Opoziţia câştigă Senatul, Coaliţia pierde parlamentari

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Puterea, în cădere liberă

Opoziţia câştigă Senatul, Coaliţia pierde parlamentari

Politică 20 Aprilie 2012 / 00:00 465 accesări

LUPTĂ CÂŞTIGATĂ Membrii Puterii, fie ei portocalii, fie deghizaţi, s-au împuţinat suficient de mult încât acum Opoziţia să deţină majoritatea la Senat. Demisia senatorului PDL de Iaşi, Mihaela Popa, şi înscrierea ei în PNL a făcut posibilă sporirea numărului de membri în tabăra senatorială a Opoziţiei. Astfel, în Senat, Opoziţia numără 67 de senatori, (PSD - 41, iar PNL+PC - 26), în timp ce Puterea rămâne cu 65 de senatori, PDL - 44, inclusiv Iulian Urban - independent afiliat PDL şi Radu F. Alexandru, care nu a renunţat la mandat pentru a trece la CNA, UDMR cu opt senatori şi UNPR alţi 13 senatori. La numărul total de membri în Senat, se adaugă şi doi senatori neafiliaţi niciunui grup parlamentar: Mircea Geoană şi uneperistul Cezar Măgureanu. Este un pas înainte pentru Opoziţie, însă mai este încă mult de muncă pentru a câştiga majoritatea Parlamentară. Practic, majoritatea în Senat permite USL să blocheze proiectele legislative păguboase care au ca şi cameră decizională Senatul. La Camera Deputaţilor însă, Puterea continuă să deţină majoritatea, mai ales că acolo voturile sunt numărate de Roberta Anastase. Pentru ca Opoziţia să îl poată suspenda pe şeful statului, este nevoie de majoritate în plenul reunit al Parlamentului iar, la numărul total de parlamentari, arcul guvernamental încă deţine peste jumătate din mandate.

DECIZIE SURPRIZĂ Vestea demisiei senatorului PDL Mihaela Popa şi decizia de a se alătura liberalilor a fost o surpriză, având în vedere că, în urmă cu doar o lună, declara că îl susţine pe premierul Mihai-Răzvan Ungureanu. Probabil însă că actualul premier nu a convins-o. \"Păstrându-ţi destinaţia, poti să-ţi schimbi drumul. Pentru mine, destinaţia în politică este democraţia (...) Nu poţi construi o democraţie în România fără un exerciţiu democratic în interiorul partidului. Din păcate, într-o veşnică poziţie de drepţi, acest lucru a fost imposibil. Oamenii fac partide şi nu partidele fac oamenii\", a declarat Popa. Ea a spus că se alătură PNL Iaşi, unei \"echipe consolidate în timp\". Despre Ungureanu spune că ţine la el în calitatea lui de om, dar apreciază, ca premier, că a făcut deja greşeli care îl fac să semene \"cu toţi ceilalţi prim-miniştri care s-au perindat de-a lungul a 22 de ani\".

REACŢII VEHEMENTE ÎN PDL Plecarea lui Popa din PDL a stârnit reacţii vehemente din partea foştilor săi colegi, majoritatea pedeliştilor numind-o „trădătoare”. \"E bine că partidul se curăţă de oportunişti.\", a declarat fostul premier, Boc. Nici liderul Organizaţiei de Femei a PDL, Sulfina Barbu, nu se lasă mai prejos cu declaraţiile denigratoare: “Sunt surprinsă de decizia pe care a luat-o (...) În general, cine trădează, tot trădător se numeşte”, a declarat Barbu. La rândul său, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, se căieşte la toţi sfinţii şi spune despre Popa că era „o răsfăţată a partidului”. \"A fost europarlamentar, preşedinte de organizaţie, senator, vicepreşedinte al partidului. Nu avea motive să plece din partid”, a declarat Oltean.

PSD ŞI PNL, DOMINANTE De cealaltă parte a baricadei politice, liberalii au primit-o cu braţele deschise pe Mihaela Popa. “De luni, USL va stabili, într-o şedinţă, care va fi strategia pentru Senat. Având în vedere că Opoziţia are majoritate, lucrurile vor deveni chiar dramatice pentru Putere. În sesiunea următoare, în Biroul Permanent al Senatului, Opoziţia va fi dominantă”, a explicat senatorul liberal, Puiu Haşotti. Nici PSD nu-şi mai face griji în ceea ce priveşte activitatea la Senat. \"Voturile de aur ale unui independent sau altul contează mai puţin sau deloc\", a spus senatorul PSD, Georgică Severin.



12