„O zi la Tomis”, cu elevi la muzeu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„O zi la Tomis”, cu elevi la muzeu

Cultură 08 Noiembrie 2013 / 00:00 407 accesări

Aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa (MINAC) a fost, ieri după-amiază, gazda unei sesiuni de comunicări denumite „O zi la Tomis”. La această sesiune au participat elevi şi profesori de la Şcoala Gimnazială „Adrian V. Rădulescu” din Murfatlar, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Medgidia şi Liceul Teoretic „George Călinescu” din Constanţa. În cadrul activităţilor au fost prezentate comunicări despre comunitatea tomitană din antichitate şi până în prezent, influenţele culturale greco-romane, precum şi despre tradiţiile survenite din această moştenire. La finalul prezentărilor, elevii, îmbrăcaţi în ţinute aristocratice din antichitate, au realizat şi un moment artistic care l-a avut în prim-plan pe înţeleptul poet Publius Ovidius Naso.

„TOMISUL ESTE PRIN EXCELENŢĂ ORAŞ PORTUAR ŞI CULTURAL” La eveniment au fost prezenţi şi directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea, precum şi cercetătorul ştiinţific dr. Livia Buzoianu. „Implicarea noastră în această manifestare a fost una de suflet, una colegială. Ne bucură faptul că am reuşim să păstrăm legătura cu cadrele didactice şi să avem întruniri pe diferite teme de clasicitate şi civilizaţii antice. Salutăm prezenţa tinerilor de pe băncile gimnaziale. Tomisul este prin excelenţă oraş portuar şi cultural, economia şi cultura nu se exclud, trebuie să se susţină una pe alta, trebuie să susţinem latura culturală a Tomisului, iar tinerii trebuie să fie o emblemă pentru ceea ce înseamnă interesul pentru studii clasice”, a declarat cercetătorul ştiinţific al MINAC, dr. Livia Buzoianu.

Evenimentul care s-a desfăşurat ieri, la MINAC, este parte a activităţii cu tema „Tomis - oraş portuar şi cultural”, organizată în cadrul proiectului OLKAS: „De la Marea Egee la Marea Neagră. Porturi medievale în cadrul rutelor maritime ale Estului”, cod MIS-ETC 284, finanţat prin Programul Operaţional Comun „Marea Neagră 2007-2013”. Proiectul este condus de Centrul European pentru Monumente Bizantine şi Post-bizantine din Salonic, Grecia, fiind susţinut de o echipă alcătuită din reprezentanţi ai unor institute de cercetare şi centre culturale din Grecia, Turcia, Bulgaria, România, Ucraina şi Georgia.



12