Pompierii care au verificat clubul „Colectiv“ au fost trimiși în judecată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pompierii care au verificat clubul „Colectiv“ au fost trimiși în judecată

Eveniment 04 Decembrie 2015 / 16:33 844 accesări

Căpitanii Antonina Radu şi Petrică George Matei, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov, au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, de Direcția Națională Anticorupție (DNA). Cei doi sunt acuzați că au mers în control la clubul "Colectiv", în care a avut loc tragicul incendiu de pe data de 30 octombrie, dar nu au luat măsuri în urma neregulilor constatate. Procesul celor doi angajaţi ISU va începe sâmbătă, de la ora 10.00, la Tribunalul Militar Bucureşti. La primul termen al procesului, judecătorul de cameră preliminară va verifica măsurile asigurătorii şi preventive din dosar.

Conform anchetatorilor, în perioada septembrie 2014 - primăvara anului 2015, Antonina Radu și George Petrică Matei, în calitate de ofițeri inspectori în cadrul ISU București, "în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat faptul că SC Colectiv Club SRL București desfășura activități specifice unui club fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu", după cum arată procurorii DNA.

Astfel, cei doi angajaţi ai ISU ar fi permis funcționarea în continuare a societății în condițiile constatate și nu au luat nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, "aducându-se astfel atingere drepturilor și intereselor legitime ale mai multor persoane fizice și ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență."

Procurorii DNA susţin că, deşi au făcut mai multe deplasări la SC Colectiv Club SRL, Antonina Radu şi Petrică George Matei nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej, și nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca societatea să fie luată în evidență de către ISU București ca funcționând fără aviz sau autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

Mai mult, potrivit referatului procurorilor, cei doi angajaţi ai ISU s-ar fi oferit să-i ajute pe patronii clubului cu întocmirea dosarului pentru obţinerea avizului PSI.



12