Procesul de pace din Orientul Mijlociu, în atenţia UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cinci persoane au fost ucise în Gaza în apropierea locuinţei premierului Ismail Haniyeh, fiind vorba despre un general al serviciilor de informaţii palestiniene şi patru dintre gărzile sale de corp. Aceştia se aflau într-o maşină cînd persoane înarmate au deschis focul asupra lor, ucigîndu-i pe loc.

Procesul de pace din Orientul Mijlociu, în atenţia UE

Externe 16 Septembrie 2006 / 00:00 841 accesări

Miniştrii Afacerilor Externe din ţările Uniunii Europene s-au reunit, vineri, la Bruxelles pentru a discuta posibilitatea ridicării sancţiunilor economice impuse Autorităţii Naţionale Palestiniene, după preluarea puterii executive de către gruparea Hamas, la începutul acestui an. Miniştrii europeni au declarat că totul depinde de programul noului Guvern de uniune naţională şi aşteaptă respectarea acordurilor de pace

internaţionale asumate pînă acum de entitatea palestiniană, recunoaşterea statului Israel şi renunţarea la violenţă, fiind solicitată eliberarea soldatului israelian răpit. O scrisoare a caporalului Gilad Shalit a fost transmisă, ieri, familiei sale de către militanţii din Fîşia Gaza. Este un prim semn de viaţă tangibil, după aproape trei luni de captivitate. Răpirea militarului a declanşat ofensiva israeliană care a durat mai bine de o lună de zile. Scrisoarea, care se pare că a fost redactată la începutul săptămînii, a fost predată mediatorilor egipteni în Fîşia Gaza, care au dat-o familiei militarului.

În ciuda acestui prim semn pozitiv, Uniunea Europeană nu a luat nicio decizie finală cu privire la ridicarea sancţiunilor, urmînd să aibă loc consultarea partenerilor din Cvartetul pentru Orientul Mijlociu, Statele Unite, Rusia şi ONU. Miniştrii europeni au prelungit cu trei luni schema de finanţare a unor cheltuieli, cum ar fi carburantul pentru spitale şi salariile unor funcţionari publici palestinieni, care a funcţionat încă de la impunerea embargo-ului.

Pe agenda discuţiilor s-au aflat şi dosarul nuclear iranian, precum şi propunerea stabilirii unei politici integrate în domeniul maritim, joi fiind inaugurat, la Lisabona, sediul Agenţiei Europene pentru Securitate Maritimă. Creată în 2002 şi instalată iniţial la Bruxelles, instituţia are rolul de a asigura securitatea navigaţiei. În resortul său intră combaterea poluării mărilor, dar şi controlul construcţiei şi întreţinerii navelor, formarea personalului şi armonizarea legislaţiilor. Faţă de 20 de funcţionari în urmă cu patru ani, în 2006 Agenţia avea 120 de angajaţi şi un buget de 44,6 milioane de euro.



12