Prevenţia bolilor cardiovasculare, între mit şi certitudine

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prevenţia bolilor cardiovasculare, între mit şi certitudine

Monden 01 Aprilie 2009 / 00:00 515 accesări

Suplimentele alimentare cu acizi graşi omega-3, care se găsesc în stare naturală în carnea anumitor specii de peşti şi în rapiţă, nu aduc beneficii notabile pacienţilor care au suferit un infarct, tratamentele actuale fiind mult mai eficiente ca în trecut. Rezultatele studiului OMEGA au fost prezentate la cea de-a 58-a conferinţă anuală a Societăţii Americane de Cardiologie, care se desfăşoară în oraşul Orlando din statul american Florida. Acestea contrazic studiile precedente, potrivit cărora suplimentele cu omega-3 ajută la prelungirea vieţii pacienţilor care au suferit un infarct miocardic. În opinia specialiţtilor germani din cadrul Universtiăţii Heidelberg, studiile precedente au fost realizate într-o perioadă în care tratamentele disponibile pentru tratarea infarctului miocardic erau mult mai puţin avansate comparativ cu cele din prezent. Deşi acizii graşi omega-3 sînt consideraţi eficienţi în îmbunătăţirea stării de sănătate a unui pacient după o criză cardiacă, niciun studiu clinic nu a testat efectele acestor acizi în combinaţie cu tratamentele actuale.

Studiul a fost efectuat pe 3.287 de pacienţi, din 104 centre medicale din Germania. Pacienţii au fost împărţiţi în două grupuri: primul grup a primit suplimente cu omega-3 în stare pură, timp de un an de zile, iar al doilea grup a primit un placebo. În timpul studiului, 4,1% dintre participanţi au decedat, iar 3,9% au suferit un atac cerebral nefatal. Între cele două grupuri nu s-au înregistrat diferenţe notabile din punct de vedere statistic.

Mult mai eficientă se dovedeşte însă o pastilă combinată din aspirină şi alte două medicamente, pentru hipertensiune arterială şi pentru colesterol. Această combinaţie poate reduce la jumătate riscul de boli cardiovasculare, potrivit rezultatelor obţinute la testele clinice făcute de cercetătorii canadieni de la Universitatea McMaster. Acest nou medicament, numit Polypill, ar putea revoluţiona tratamentul şi prevenţia bolilor cardiovasculare. \"Estimăm că Polypill are potenţialul de a reduce riscul de boli cardiace cu 60% şi pe cel de boli cerebrale cu 50%. Primul studiu clinic, pentru evaluarea toleranţei unui astfel de tratament combinat, a fost făcut în India, pe mai mult de 2.000 de subiecţi cu vîrste cuprinse între 45 şi 80 de ani. Timp de trei luni, cardiologii au comparat efectele Polypill cu cele ale altor opt medicamente pentru tratarea tensiunii arteriale, a colesterolului sau pentru controlul ritrmului cardiac. Medicii au constatat o reducere importantă a nivelurilor de colesterol, a tensiunii arteriale şi a fluidităţii sangvine, precum şi scăderea riscului de formare a plăgilor în artere. În plus, Polypill a fost foarte bine tolerat de subiecţii care au participat la studiu.



12