Opt obiective culturale dobrogene, în circuit virtual

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Incursiuni printr-un singur click!

Opt obiective culturale dobrogene, în circuit virtual

Cultură 10 Noiembrie 2012 / 00:00 1853 accesări

Turiştii, dar şi constănţenii cărora timpul sau posibilităţile materiale nu le permit să ia la pas cele mai importante monumente de pe teritoriul întregii ţări sau care nu ştiu ce trasee culturale să urmeze au la dispoziţie, începând din această lună, posibilitatea să realizeze o incursiune virtuală. „În acest fel, ei se pot convinge de frumuseţea şi unicitatea vestigiilor culturale - situri arheologice, muzee, centre istorice, lăcaşe de cult - printr-un singur click, accesând site-ul proiectului „Incursiune virtuală în patrimoniul cultural naţional”: http://360.inp.org.ro. Conferinţa de lansare a website-ului la a cărui realizare a participat o echipă importantă de specialişti a avut loc, vineri, în Aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), partener al evenimentului alături de Institutul Naţional al Patrimoniului (INP). De altfel, opt din cele 20 de monumente incluse în turul virtual se află pe teritoriul Dobrogei: cetăţile Histria, Capidava şi Carsium, muzeul cetăţii Histria, MINAC, Cazinoul Constanţa, Moscheea „Carol I” - judeţul Constanţa şi cetatea Enisala - judeţul Tulcea.

„Obiectivul nostru îl constituie atragerea tinerilor, dar şi a turiştilor străini (....), deoarece informaţiile sunt publicate şi în limba engleză. Există şi o hartă, cu indicaţii precise, în aşa fel încât vizitatorul care nu cunoaşte traseul sau punctul turistic să fie ghidat”, a spus managerul proiectului, director de programe al INP, dr. Daniela Mihai. Website-ul permite discuţii interactive, sugestii sau comentarii. Tururile virtuale şi ilustraţiile video au fost realizate într-un timp record: aproximativ trei luni. Filmările şi panoramările fotografice au fost realizate de Tudor Panduru, masterand la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică. Proiectul cultural este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Amfitrionul evenimentului de lansare a website-ului a fost directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea, care a anunţat că, pe 15 noiembrie, instituţia care o conduce va finaliza alte două proiecte, realizate cu sprijinul AFCN.

Pe lângă cele şapte obiective culturale dobrogene, în turul virtual mai sunt incluse cetăţile dacice Costeşti-Cetăţuie şi Sarmisegetusa Regia din Hunedoara, Curtea Veche, Palatul Cantacuzino şi Biserica Stavropoleos din Capitală, Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia, Muzeul Unirii şi Mănăstirea Golia din Iaşi, Mănăstirea Hurezi din judeţul Vâlcea, Centrul Istoric Sibiu, Centrul Istoric Sighişoara şi Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” din Târgu Jiu.

Taguri articol


12