Osteoporoza, o maladie tot mai răspândită

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
20 octombrie - Ziua Mondială a Osteoporozei

Osteoporoza, o maladie tot mai răspândită

Sănătate 19 Octombrie 2010 / 00:00 592 accesări

20 octombrie este Ziua Mondială a Osteoporozei, ocazie cu care medici şi organizaţii din întreaga lume îşi propun să atragă viguros atenţia asupra acestei maladii din ce în ce mai răspândite, care afectează grav sănătatea şi calitatea vieţii a zeci de milioane de oameni în întreaga lume. Datele statistice arată că, în SUA, de exemplu, există zece milioane de persoane care suferă de osteoporoză şi 44 de milioane care prezintă riscul dezvoltării bolii, cu o incredibilă cifră anuală de 1,5 milioane de fracturi cauzate de aceasta. În Marea Britanie se înregistrează trei milioane de astfel de cazuri, cu 230.000 de fracturi asociate anual. Se estimează că şi în perioada următoare, prin creşterea speranţei de viaţă şi modificarea drastică a traiului zilnic (alimentaţie nesănătoasă, sedentarism, fumat, alcoolism etc.) numărul de astfel de cazuri va creşte. Nu de mult, şeful Clinicii de Endocrinologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, totodată şi şeful Compartimentului de Osteoporoză, prof. univ. dr. Eduard Circo, spunea că osteoporoza afectează un număr tot mai mare de femei, dar că în nicio ţară nu există statistici certe ale acestei afecţiuni pentru că dinamica este una mare. “Sunt persoane care mor, altele care nu ajung la medic, deşi au boala”, a mai spus prof. dr. Circo.

DESPRE BOALĂ. Osteoporoza se caracterizează prin pierderea insidioasă – silenţioasă - a masei osului şi a microarhitecturii acestuia, cu fragilizare şi fractură la mişcări simple (tuse, mers, îndoire), cele mai expuse fiind vertebrele, oasele şoldului şi pumnului. Osul este o structură activă, în continuă modelare, ceea ce presupune procese de distrucţie şi de formare permanentă. Însă, după 30 de ani, pierderea osoasă începe să depăşească sinteza, cu efecte în timp. Boala este influenţată de soliditatea structurii osoase obţinută în primele decade de viaţă (densitatea, mărimea lor) şi depinde de factori hormonali (estrogenul şi testosteronul favorizează construcţia osoasă şi scăderea lor după menopauză amplifică riscul de boală pentru ambele sexe). Este adevărat că femeile sunt de două ori mai expuse osteoporozei, dar osteoporoza există şi trebuie investigată şi la bărbaţi. Alţi factori de risc sunt: înaintarea în vârstă, moştenirea genetică, aportul insuficient de calciu şi de vitamina D (începând chiar din primii ani de viaţă), fumatul, alcoolismul (care interferează cu absorbţia calciului), sedentarismul.

TRATAMENTE CU EFECTE ADVERSE. Există şi tratamente de lungă durată, care pot avea acest efect advers: corticoterapia, unele anticonvulsivante, antidepresive, unele antiacide, precum şi unele medicamente folosite în terapia cancerului. Hipertiroidismul, diabetul zaharat, boala Cushing, unele afecţiuni digestive cronice se asociază, de asemenea, cu un risc crescut de osteoporoză. Simptomele sunt vagi şi constau în dureri de spate, scădere în înălţime şi modificări posturale ale coloanei vertebrale şi fracturi. Din păcate, deseori, fracturile sunt primul simptom şi, din nefericire, ele atrag un larg cortegiu de neplăceri şi de complicaţii - vindecarea greoaie şi imperfectă a osului, dureri, imobilizare prelungită, pierderea independenţei personale. De aceea, medicii recomandă o verificare atentă a densităţii osoase. Există mai multe metode de determinare, dar cea mai eficientă este osteodensitometria DEXA (absorbţiometria duală cu raze X). Măsurarea densităţii osoase este recomandată pentru fiecare femeie de peste 65 de ani şi bărbat de peste 70 de ani, dar şi pentru femeile mai tinere, după instalarea menopauzei dacă prezintă factori de risc, istoric familial, fracturi în antecedente, afecţiuni ori tratamente care favorizează apariţia osteoporozei.



12