Perspectiva firavă de creştere, în pericol

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Avertismentul FMI

Perspectiva firavă de creştere, în pericol

Economie 14 Noiembrie 2011 / 00:00 393 accesări

PERICOLE LA TOT PASUL Perspectiva şi aşa firavă de creştere a PIB-ului românesc ar putea să scadă, în 2012, în cazul unei „duble recesiuni” şi a agravării crizei din zona euro, consideră şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Jeffrey Franks. „România va simţi efectele problemelor internaţionale, aşa că am revizuit estimarea iniţială de creştere, de la 3,5 la 1,8 - 2,3%. Există riscuri, iar dacă se agravează criza europeană sau apar alte şocuri negative, cifra poate scădea. Desigur, dacă apare aşa numita dublă recesiune în Europa, sau la nivel mondial, perspectivele României ar scădea şi mai mult”, a declarat Franks, care consideră că investiţiile şi consumul trebuie să fie „principalele motoare de creştere”, în 2012. „Este foarte clar, din ce se întâmplă acum în Europa, că nu mai putem conta pe exporturi. În acelaşi timp, este esenţial ca fondurile de la UE să genereze investiţii suplimentare. România a atras mai puţin de 10% din banii disponibili şi trebuie să îi folosească în următorii 3 - 4 ani, altfel vor dispărea”, a adăugat oficialul FMI.

DOBÂNZILE VOR SCĂDEA În opinia lui Franks, consumul va fi revigorat prin scăderea ratelor dobânzilor, care sunt încă „relativ mari”: „Dobânzile au scăzut în ultimii doi ani şi jumătate. Sunt mai mici ca înainte, deci există o îmbunătăţire, însă nivelul indicatorului depinde de câţiva parametri, printre care politica băncii centrale şi prima de risc a ţării. După cum s-a văzut, Banca Naţională a României a scăzut rata dobânzii de referinţă. Este o reduce mică dar un semnal că inflaţia este sub control, că încep să fie mai siguri. Iar dacă inflaţia este sub control, trebuie să ne aşteptăm şi la alte reduceri”. Oficialul FMI aminteşte însă că, deşi România a fost percepută ca fiind mai puţin riscantă, în ultimii doi ani, „incertitudinile din Europa au dus la o creştere a primelor de risc pentru toate statele comunitare, astfel că a crescut şi costul banilor”. Cât despre salarii şi pensii (care sunt totuşi baza consumului), Franks spune că este posibilă doar o creştere modestă, în raport cu inflaţia, şi numai dacă bugetul permite (Executivul a anunţat însă o îngheţare a salariilor şi pensiilor, în 2012 - n.r.): „Strategia autorităţilor este să menţină pensiile şi salariile neschimbate, în prima parte a anului viitor, şi să vadă dacă situaţia economică va permite ulterior o mărire uşoară (3 - 5%)”.

„SUTE DE MILIOANE DE EURO” DIN PRIVATIZĂRI Jeffrey Franks mai anunţă şi schimbări semnificative în sectorul companiilor de stat, ale căror privatizări ar urma să aducă venituri suplimentare de „sute de milioane de euro”, care nu vor intra însă la buget, „ci într-un fond special”. „Banii din privatizare merg într-un fond special, pentru că nu sunt consideraţi venituri. Este o abordare conservatoare, pentru a evita cheltuirea lor imediată. Trebuie să fim siguri că România se poate autofinanţa şi fără bani din privatizări”, a conchis Franks.

Taguri articol


12