Preşedinţie rusă pentru Consiliul de Securitate ONU

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Preşedinţie rusă pentru Consiliul de Securitate ONU

Externe 04 Ianuarie 2007 / 00:00 647 accesări

Rusia a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, forul decizional al organizaţiei, în componenţa căruia au intrat cinci noi state membre. Consiliul format din 15 state membre, cinci cu statut permanent şi care au dreptul de veto, Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa şi alte zece care sînt alese pentru un mandat de doi ani, cîte cinci anual. Africa de Sud, Indonezia, Italia, Belgia şi Panama şi-au început mandatele de state membre nepermanente, înlocuind Argentina, Tanzania, Japonia, Danemarca şi Grecia. Panama reprezintă o soluţie de compromis în urma disputei dintre Venezuela şi Guatemala pentru ocuparea acestui post. Celelalte cinci state cu statut nepermament în cadrul Consiliului de Securitate, ale cărui decizii sînt obligatorii pentru toate ţările membre ONU, sînt Congo, Ghana, Peru, Qatar şi Slovacia. Peşedinţia Consiliului se schimbă lunar, în ordine alfabetică, ambasadorul rus, Vitali Ciurkin, preluînd mandatul de la delegatul Qatarului, Nassir Abdulaziz al-Nasser.

În ultimul deceniu, o serie de campanii au vizat extinderea Consiliului, ai cărui membri permamenţi sînt statele învingătoare în cel de-al doilea război mondial, dar au întîmpinat o opoziţie virulentă. În pofida faptului că forul decizional al Naţiunilor Unite este dominat de statele puternic industrializate, Japonia şi Germania, ţările cu cea mai mare contribuţie financiară după Statele Unite, nu fac parte din rîndul membrilor permanenţi. Niciun candidat care a susţinut extinderea Consiliului de Securitate nu a reuşit însă să materializeze propunerea.

Pe de altă parte, se relatează că noul secretar general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, îl va numi pe ambasadorul britanic la Paris, Sir John Holmes, în funcţia de subsecretar general pentru gestionarea crizelor umanitare. Preluînd această funcţie, Sir John Holmes, în vîrstă de 56 de ani, va deveni britanicul cu cea mai importantă funcţie în ierarhia Naţiunilor Unite. Predecesorul său, norvegianul Jan Egeland, este una dintre cele mai proeminente figuri ale Naţiunilor Unite din ultimii ani, avînd o contribuţie semnificativă în criza din Orientul Mijlociu. Oficiali de la Casa Albă declară că Sir John este unul dintre cei mai experimentaţi diplomaţi, fiind consilier al premierului Tony Blair, în perioada 1997-1999 şi ambasador al Marii Britanii în Franţa şi Portugalia.

Interzicerea pedepsei cu moartea în toată lumea

Italia va lansa o campanie la Naţiunile Unite pentru interzicerea pe plan modial a pedepsei cu moartea, a anunţat premierul italian, Romano Prodi. Liderul coaliţiei de centru-stînga, aflată în prezent la putere în Italia, a declarat că nicio infracţiune nu poate justifica uciderea unei persoane de către o alta. Execuţia lui Saddam Hussein a provocat o serie de critici din partea unor politicieni. Italia, care a preluat, în cursul săptămînii, unul dintre cele zece mandate de membru nepermanent în cadrul Consiliului de Securitate, a făcut deja apel la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, cerînd reanalizarea unui document în acest sens propus spre dezbatere luna trecută.

Militarii ONU din sudul Sudanului, acuzaţi de abuzuri sexuale asupra minorilor

Trupele ONU de menţinere a păcii şi membrii personalului civil violează şi abuzează copii în vîrstă de 12 ani din sudul Sudanului, scrie cotidianul britanic "Daily Telegraph". Publicaţia afirmă că a strîns mărturii de la peste 20 de victime din oraşul Juba, care au povestit că civilii şi forţele de menţinere a păcii le-au forţat să întreţină relaţii sexuale. Departamentul pentru Menţinerea Păcii de la sediul Naţiunilor Unite din New York a refuzat să comenteze dezvăluirile, difuzate în prima zi de lucru a noului secretar general al Naţiunilor Unite, sud-coreeanul Ban Ki-moon.

În sudul Sudanului există peste 11.000 de militari ONU şi forţe de poliţie din circa 70 de state, responsabile cu implementarea unui acord de pace din ianuarie 2005, care a pus capăt unui război de 21 de ani. "Daily Telegraph" scrie că Guvernul sudanez a strîns dovezi, cum ar fi imagini video cu angajaţii ONU care întreţin relaţii sexuale cu fete tinere. Organizaţia încă nu a recunoscut că există o problemă şi nu a deschis o anchetă. Abuzurile sexuale la care recurg forţele ONU de menţinere a păcii sau personalul organizaţiei au fost semnalate de mai multe decenii, dar Naţiunile Unite au început anchetarea suspecţilor în ultimii doi ani. Din ianuarie 2004, Naţiunile Unite investighează acuzaţiile de abuz sexual în cazul a 319 de militari şi civili din toată lumea aparţinînd acestei organizaţii mondiale.

22 de membri ai personalului ONU au murit în 2006

Un număr de 22 de funcţionari civili şi membri ai forţelor de pace ale Naţiunilor Unite şi-au pierdut viaţa în anul 2006, în timp ce se aflau în misiune, a informat sindicatul lucrătorilor Naţiunilor Unite. În majoritatea cazurilor, cei care au cauzat moartea funcţionarilor ONU în ţări în care organizaţia desfăşoară operaţiuni de menţinere a păcii, precum Haiti, Congo, Sudan, Afganistan şi Liban, au rămas nepedepsiţi. Anul trecut s-au înregistrat, de asemenea, numeroase încălcări ale drepturilor personalului civil în desfăşurarea activităţii sale, mai mulţi funcţionari ai ONU fiind reţinuţi ori expulzaţi.



12