Prima vizită a unui ministru francez în Irak din 2003

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prima vizită a unui ministru francez în Irak din 2003

Externe 20 August 2007 / 00:00 558 accesări

Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, s-a deplasat ieri la Bagdad, pentru o vizită-surpriză, prima efectuată de un ministru francez de cînd Parisul şi-a exprimat opoziţia faţă de războiul din 2003. Kouchner se află în Irak pentru a exprima un mesaj de solidaritate din partea Franţei faţă de poporul irakian şi pentru a-i asculta pe reprezentanţii tuturor comunităţilor, fără excepţie, se arată în comunicatul ministerului. Ministrul a sosit la Bagdad în ziua în care s-au împlinit patru ani de la atentatul soldat cu moartea lui Sergio Vieira de Mello, reprezentantul special al secretarului general ONU şi altor 20 de funcţionari ONU. De Mello era un prieten apropiat al lui Kouchner, ca şi Nadia Younes, Fiona Watson şi Jean-Sélim Kanaan, membri ai echipei sale din Kosovo iar ministrul se gîndea la această vizită de cînd a preluat funcţia, în mai. De Mello a murit într-un atentat care a traumatizat ONU. Vizita ministrului a fost însă marcată de noi violenţe. Cel puţin 11 persoane au fost ucise ieri, într-un atentat cu obuze de mortieră lansat de rebeli la periferia capitalei irakiene. Zona atacată de rebeli a fost izolată imediat de forţele de securitate irakiene, care au instalat puncte de control la intrarea şi ieşirea din cartierul Obaidi. Un responsabil al Ministerului de Interne de la Bagdad a declarat că atacul a fost lansat în timpul unor confruntări care aveau loc între soldaţii americani şi miliţiile şiite.

Un general american a afirmat ieri că circa 50 de Gardieni ai Revoluţiei, corpul de elită al regimului de la Teheran, se află în Irak, unde îi antrenează pe extremiştii şiiţi să atace forţele americane şi irakiene. Generalul Rick Lynch a declarat că membrii forţei al-Quds s-au instalat în provinciile Babylon, Karbala şi Najaf din centrul Irakului şi în zona de centură la sud de Bagdad. Militarii americani acuză frecvent Gardienii Revoluţiei că îi antrenează pe irakieni să mînuiască rachete şi explozibili capabili să penetreze sisteme de blindaj. Însă, este pentru prima dată cînd Gardienii Revoluţiei sînt acuzaţi că operează chiar în interiorul graniţelor Irakului. Responsabilul militar a făcut aceste declaraţii la cîteva zile după ce oficiali americani au spus, potrivit presei, că SUA vor să înscrie Gardienii Revoluţiei pe lista organizaţiilor teroriste. Americanii afirmă că armamentul de penetrare a sistemelor blindate este fabricat în Iran, introdus în Irak şi furnizat extremiştilor şiiţi care atacă forţele americane. Teheranul respinge aceste acuzaţii. Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat, duminică, SUA că se vor confrunta cu un viitor periculos, în condiţiile în care americanii au decis să sporească presiunea asupra Iranului. “America a devenit mai slabă decît acum 20 de ani, şi-a pierdut puterea şi grandoarea. În bătălia eternă dintre bine şi rău, Marele Satan va pierde”, a spus ayatollahul.

Pe de altă parte, se relatează că fiica cea mare a lui Saddam Hussein a fost dată în urmărire prin Interpol. Raghsad Hussein, în vîrstă de 38 de ani, este acuzată de guvernul de la Bagdad de terorism. Poreclită Mica Saddam, pentru agresivitatea sa, Raghsad şi-a apărat public tatăl. Mandatul Interpolului nu solicită arestarea ei, ci doar extrădarea în Irak. Raghsad Hussein locuieşte în Iordania din iulie 2003. Şi anul trecut, Bagdadul a cerut extrădarea fiicei celei mari a fostului dictator. Atunci, premierul iordanian a explicat că Raghad este musafir al familiei regale haşemite şi se află sub protecţia sa ca solicitant de azil, conform tradiţiei arabe. El a explicat că prezenţa femeii şi a copiilor ei în Iordania este motivată de chestiuni umanitare.

Taguri articol


12