Ortopedia constănţeană ne-a scăpat de drumurile la Bucureşti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un an de la inaugurarea clinicii de Ortopedie la SCJU

Ortopedia constănţeană ne-a scăpat de drumurile la Bucureşti

Sănătate 28 Martie 2013 / 00:00 893 accesări

În urmă cu un an, cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) inaugura una dintre cele mai moderne Clinici de Ortopedie şi Recuperare Medicală din ţară. Încă din prima zi, speranţele de mai bine au fost mari pentru constănţeni, mai ales pentru cei care au avut de-a face cu serviciile oferite de vechea Clinică, în unele situaţii ei fiind trimişi la alte unităţi sanitare din ţară, clinica neavând dotările necesare, dar nici specialişti care să rezolve toate problemele medicale. În cele 365 de zile, echipa medicală profesionistă, alcătuită din medici şi asistenţi medicali cu renume din Bucureşti, veniţi chiar de la cel mai mare spital de urgenţă din ţară - Spitalul Floreasca, a demonstrat că şi la Constanţa totul este posibil. Şi nu o spun ei, ci pacienţii care au fost internaţi în noua Clinică de Ortopedie a SCJU. Au plecat cât se poate de mulţumiţi din spital. Au lăudat atât serviciile medicale prestate, cât şi condiţiile de cazare, toate fiind apreciate ca fiind la standarde europene. „Este o clinică nouă, frumoasă. Întreg personalul medical se comportă frumos. Parcă sunt în altă ţară. Nici nu-mi vine să cred că sunt într-un spital din România, şi mai ales în Constanţa. Cei care au făcut aşa ceva au toate mulţumirile noastre. Le merită din plin. Era jaf aici, mizerie, parcă şi oamenii care lucrau erau scârbiţi, erau nemulţumiţi”, a spus un pacient al Clinicii. Nu este singurul care s-a arătat mulţumit de serviciile oferite la Clinica de Ortopedie a SCJU. Au fost pacienţi care au recunoscut că s-au temut să nu cumva să fie puşi la plată, la externare. „Totul arată atât de bine, ca la privat. Mi-a fost frică să nu mi se ceară bani pe ziua de spitalizare. Este incredibil cum arată secţia asta. Deci, dacă se vrea, şi la stat se poate”, a spus un alt pacient.

INVESTIŢIE DE EXCEPŢIE Şeful Clinicii de Ortopedie a SCJU , dr. Alexandru Şerban, cu o experienţă de peste 30 de ani la Spitalul Floreasca, nu regretă nici măcar o clipă că a ales să vină la Constanţa. El a vrut să profeseze într-una dintre cele mai moderne clinici din ţară, alături de alţi 19 colegi (şapte doctori, patru rezidenţi, un medic ATI şi şapte asistenţi medicali). Au primit din partea CJC câte o locuinţă. „Am introdus modelul după care funcţionează şi Spitalul Floreasca, sistemul lor fiind foarte bine pus la punct şi extrem de eficient. Mai exact, au fost create două linii de gardă (doi medici specialişti ortopezi sunt zilnic, alături de un rezident)”, a declarat dr. Şerban. Este mulţumit că, odată cu funcţionarea noii clinici, nu mai sunt date, pe secţie, consultaţiile medicale, ci fiecare medic coboară (de la etajul V) în Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU), la orice solicitare. „Aşa au fost reduse drastic erorile de diagnostic şi tratament”, explică medicul şef. De asemenea, el a adăugat că au fost desfiinţate acele extensii care erau folosite pacienţilor, mai exact acele greutăţi care erau aplicate bolnavilor, metodă folosită, potrivit şefului Clinicii, în timpul războiului. „Acum trecem imediat la operaţii, nu mai chinuim pacienţii. Şi tot pentru confort, am introdus sistemul de radiografie la patul bolnavului. Nu mai plimbăm pacientul cu patul prin spital pentru investigaţie”, a spus dr. Şerban. O altă importantă realizare face referire la degrevarea Secţiei de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a SCJU, prin înfiinţarea, în cadrul Clinicii, a unui spaţiu post operator. „La ATI mai merg doar cazurile extrem de grave”, spune medicul şef.

SE OPEREAZĂ CA LA FLOREASCA Pe parcursul unui an, medicii au intervenit în 1.900 de cazuri, din care au fost efectuate 1.800 de operaţii (în cele patru săli), cu menţiunea că multe dintre intervenţii au fost de amploare. „Se operează la fel ca la Floreasca. Şi în ceea ce priveşte complexitatea cazurilor, dar şi ca număr de intervenţii. Tot cam atât operează şi ei într-o clinică”, a spus medicul şef.

„AM INTRODUS MODELUL DUPĂ CARE FUNCŢIONEAZĂ ŞI SPITALUL FLOREASCA, SISTEMUL LOR FIIND FOARTE BINE PUS LA PUNCT ŞI EXTREM DE EFICIENT“.

De asemenea, au fost montate 220 de proteze, au fost efectuate 170 de artroscopii şi ligamentoplastii. S-a intervenit în 270 de fracturi de şold, ceea ce înseamnă aproape o intervenţie pe zi. Nu în ultimul rând, medicii au montat şi 130 de tije, mare parte din ele, potrivit managerului SCJU, dr. Dan Căpăţână, fiind cumpărate de CJC, banii alocaţi prin Programul Naţional de Ortopedie fiind total insuficienţi. Dr. Şerban a ţinut să sublinieze şi efortul pe care-l depun specialiştii în recuperarea medicală, direct la patul bolnavului. „Vrem să dezvoltăm sistemul de recuperare medicală, mai ales că mulţi dintre pacienţii care au fost operaţi la Ortopedie nu mai au ce căuta pe secţie, ci ar trebui să fie spitalizaţi într-un serviciu de recuperare medicală. Şi ne-am gândit să dezvoltăm clinica de la Eforie Sud”, a declarat dr. Căpăţână. Managerul celei mai mari unităţi sanitare din judeţ s-a arătat încântat că, prin realizarea unei Clinici de excepţie, a ridicat ştafeta serviciilor medicale.



12