Primele negocieri SUA-Cehia pentru scutul antirachetă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Primele negocieri SUA-Cehia pentru scutul antirachetă

Externe 03 Mai 2007 / 00:00 630 accesări

Prima rundă de negocieri oficiale între cehi şi americani privind eventuala amplasare în Cehia a unei staţii radar în cadrul proiectului scutului american antirachetă va avea loc pe 10 şi 11 mai, la Praga. Negocierile se vor axa pe pregătirea unui acord bilateral care să stabilească staţionarea militarilor americani în Cehia. Autorităţile de la Praga au primit deja textul acestei legi elaborate de Washington, care ulterior va face obiectul unor analize în cadrul Ministerelor de Interne, Justiţie şi Finanţe. A doua rundă de negocieri va avea loc la 22 mai, la Ministerul ceh al Afacerilor Externe. Dezbaterea se va referi la un alt acord bilateral referitor la construcţia, întreţinerea, funcţionarea şi securitatea staţiei radar. Ulterior, negocierile vor continua, probabil, în iulie, în SUA.

Pentagonul a cerut, în ianuarie, Cehiei şi Poloniei să permită amplasarea componentelor scutului american antirachetă destinat, potrivit SUA, să răspundă unor posibile atentate din partea Iranului şi Coreei de Nord, însă Rusia se opune ferm acestor planuri, pe care le consideră o ameninţare la adresa securităţii sale. Polonia nu numai că şi-a arătat disponibilitatea de a accepta cererea americană, dar a solicitat SUA să îi asigure securitatea în faţa ameninţării Rusiei, furnizîndu-i rachete Patriot, în schimbul găzduirii pe teritoriul său a celor zece interceptoare din cadrul scutului american antirachetă. Informaţia a fot titrată în ediţia electornică de ieri a cotidianului britanic “The Guardian”. Polonezii insistă ca SUA să le ofere garanţii de securitate pentru a se proteja de ameninţarea reprezentată de Rusia, în timp ce liderii cehi sînt implicaţi în discuţii privind modul în care va fi protejat radarul american de la sud de Praga. Cererile polonezilor sînt şi mai radicale şi confirmă suspiciunile Moscovei potrivit cărora, pe termen lung, noile baze americane din Europa Centrală vizează Rusia. SUA şi NATO susţin că aceste idei sînt lipsite de fundament, deoarece cele zece interceptoare care vor fi staţionate în Polonia urmăresc să descurajeze eventuale atacuri din Orientul Mijlociu, în special din Iran. Polonezii susţin că nu se simt ameninţaţi de Iran, ci se simt vulnerabili în faţa preşedintelui Vladimir Putin şi au nevoie să îşi construiască apărarea. Rachetele Patriot vor ajuta Polonia să se protejeze de eventuale atacuri cu rachetele cu rază de acţiune scurtă şi medie din Rusia. Riscul este ca Polonia să devină prima linie a unui front cu Rusia. În ultimele sale discursuri, Vladimir Putin a atacat dur SUA, în special pentru scutul antirachetă. Oficialii americani susţin că vor să ia în considerare securitatea Poloniei, dar sînt în mod evident îngrijoraţi de tensiunile cu Moscova în cazul în care ar livra Varşoviei astfel de rachete.

Criza nu se apropie de sfîrşit. Ministrul gruzin de Externe, Gela Bejuaşvili, a declarat că ţara sa este dispusă să discute cu SUA despre amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă american pe teritoriul său, dacă va primi o propunere în acest sens. Directorul Agenţiei Americane de Apărare Antirachetă a afirmat că SUA ar dori să amplaseze un radar în Caucaz. Potrivit Pentagonului, radarul ar îmbunătăţi abilitatea de a detecta rachete lansate din Iran. De asemenea, administraţia de la Washington a sugerat că ar fi dispus să amplaseze un radar şi în Rusia.



12