Primarul orașului Năvodari, reținut de DNA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Alt dosar, alte acuzații

Primarul orașului Năvodari, reținut de DNA

Eveniment 30 August 2014 / 00:00 3063 accesări

Nicolae Matei, primarul orașului Năvodari, a fost reținut, vineri, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) - Serviciul Teritorial Constanța, în baza unei ordonanțe de 24 de ore. Vineri, în jurul prânzului, edilul s-a prezentat la sediul DNA Constanța, după ce a fost contactat telefonic și chemat de anchetatori. După câteva ore, el a ieșit din clădire însoțit de polițiști, urcat într-o mașină a DNA și escortat în arestul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Constanța. În cursul zilei de sâmbătă, primarul din Năvodari urmează să fie prezentat Tribunalului Constanța, cu propunere de arestare preventivă. La ieșirea din sediul DNA Constanța, Nicolae Matei a declarat: „Sunt nevinovat! Sunt acuzat de treaba bună pe care am făcut-o în România!”. După o oră, cumnatul lui Matei, Isidor Gurgu, administratorul SC Dormarbib Group SRL Constanța, cercetat în același dosar, a fost reținut, la rândul lui, de procurori. Nicolae Matei este acuzat de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată, tentativă de abuz în serviciu și dare de mită. La rândul lui, Isidor Gurgu a fost reținut pentru spălare de bani și complicitate la tentativă de abuz în serviciu.

ACUZAȚIILE Potrivit anchetatorilor, Nicolae Matei este acuzat că le-ar fi retrocedat proprietarilor unor terenuri extravilane arabile, pe care aceștia le revendicaseră, terenuri intravilane, "cu o valoare mult superioară", situate pe malul Mării Negre. „Astfel, s-a produs un prejudiciu în dauna Primăriei Năvodari de 96.968.771 de lei, reprezentând contravaloarea terenurilor respective, cu obţinerea unor importante avantaje patrimoniale de către persoane apropiate”, se arată într-un comunicat de presă remis, vineri, de DNA Constanța. Ulterior, susțin anchetatorii, cele mai multe dintre aceste proprietăți ar fi ajuns în posesia primarului Nicolae Matei, prin intermediul unor persoane din anturajul lui. O altă învinuire adusă lui Matei se referă la o afacere pe care edilul ar fi pus-o la cale alături de cumnatul său. Procurorii spun că primarul i-ar fi vândut lui Gurgu trei terenuri aparținând domeniului privat al orașului Năvodari, în suprafaţă de 20,6419 ha, 15,9850 ha şi 25,090 ha, la prețuri derizorii. „Astfel a fost provocată o pagubă de 1.853.970,4 lei în dauna Primăriei Năvodari, respectiv diferența dintre suma de 2.129.480 lei (reprezentând valoarea reală de circulație a terenurilor) și suma de 275.509,6 lei (reprezentând prețul plătit de cumpărător pentru cele trei terenuri)”, se mai precizează în comunicatul DNA Constanța. Oamenii legii susțin că Isidor Gurgu a știut că a achiziționat bunurile la un preț mai mic decât cel real. În apărarea cumnatului lui Matei, avocatul acestuia, Gabriel Grigore, a declarat: „Există la dosar rapoartele unor experți evaluatori autorizați care au stabilit prețul de vânzare al terenurilor la care acestea au fost cumpărate de clientul meu. De asemenea, DNA a efectuat o expertiză imobiliară, care a arătat că valoarea terenurilor în cauză este mai mare decât cea decisă de experții evaluatori”.

SCHIMB ÎNTRE RUDE Și acuzațiile la adresa primarului din Năvodari nu se opresc aici. Procurorii anticorupție spun că Matei ar fi încheiat un contract cu schimb de sultă (sumă de compensare - n.r.) între Primăria Năvodari și firma cumnatului său, Dormarbib Group SRL, autentificat la un birou notarial pe 20 decembrie 2012. Conform contractului, Matei „a transmis și, respectiv, urma să transmită dreptul de proprietate asupra a patru terenuri, în suprafaţă totală de 12.055 mp, şi a achitat o sultă de 2.592 lei, iar în schimb a primit de la SC Dormarbib Group SRL suprafaţa de 7.315 mp teren, situată în intravilanul oraşului Năvodari. Astfel, s-ar fi putut provoca o pagubă de 4.919.932 lei în dauna Primăriei Năvodari, reprezentând diferența dintre valoarea de circulație a terenurilor schimbate și care urmau să fie schimbate (5.846.780 lei) de către orașul Năvodari, plus sulta de 2.592 lei și valoarea de circulație a terenului schimbat de SC Dormarbib Group SRL (929.440 lei)”, potrivit comunicatului DNA.

