Prima menţiune a Muzeului de Istorie, marcată la Sesiunea „Pontica”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prima menţiune a Muzeului de Istorie, marcată la Sesiunea „Pontica”

Cultură 08 Octombrie 2009 / 00:00 645 accesări

Peste 100 de specialişti în domeniul arheologiei, istorici, cercetători şi profesori universitari de renume, din ţară şi străinătate, participă, în aceste zile, la cea de-a 42-a ediţie a Sesiunii Ştiinţifice Internaţionale „Pontica”, manifestare cu tradiţie la malul mării, găzduită şi organizată de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa (CJC). Ediţia din acest an a Sesiunii „Pontica” este dedicată împlinirii a 130 de ani de la prima menţiune a MINAC.

Debutul oficial al evenimentului, care se desfăşoară în perioada 7 - 9 octombrie, a avut loc în aula „Adrian Rădulescu” a muzeului constănţean, în prezenţa a numeroşi cercetători ştiinţifici, muzeografi, cadre didactice universitare. Cuvîntul de deschidere a fost rostit de directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, dr. Gabriel Custurea, aflat la masa prezidiului alături de personalităţi în domeniu printre care: reputatul istoric, arheolog şi epigrafist Alexandru Suceveanu, reprezentînd Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti, prof. univ. dr. Alexandru Barnea - Universitatea Bucureşti, şeful Cabinetului Numismatic al Academiei Române, Viorel Petac, Alexandru Mincev - Muzeul din Varna, prof. Nelu Zugravu - Universitatea din Iaşi, Doinea Benea - Universitatea de Vest Timişoara, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu - Universitatea „Ovidius” Constanţa.

„Este criză mondială şi, totuşi, muzeul nostru a reuşit, şi în acest an, să adune laolaltă prietenii şi colaboratorii săi din toată ţara şi de peste hotare, cum sînt şi colegii din Bulgaria, cu care colaborăm de mai mulţi ani”, a subliniat, în deschidere, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, dr. Gabriel Custurea. Referitor la momentul aniversar marcat în cadrul Sesiunii Ştiinţifice Internaţionale „Pontica” - împlinirea celor 130 de ani de la prima menţiune a MINAC -, dr. Gabriel Custurea a declarat: „Acestui muzeu, care este amintit într-o telegramă, în anul 1879, i-au trebuit mai multe decenii ca să existe în mod oficial, în acte, iar după acele decenii de cvasi-ilegalitate, în sfîrşit, a primit din partea Guverrnului României un document prin care să existe. Au urmat alte decenii în care muzeul constănţean a existat, dar nu a avut un sediu. În sfîrşit, în ultimii 60 de ani, a avut sediu, un colectiv închegat şi spaţiu unde să se depoziteze tot ce s-a descoperit, devenind unul dintre muzeele de frunte ale ţării noastre şi chiar din zona sud-est europeană”. Potrivit directorului MINAC, în prezent, patrimoniul instituţiei muzeale de la malul mării se ridică la aprox. 300.000 de piese, din care circa 80.000 sînt piese numismatice şi 45.000 - piese arheologice. Muzeul constănţean se poate mîndri şi cu o bibliotecă avînd peste 40.000 de volume, intrate în posesia MINAC mai ales prin schimburi internaţionale, periodicul instituţiei muzeale constănţene, „Pontica”, ajungînd în aprox. 200 de muzee şi institute din străinătate, care, la rîndul lor, trimit la Constanţa publicaţii de specialitate. Din patrimoniul Muzeului de Istorie mai fac parte colecţia de ziare de peste 100.000 de exemplare şi cele 15.000 de piese şi documente din perioada modernă şi contemporană.

Tot ieri, în aula „Adrian Rădulescu” a muzeului, a fost vernisată o inedită expoziţie foto-documentară, prezentată sub titulatura „Muzeul constănţean - 130 de ani de existenţă”.

Printre cei care au mai vorbit în prima zi a Sesiunii Ştiinţifice Internaţionale „Pontica” s-au numărat: Alexandru Suceveanu - „Contribuţie la cunoaşterea romanităţii vest-pontice. Studiu de caz: Histria”, Alexandru Barnea - „Eroul Cavaler”, Doinea Benea - „Legiunea a V-a Macedonica în timpul războaielor marcomanice (între Dacia şi Moesia Inferior)”, Nelu Zugravu - „Din nou despre titlurile episcopilor la Tomis, Gheorghe Dumitraşcu - „Începuturile Secţiei de Istorie Modernă-Contemporană a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa”. Pe toată durata Sesiunii Ştiinţifice sînt prezentate comunicări grupate pe secţiuni: pre-protoistorie, perioada greco-romană, numismatică, perioada medievală şi modernă-contemporană. În cadrul Sesiunii „Pontica” se desfăşoară şi un colocviu internaţional de amforologie, cu participanţi din Ucraina, Franţa, Rusia, Grecia, Israel, Austria. Programul ultimei zile a manifestării cuprinde şi o excursie pe care participanţii la Sesiunea „Pontica” o vor efectua la Orgame - Histria.



12