Primul caz de doping tehnic în ciclism

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Primul caz de doping tehnic în ciclism

Sport 01 Februarie 2016 / 15:32 421 accesări
Femke Van den Driessche are mari șanse de a intra în istoria ciclismului

Femke Van den Driessche are mari șanse de a intra în istoria ciclismului

Președintele Uniunii Internaționale a Ciclismului (UCI) a anunțat că a apărut „primul caz de fraudă tehnologică în ciclism”, descoperit în cadrul Campionatului Mondial de ciclocros. La competiția respectivă, belgianca Femke Van den Driessche (19 ani) a luat startul cu o bicicletă pe care, în prealabil, a fost montat și camuflat un motor. „Este foarte clar că avem de-a face cu un caz de fraudă tehnică. A fost ascuns un motor. Nu cred că mai este niciun secret”, a declarat Brian Cookson, președintele UCI.

Femke Van den Driessche era una dintre favoritele întrecerii feminine, la categoria sub 23 de ani, iar încălcarea regulamentului a fost descoperită după ce belgianca a abandonat sâmbătă din cauza unor probleme tehnice. În apărarea sa, sportiva a declarat că a luat din greșeală bicicleta unui prieten, care arăta exact la fel ca bicicleta sa de concurs. Greșeala i-a aparținut unui mecanic al echipei, care i-a dat bicicleta, a declarat sportiva de 19 ani. „Mă simt groaznic. Realizez că sunt într-o situație extrem de dificilă, dar nu mă tem de investigație. Nu am făcut nimic greșit. Un mecanic a crezut că este bicicleta mea, mi-a curățat-o și mi-a pregătit-o pentru concurs”, a declarat Van den Driessche.

În cazul în care va fi găsită vinovată, sancțiunile care pot fi aplicate în cazul sportivei de 19 ani sunt: descalificarea din competiție, suspendare pe o perioadă de șase luni și o amendă în valoare de 180.000 de euro.

Președintele UCI a recunoscut că forul său a urmărit în ultimele luni dezvoltarea unor metode de a depista astfel de infracțiuni, pe fondul existenței unor suspiciuni clare privind tentative de fraudă tehnică. Oficialii din ciclism încearcă să reabiliteze imaginea acestui sport după scandalul de dopaj declanșat în 2013, soldat cu demascarea și excluderea din viața sportivă a americanului Lance Armstrong, septuplu câștigător al Turului Franței. Suspiciuni cu privire la „dopingul tehnologic” l-au vizat și pe învingătorul ediției 2015 al Marii Bucle, britanicul Chris Froome.



12