O substanţă chimică din sticlele de plastic poate provoca cancer

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O substanţă chimică din sticlele de plastic poate provoca cancer

Monden 17 Aprilie 2008 / 00:00 786 accesări

Potrivit unui raport emis de Guvernul american, o substanţă chimică ce se găseşte în ambalajele de plastic pentru alimente şi băuturi poate provoca adolescenţilor cancer mamar şi la prostată. Pe baza datelor descoperite de Programul Naţional de Toxicologie, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate din SUA, democraţii din congresul american şi Agenţia de reglementare a alimentelor şi medicamentelor vor decide dacă substanţa bisfenol A este sigură pentru bebeluşi şi copii. Substanţa, numită şi BPA, este utilizată şi la fabricarea sticlelor pentru biberoane şi a cutiilor pentru formulele de lapte praf destinate bebeluşilor.

Raportul indică faptul că ambalajele de plastic pot afecta fetuşii, bebeluşii şi copiii din punct de vedere neurologic şi comportamental, dacă aceştia sînt în permanenţă expuşi substanţei BPA. Autorii raportului susţin că s-au bazat în avertismentele lor pe efectele acestora asupra glandelor prostatei şi mamară şi asupra pubertăţii precoce la femei. Raportul indică faptul că şoarecii expuşi în laborator la niveluri de BPA similare celor la care sînt expuşi oamenii au dezvoltat, printre altele, leziuni pre-canceroase pe glandele prostatei şi pe cea mamară. Agenţia de reglementare a alimentelor şi medicamentelor afirmă că posibilitatea ca bisfenolul A să afecteze negativ dezvoltarea umană nu poate fi eliminată şi că mai sînt necesare studii pentru a stabili dacă această substanţă chimică prezintă riscuri pentru sănătate.

Bisfenolul A este utilizat la producerea plasticului policarbonat şi a răşinilor epoxidice şi se găseşte în ambalajele pentru alimente şi băuturi, în CD-uri şi unele dispozitive medicale. Unii compoziţi dentari conţin, de asemenea, această substanţă. Raportul a mai indicat că există riscuri neglijabile ca substanţa să provoace avort spontan, deces la naştere, defecte, greutate scăzută la naştere sau să împiedice dezvoltarea bebeluşilor. De asemenea, BPA afectează foarte puţin aparatul reproducător în cazul adulţilor. Grupul industrial Consiliul Chimiştilor Americani susţine că expunerea umană la bisfenol A este extrem de redusă şi că nu s-au găsit dovezi directe că ar afecta reproducerea sau dezvoltarea. În Canada, publicaţiile “Globe” şi “Mail” au titrat că ministrul canadian al Sănătăţii este gata să declare BPA o substanţă periculoasă. Ministerul canadian al Sănătăţii ar deveni astfel primul organism de reglementare din lume care ar lua o asemenea decizie. Activiştii care luptă pentru protejarea mediului transmit de multă vreme avertismente în ceea ce priveşte efectele negative ale BPA şi au lăudat raportul emis de Guvernul american.

Taguri articol


12