Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa are o cameră specială dedicată audierii copiilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa are o cameră specială dedicată audierii copiilor

Sănătate, Justiție 23 Februarie 2021 / 14:48 1080 accesări
Foto: facebook

Foto: facebook

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa are o cameră dedicată audierii copiilor care sunt victime sau martori ai unor infracţiuni, amenajarea acesteia fiind finalizată în cadrul unui proiect derulat de o organizaţie neguvernamentală, au informat, marţi, iniţiatorii demersului.

Astfel de camere sunt amenajate, prin proiectul a cărui valoare totală este de 35.000 de euro, şi în cadrul altor două instituţii similare din judeţele Vrancea şi Vâlcea.

"Asociaţia Zi de Bine susţine Ministerul Public şi creează 'Loc de Bine', trei camere dedicate audierii copiilor, în cadrul a trei parchete de pe lângă tribunalele din România, în Constanţa, Vrancea şi Vâlcea. Astfel, în mai puţin de o lună de la demararea proiectului Loc de Bine, prima cameră din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa a fost finalizată", reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Asociaţia Zi de Bine.


Potrivit sursei citate, copiii care sunt victime sau martori ai unor infracţiuni intră tot mai des în contact cu sistemul judiciar din România. În anul 2020, 2.111 copii au fost victime în dosarele trimise în judecată de procurori, iar în 2019, 2.222 de copii, adică o cincime din totalul victimelor înregistrate în rechizitoriile parchetelor din România, în decurs de un an.â

"Loc de Binedă şansa desfăşurării audierii minorului după un protocol adaptat vârstei şi de către un specialist intervievator. (...) Intervievatorul poate fi ajutat să lămurească aspecte importante legate de comiterea faptelor chiar în timpul audierii, printr-un sistem de intercomunicare cu alte părţi implicate în audiere (procuror, părinte sau poliţist), care asistă din cea de-a doua cameră, camera tehnică. Fereastra unidirecţională dintre cele două camere permite observarea nemijlocită a procedurii de audiere fără ca cel mic să fie confruntat cu alţi adulţi necunoscuţi sau care îi reactivează emoţiile negative ale traumei suferite. Două camere robotice înregistrează mărturia şi surprind fiecare detaliu din comportamentul copilului, cu risc minim de sugestibilitate", se mai spune în comunicat.

Mai mult decât atât, conform asociaţiei implicate, cu ajutorul unui chit care conţine o tabletă conectată la camera de audiere, judecătorul poate să asiste de la distanţă şi să ghideze interviul prin intermediul acesteia, dacă are nevoie de informaţii suplimentare.

"Loc de Bine, cauza lunii februarie a Asociaţiei Zi de Bine, a fost realizată alături de Asociaţia pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale, care are ca scop sprijinirea prin toate mijloacele a investigării infracţiunilor de violenţă sexuală, începând cu cele mai vulnerabile dintre victime", potrivit sursei citate.12
Pagina a fost generata in 0.2539 secunde