Presa, ţapul ispăşitor al cozilor...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pentru că de la Guvern nu se vede...

Presa, ţapul ispăşitor al cozilor...

Eveniment 27 August 2010 / 00:00 647 accesări

După ce reprezentanţii mass-media au mediatizat haosul creat la ghişeele instituţiilor vizate pentru plata dărilor şi depunerea declaraţiilor în cazul contractelor de drepturi de autor, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, ieri, că până la sfârşitul lui septembrie, Ministerul Comunicaţiilor va face posibilă plata on-line a contribuţiilor prin portalul e-Romania, asta după ce a negat că unele ghişee ar fi supraaglomerate. Mai mult decât atât, demnitarul a spus: „cozile nu se văd de la Guvern”, iar haosul de la casele de pensii şi agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă a fost creat de presă, care “a incitat că e aglomeraţie” (!?). Cum era firesc, reacţiile nu au întârziat să apară. Vinovaţi pentru aglomeraţia de la ghişee sunt ministrul Muncii, Mihai Şeitan, şi cel de Finanţe, Sebastian Vlădescu, a spus la RFI chiar vicepreşedintele Partidului Democrat Liberal, Ioan Oltean. Cozile interminabile s-au format la ghişeele din toată ţara din cauza slabei gestionări a situaţiei de către autorităţi, spune acesta. La rândul său, europarlamentarul PDL Cristian Preda scrie pe blog că ministrul Şeitan nu ar trebui remaniat, “ci pus să stea la coadă”. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, afirmă că Guvernul vrea să se răzbune pe jurnaliştii care îi critică măsurile, acesta fiind motivul pentru care sunt obligaţi să achite contribuţii pentru venituri obţinute din contractele pentru drepturi de autor. “Asistăm la lipsa de competenţă a celor doi miniştri, Vlădescu şi Şeitan, care ne arată, încă o dată, că inclusiv tot ce înseamnă funcţionar în instituţiile statului începe să fie tot mai slab pregătit”, a spus Moldovan. Şi deputatul PSD Victor Socaciu a declarat, ieri, că ordonanţa a fost făcută împotriva ziariştilor care sunt “neascultători” şi a intelectualilor care nu mai văd în Traian Băsescu “salvarea”, ci “eşecul” României. Şi, în disperarea multora, purtătorul de cuvânt al Guvernului spune că Ordonanţa 58 a fost dată, de fapt, împotriva… şoferilor. Prea mulţi şoferi erau plătiţi prin această modalitate, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, fără să precizeze însă care este numărul acelor şoferi.

GREVĂ FISCALĂ DE LA 1 SEPTEMBRIE. Artiştii nici nu vor să audă de ordonanţă, aşa că au decis să intre în grevă fiscală. O sută de artişti - scriitori, cineaşti, plasticieni, coregrafi şi muzicieni - şi-au anunţat protestul într-o scrisoare deschisă. Ei vor abrogarea Ordonanţei, declarând că n-au de gând să stea la cozi şi că vor renunţa să mai urce pe scenă. Actori de primă mână ai scenei româneşti văd întreaga situaţie ca pe o batjocură şi umilire din partea Guvernului.

ACTE PRIN POŞTĂ, BANI ÎN CONT. Ministrul Şeitan a spus că declaraţiile nu trebuie să se depună lunar, acest lucru fiind necesar doar acum. Demnitarul a mai afirmat că penalizările se vor da din momentul în care sistemul va fi funcţional, interesul în acest moment fiind ca oamenii să vină şi să-şi achite contribuţiile.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a strâns, până miercuri, 74 milioane lei (din DDA) şi a primit 36.604 declaraţii în acest sens, a declarat, ieri, preşedintele instituţiei, Silviu Bian. „Cei mai mulţi s-au prezentat în Bucureşti - 15.000, la Cluj - 4.500 şi la Constanţa - 1.930”, a menţionat Bian.

La Casa Naţională de Pensii (CNPAS), până miercuri au fost înregistrate 15.634 de DDA. Preşedintele CNPAS, Doina Pârcălabu, a declarat: „Cele mai multe declaraţii sunt din Cluj, 2.709, urmează Bucureşti, cu 2.420, la Constanţa sunt în jur de 1.000, în celelalte judeţe înregistrându-se sub 1.000 de declaraţii”. Ea a mai declarat că vor fi analizate declaraţiile în condiţiile în care numărul celor înregistrate de CNPAS este diferit faţă de cel de la ANOFM.



12