Operaţiune spectaculoasă în SUA, cu peste 400 de inculpări şi arestări

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După un an de criză pe piaţa creditelor

Operaţiune spectaculoasă în SUA, cu peste 400 de inculpări şi arestări

Externe 21 Iunie 2008 / 00:00 650 accesări

Autorităţile americane au efectuat, joi, zeci de arestări şi inculpări, în cadrul unei anchete privind deturnări de fonduri legate de creditele ipotecare cu grad ridicat de risc (subprime), care, în decurs de numai un an au generat o criză pe piaţa financiară mondială. După o anchetă care a durat trei luni şi jumătate, numită Operaţiunea Ipoteci Necinstite, secretarul american al Justiţiei şi FBI-ul au inculpat 406 persoane pentru fraudă şi au arestat 60 dintre ele. Printre inculpaţi se numără doi foşti gestionari ai fondurilor băncii de investiţii Bear Stearns.

Potrivit autorităţilor, ancheta s-a desfăşurat în perioada 1 martie - 18 iunie şi a vizat creditele imobiliare acordate fără ezitare unor clienţi insolvabili. Au fost pronunţate inculpări pe tot teritoriul ţării, în legătură cu diverse dosare în care investitorii au pierdut în total peste un miliard de dolari, se arată într-un comunicat al departamentului. Cei doi foşti gestionari de la Bear Stearns, Ralph Cioffi şi Matthew Tannin, au fost arestaţi pentru conspiraţie şi fraudă. Ei sînt acuzaţi pentru că ar fi înşelat voit investitorii, în primăvara anului 2007, determinîndu-i să continue să investească în două fonduri despre care ştiau că se află pe punctul de a se prăbuşi. Prăbuşirea lor, în iunie 2007, a marcat începutul crizei financiare şi le-a provocat investitorilor pierderi de 1,4 miliarde de dolari, potrivit departamentului. În emailuri trimise în luna aprilie 2007, cei doi se declarau convinşi de prăbuşirea iminentă a fondurilor, dar continuau să încurajeze investitorii să plaseze mai mulţi bani în ele. Ancheta arată şi că au dispărut agende şi calculatoare, în condiţiile în care acestea au fost cerute de autoritatea de reglementare bursieră SEC, în cadrul unei anchete legate de prăbuşirea celor două fonduri în vara anului 2007. La sfîrşitul lunii iunie, Bear Stearns a anunţat că acestea erau aproape în faliment şi şi-a luat angajamentul să finanţeze unul dintre ele cu pînă la 3.2 miliarde de dolari. La sfîrşitul lunii iulie, cele două fonduri au trebuit să îşi depună bilanţul, în condiţiile în care, la începutul primăverii, valoarea activelor lor era estimată la 20 de miliarde de dolari. În luna martie, Bear Stearns, în pragul falimentului, a fost cumpărată de urgenţă de banca JPMorgan Chase, printr-o operaţiune pilotată de Rezerva Federală americană (FED).

De la începutul crizei creditelor imobiliare cu grad ridicat de risc, mulţi investitori au afirmat că au fost convinşi să îşi plaseze banii în produse financiare complexe, ale căror riscuri nu le-au fost expuse corect.



12