Pas important în favoarea bolnavilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Va putea fi actualizată lista de medicamente compensate şi gratuite

Pas important în favoarea bolnavilor

Sănătate 24 Iulie 2014 / 00:00 473 accesări

Un nou pas important a fost făcut, ieri, în favoarea bolnavilor din România. Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a semnat un ordin extrem de important pentru buna funcționare a sistemului sanitar. Este vorba despre documentul care face referire la aprobarea Criteriilor și metodologiei de evaluare a tehnologiilor medicale, a documentaţiei care trebuie depusă de solicitanţi, a instrumentelor metodologice utilizate în procesul de evaluare privind includerea, extinderea indicaţiilor, neincluderea sau excluderea medicamentelor în/din lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, dar și a căilor de atac. Ministerul Sănătății (MS) informează că documentul va fi transmis cât mai repede la „Monitorul Oficial“, spre publicare. “Aprobarea criteriilor de evaluare este cel mai important pas în continuarea procesului de actualizare a listei de compensate şi gratuite. Acestă nouă metodologie de evaluare cuprinde criterii de includere în listă, dar şi de excludere, conform standardelor şi cerinţelor europene. De altfel, am aprobat actul normativ după o lună de dezbatere publică, consultări repetate cu reprezentanţii producătorilor de medicamente, dar şi în acord cu cerinţele Comisiei Europene, în concordanţă cu metodologii similare din Marea Britanie, Germania, Franţa”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Demnitarul a mai precizat că această nouă metodologie de evaluare va permite o nouă abordare în sistem, şi anume actualizarea periodică a listei de compensate şi gratuite, în beneficiul pacienţilor. Precizăm că MS a actualizat anul acesta, în luna mai, lista de medicamente gratuite şi compensate, după o perioadă de peste șase ani, prin includerea a 17 molecule noi, orfane. În prezent, aproximativ 500 de pacienţi care suferă de forme rare ale unor maladii precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia şi boli neurologice degenerative beneficiază de tratament cu aceste produse. ”Din cele 17 molecule noi, nouă sunt destinate tratamentului afecţiunilor oncologice”, potrivit MS.

Condiții pentru includerea pe listă a noilor medicamente

Includerea pe lista de compensate a unor medicamente noi va ţine cont de recomandarea Comisiei Europene şi de evaluările făcute de institute din Marea Britanie, Franţa şi Germania, pentru prima dată putând fi introduse şi excluse anumite produse, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu. El a precizat că începând de luni, 28 iulie, producătorii vor putea depune dosarele de evaluare pentru includerea unor noi molecule pe lista de medicamente compensate şi gratuite. ”Trebuie să precizez că va fi făcută o analiză de dosar la fiecare medicament în parte”, a arătat Savu. El a adăugat că procedura de evaluare va ţine cont de evaluările făcute de institute renumite din Marea Britanie, Franţa şi Germania, dosarele urmând să primească un punctaj mai mare în funcţie de numărul de state în care un medicament este compensat, dar şi de impact. ”Astfel, 25% din punctajul obţinut în urma evaluării va fi primit de medicamente care sunt compensate în mai mult de jumătate dintre statele europene. Nu în ultimul rând, ne interesează economia pe care o aduc aceste medicamente noi la bugetul Sănătăţii, punctajul maxim la acest criteriu obţinându-l medicamentele care aduc o economie mai mare de cinci la sută faţă de tratamentele actuale, respectiv 30%”, a precizat preşedintele ANMDM.

Pentru ca un medicament nou să poată intra pe lista de compensate, este obligatoriu ca acesta să întrunească minimum 80 de puncte din 145 care pot fi obţinute. Medicamentele care obţin sub 50 de puncte se delistează, a mai spus Marius Savu. În legătură cu menţinerea sau excluderea de pe listă a unui medicament, preşedintele ANMDM a spus că, dacă acesta este respins de cele trei institute, atunci el este eliminat automat.



12