansatoare de rachete multiple şi circa 14.000 de piese de muniţie de diverse tipuri. Destinaţia încărcăturii este încă neclară, autorităţile ucrainene şi kenyene afirmînd că aceasta era destinată armatei din Kenya, în timp ce experţi şi diplomaţi din regiune pun sub semnul întrebării această versiune şi apreciază că armamentul era destinat, cel mai probabil, guvernului sudanez.



12