Peste jumătate din americani susţin un atac SUA asupra Iranului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Peste jumătate din americani susţin un atac SUA asupra Iranului

Externe 31 Octombrie 2007 / 00:00 687 accesări

Mai mult de jumătate dintre americani susţin un atac al SUA împotriva Iranului, arată un sondaj publicat ieri, de agenţia de sondare a opiniei publice Zogby. Peste 50% dintre cei intervievaţi cred că un eventual atac aerian asupra Iranului ar putea avea loc înainte de alegerile prezidenţiale de anul viitor. Doar 29% dintre americani sînt de părere că SUA nu ar trebui să atace Iranul. 21% dintre cei intervievaţi consideră că Hillary Clinton este cel mai capabil candidat la preşedinţie care ar putea purta negocieri cu Iranul.

Recent, SUA au impus noi sancţiuni economice împotriva Iranului, acuzat de sprijinirea terorismului şi continuarea programului nuclear. Dacă măsurile nu vor avea niciun efect, se aşteaptă ca administraţia Bush să lase deoparte metodele diplomatice. Totuşi, Casa Albă a dat asigurări, marţi, că nu există niciun motiv pentru a crede că SUA vor ataca în viitorul apropiat Iranul. Purtătorul de cuvînt al Casei Albe, Dana Perino, a dat această asigurare într-un moment în care o aparentă ridicare a tonului administraţiei faţă de Iran a provocat temeri că o operaţiune militară americană este iminentă. ”Urmăm calea diplomatică pentru a convinge Iranul să înceteze să mai facă eforturi pentru a obţine arma nucleară”, a adăugat purtătorul de cuvînt.

Pe fondul tensionării relaţiilor dintre statele occidentale şi Iran, în cursul zilei de ieri a sosit, la Teheran, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, pentru o întrevedere cu preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, în cadrul unei vizite neanunţate a şefului diplomaţiei de la Moscova. Nicio informaţie nu a fost furnizată în legătură cu motivele acestei vizite. În urmă cu două săptămîni, preşedintele rus, Vladimir Putin, a efectuat o vizită istorică în Iran, ocazie cu care a insistat că Moscova nu va accepta o acţiune militară împotriva acestei ţări. În ultima perioadă, şeful statului rus s-a delimitat de poziţia occidentală privind dosarul nuclear iranian, afirmînd că nu există informaţii privind ambiţiile militare ale Iranului şi criticînd, totodată, noile sancţiuni americane împotriva republicii islamice. Spre deosebire de Franţa, Marea Britanie şi SUA, Rusia şi China se opun celorlalţi trei membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU la ideea înăspririi sancţiunilor împotriva Iranului, ca urmare a refuzului acestei ţări de a-şi suspenda programul nuclear.



12