Președintele sudanez nu va participa la summitul de la Riad alături de Trump

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Președintele sudanez nu va participa la summitul de la Riad alături de Trump
19 Mai 2017 / 12:17 136 accesări 0 comentarii
Omar al-Bashir

Omar al-Bashir

Președintele sudanez Omar al-Bashir, pe numele căruia a fost emis un mandat internațional pentru genocid, a decis să nu participe la summitul de la Riad al liderilor țărilor arabe și musulmane, alături de președintele american Donald Trump, a anunțat vineri agenția sudaneză Suna, preluată de AFP.

'Președintele Omar al-Bashir s-a scuzat față de regele Salman al Arabiei pentru faptul că nu va putea asista la summitul de la Riad', a anunțat agenția de presă sudaneză, citând un comunicat al președinției acestei țări. El nu va putea onora această invitație din 'motive personale', precizează comunicatul.

Ministrul afacerilor externe al Sudanului, Ibrahim Ghandour, a anunțat miercuri că Al-Bashir se va deplasa în capitala saudită, prima etapă a primului turneu în străinătate întreprins de președintele american Donald Trump.

Însă SUA și-au exprimat în aceeași zi opoziția față de prezența lui Al-Bashir. 'Ne opunem invitării sau facilitării de călătorii pentru orice persoană vizată de mandate de arest din partea Curții Penale Internaționale, inclusiv președintele Al-Bashir', a anunțat ambasada SUA într-un comunicat.

Trump este așteptat sâmbătă la Riad, unde urmează să țină a doua zi un discurs asupra 'unei viziuni pacifice' a islamului.

În 2005, Consiliul de Securitate al ONU a cerut CPI să ancheteze crimele din Darfur, provincie din vestul Sudanului pradă de peste zece ani unui conflict în care au murit sute de mii de oameni, potrivit ONU. Al-Bashir, la putere din 1989, neagă în mod ferm acuzațiile CPI.

Președintele sudanez se deplasează frecvent în Arabia Saudită, cu atât mai mult cu cât țara sa este unul dintre membrii principali ai coaliției militare arabe sub comandament saudit implicate în războiul din Yemen.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1856 secunde