FINANȚARE ANCHETATĂ Nicolae Matei mai este acuzat că, în perioada 1 septembrie 2010 - 21 mai 2014, ar fi finanțat Asociația Fotbal Club Săgeata Năvodari din fondurile bugetului local, încălcând astfel dispozițiile legale aplicabile în domeniu. Primarul mai este învinuit că ar fi dat un teren din Năvodari, de 500 de metri pătrați, fiicei unui magistrat, pe 19 octombrie 2010. Procurorii spun că judecătorul profesa la data respectivă în cadrul Judecătoriei Constanța și că scopul acestui demers a fost legat de „îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle de serviciu ale magistratului”. Procurorii spun că „fapta ar fi fost disimulată prin încheierea unui contract de vânzare-cumpărare între SC Top Vision SRL (al cărei asociat unic este Matei Nicolae) şi fiica magistratului, prin care aceasta din urmă a dobândit terenul respectiv la prețul de 8.560 de lei, deși valoarea de circulație era de 139.550 lei”. Prejudiciul total care ar fi fost cauzat în dauna Primăriei Năvodari este estimat la suma totală de 111.475.741, la care se adaugă, susțin anchetatorii, un potenţial prejudiciu de cinci milioane de lei, care s-ar fi putut produce dacă ar fi avut loc schimbul de terenuri cu SC Dormarbib Group SRL. Amintim că, în luna aprilie, Matei a fost condamnat de Tribunalul Constanţa la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost judecat pentru dare de mită. Sentința nu este definitivă.

"ROMÂNIA E STAT POLIȚIENESC!" Înainte de a fi reținut, Nicolae Matei a postat pe contul său de Facebook următorul mesaj: „A fi primar în România de astăzi echivalează cu pierderea libertății! Rușine Parlamentului că nu adoptă legi care să înlăture abuzurile procurorilor! Toți primarii din România au câte două-trei dosare, dar în niciun oraș nu se deschide o fabrică să mai producem ceva! Funcționarii publici refuză să mai semneze și acte banale de frica DNA! Pierdem proiecte europene! Tema corupției e falsă și avem nevoie de conducători care să relanseze economia! Motivul sărăciei și neajunsurilor e că nu mai producem nimic! România e stat polițienesc! Nu mă fac vinovat de faptele de care sunt acuzat! Nu pot să scriu neadevăruri și să bag la pușcărie oameni nevinovați!”.

MESAJ DE SUSȚINERE Primăria Năvodari a transmis, vineri, un comunicat de presă pe care îl redăm integral. „Astăzi, 29.08.2014, la orele 11.00, d-nul Matei Nicolae, primarul orașului Năvodari, a fost chemat la DNA Constanța pentru a formula obiecții la raportul de expertiză întocmit de expertul desemnat de DNA. Formularea de obiecțiuni s-a impus cu privire la prețul pe care expertiza întocmită de expertul DNA îl stabilește în comparație cu prețul care a reieșit din expertiza întocmită de evaluatorii autorizați conform legii. Obiecțiunile formulate de autoritatea publică la raportul de expertiză s-au formulat cu privire la metodele de stabilire a prețului care au stat la baza expertizei întocmite de expertul DNA. Facem precizarea că acuzațiile care i-au fost aduse fac obiectul unor acte administrative adoptate de către Consiliul Local Năvodari și emise cu respectarea prevederilor legale și care au fost supuse verificărilor de către instituțiile abilitate, ierarhic superioare, cum ar fi Instituția Prefectului Județului Constanța. Precizăm că DNA a solicitat mai multe documente de-a lungul timpului, documente ce au fost predate în copie, fapt care justifică transparență din partea autorității publice conduse de primarul Nicolae Matei, arătând în toată această perioadă disponibilitate pentru lămurirea tuturor aspectelor. Prin documentele puse la dispoziția organelor de cercetare penală, primarul Matei Nicolae își dovedește nevinovăția. Primăria Orașului Năvodari reamintește locuitorilor orașului Năvodari, reprezentaților mass-media și opiniei publice, în general, că atât în primul său mandat, cât și în cel de-al doilea au fost depuse și accesate proiecte din fonduri structurale în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro, au fost realizate investiții care au modernizat fără precedent orașul Năvodari, multe dintre acestea fiind încă în derulare, prezența sa în cadrul instituției fiind necesară pentru finalizarea acestora, primarul Nicolae Matei fiind împuternicit de Consiliul Local Năvodari să semneze toate înscrisurile necesare atragerii fondurilor europene. Primăria Orașului Năvodari își exprimă încrederea în judiciozitatea instanțelor judecătorești, fiind încredințați că adevărul va ieși la lumină. Primăria Orașului Năvodari și Consiliul Local Năvodari sunt alături de primarul Matei Nicolae !".



12