PREMIERA BUCUREŞTEANĂ

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Editorial

PREMIERA BUCUREŞTEANĂ

Marius PETRESCU
Politică 18 Iunie 2008 / 00:00 572 accesări

Toată lumea o ţine sus şi tare că Blaga a plătit electoral susţinerea lui Băsescu. Şi eu cred acelaşi lucru, dovadă că am scris-o încă de ieri. Implicarea publică a preşedintelui i-a îngropat, de fapt, pe mai mulţi candidaţi ai PD-L. Totuşi, amintiţi-vă că, acum aproape două luni, am scris la această rubrică faptul că miros o dorinţă de schimbare la bucureşteni. Mi se părea că un intelectual independent ar fi mai pe placul unor alegători, care - vorba lui Victor Ponta - votează de 18 ani numai cu gîndul la evenimentele din 13-15 iunie 1990. Nu-i vorbă că, pe parcursul campaniei, doctorul Oprescu a avut, mai degrabă, un limbaj de şmecheraş, decît de intelectual, iar de independenţa lui s-a ales praful, în cele din urmă! Şi totuşi, premiera bucureşteană a avut loc: după 18 ani a cîştigat Capitala un personaj ”independent” care a folosit toate trucurile lui Băsescu… „Bătutul pe burtă” cu alegătorii sau sloganuri asemănătoare faimosului „sistem ticăloşit”, din care candidatul susţine că nu face parte, au fost argumente suficient de convingătoare. Aşadar, doctorul l-a învins pe buldog cu vorbe, nu cu fapte, cu „discuţii”, nu cu „soluţii”!

Urmează să vedem cum va plăti Oprescu, la rîndul său, sprijinul primit în mod public de la PSD, PNL şi de la „pensionarul politic” Ion Iliescu. Pentru că totul se plăteşte, nu-i aşa!? Cum vi se pare informaţia statistică livrată ieri de presă conform căreia Oprescu a cîştigat primăria cu mai puţine voturi decît a pierdut-o în faţa lui Traian Băsescu?... M-a amuzat o afirmaţie ironică, făcută la un post de televiziune, care suna aşa: „Iliescu este în stare să conducă şi dacă îl închizi într-un dulap”. Aşa este! Am ieşit din epoca „mafia bordurilor” şi am intrat în era „Iliescu reloaded”. Dar mai este o problemă: nu ştiu cît de tare se va ţine pe picioare Sorin Oprescu, fiindcă s-ar putea să-şi rupă gîtul la primărie. În Consiliul General situaţia este foarte complicată, iar jocul alianţelor se va face pe posturi şi distribuirea sferelor de influenţă. „Omul lui Iliescu” s-ar putea vedea confruntat cu o situaţie asemănătoare celei prin care a trecut Băsescu în primul mandat. Ca să nu mai spun ce efect de domino ar putea avea aceste alegeri în PSD… Mă gîndesc numai la Bucureşti, căci, pe ţară, PSD-ul este învingător. Culmea este că în PD-L lucrurile par foarte liniştite, după această înfrîngere, cel puţin pînă acum!

Oricum întoarcem problema, traficul de coşmar va continua în Capitală, interesele imobiliare vor rămîne la fel de mari, ceea ce va menţine o corupţie pe măsură, iar cheltuielile de campanie se vor deconta tot din buzunarele contribuabililor, adică ale noastre. Ş-atunci stau şi mă întreb ce „schimbare” au votat bucureştenii?

Atitudinea cea mai radicală de pînă acum, cel puţin în privinţa alegerilor de la Bucureşti, a avut-o veşnic încrîncenatul Cristian Tudor Popescu. El i-a răspuns lui Emil Hurezeanu: „De 18 ani nu se schimbă nimic, pentru că au murit prea puţini oameni în 1989!” Fără comentarii.

Taguri articol


12