Procuror mazilit după ce și-a băgat nasul în afacerea Bercea-Băsescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Personaj misterios: "bătrânul din București" Probe din dosarele lui Bercea, evaporate

Procuror mazilit după ce și-a băgat nasul în afacerea Bercea-Băsescu

Eveniment 24 Iulie 2014 / 00:00 1004 accesări

Odată deschisă „Cutia Pandorei” în scandalul Bercea-Băsescu, noi dezvăluiri uluitoare legate de acest caz exploziv continuă să apară în fiecare zi. După ce membrii familiei Anghel au prezentat probe compromițătoare la adresa lui Mircea Băsescu, în prezent arestat preventiv pentru trafic de influență, fostul procuror Eugen Iacobescu, cel care a descoperit implicarea fratelui președintelui în afacerea eliberării lui Bercea Mondial din pușcărie, a vorbit despre informațiile-bombă pe care le-a obținut în perioada în care îl cerceta pe boss-ul de la Drăgănești-Olt. Iacobescu a intrat în direct marți seară, prin telefon, la emisiunea „Sinteza Zilei“, a postului de televiziune Antena 3, și a dat la iveală informații-șoc legate de acest caz, dar și de mușamalizarea pornită din momentul în care dosarele în care îl cerceta pe Bercea i-au fost luate. Acesta a povestit că și-a dat seama că Bercea Mondial încearcă să-și cumpere libertatea după ce a ascultat interceptările convorbirilor interlopului, măsură dispusă în dosarele economice, dar și în cel de tentativă de omor în care șeful clanului Anghel era anchetat.

FOTOGRAFII "PIERDUTE" Iacobescu a relatat că, în clipa în care suspectul i-a spus soției sale să meargă la „apa cea mare, la cel care i-a botezat copilul lui Maci (Izaura Anghel - n.r.)”, a făcut legătura între Mircea Băsescu și Bercea Mondial. Nu a fost, bineînțeles, singura dovadă obținută. „S-au făcut și alte demersuri și așa am stabilit cu certitudine situația. Există documente la dosar în sensul ăsta”, a declarat Eugen Iacobescu. Procurorul a făcut referire la câteva fotografii în care soția lui Bercea, Fănica Anghel, și fiul lor, Florin Anghel, zis "Băsică", intrau în locuința lui Mircea Băsescu, din Constanța. Vizitele au avut loc la scurt timp după discuția purtată de Bercea cu nevasta sa. Iacobescu a afirmat că pozele, care au fost realizate de alte organe ale statului, și nu de SRI, ar fi dispărut din dosar. „E un proces-verbal pe care eu l-am întocmit și am spus acolo unde se află „Băsică“, unde se află mama lui, unde au mers, pentru ce au mers acolo, ce s-a stabilit. S-au făcut fotografii, dar văd că acestea nu mai apar în dosare”, a adăugat fostul procuror.

MITA - DOUĂ MILIOANE DE EURO Informația conform căreia mita dată de Bercea pentru a scăpa din închisoare a fost de 2.000.000 de euro, și nu de 600.000 de euro, a fost confirmată și de Eugen Iacobescu. El a susținut că interlopul oltean nu s-a folosit doar de influența lui Mircea Băsescu, ci a intervenit în trei direcții, două dintre ele ducând la „un bătrân de la București”. Acesta este menționat în interceptări, însă Iacobescu a refuzat să-i dezvăluie identitatea, precizând că ar putea fi vorba despre un politician. „Este un grup infracțional. Sunt trei inși care i-au luat banii lui... dar cineva competent, un procuror care să se aplece asupra dosarului, ar putea descoperi adevărul. Și să vă mai spun o altă treabă. Din interceptări rezultă că Marian Căpățână n-a luat numai banii ăștia. De fiecare dată i se dădeau câte 100 de milioane de lei ca să intervină în sus, în jos, în dreapta, în stânga. Și astea sunt fapte penale”, a mai precizat Iacobescu.

REFUZ TAXAT Eugen Iacobescu și-a semnat „sentința” după ce a început să răscolească afacerile lui Bercea și și-a "permis" să percheziționeze opt dintre imobilele pe care acesta le deținea. Totul s-a întâmplat pe data de 24 martie 2011. „În momentul în care televiziunile au anunțat că eu sunt cu 200 de polițiști la efectuarea de percheziții, doamna Ponea Elisabeta (prim-procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova la acea dată - n.r.) a dispus să mi se facă dosar de abuz în serviciu. Ce caut eu în aceste locații, de ce fac eu percheziții? Ulterior, doamna Ponea a și sesizat CSM-ul să fiu cercetat disciplinar pentru încălcarea atribuțiilor de serviciu. Totul deoarece am făcut percheziții la Bercea Mondial și la rudele sale”, a declarat Eugen Iacobescu. Din acea zi s-a lucrat intens pentru mazilirea sa. Inițial, procurorii-șefi de la Craiova i-au cerut lui Iacobescu să dispună neînceperea urmăririi penale în cauzele în care-l ancheta pe Bercea pentru infracțiuni economice, dar și sub acuzația că acesta l-ar fi înjunghiat pe un viceprimar. Iacobescu a refuzat, motivând că ar putea ajunge la închisoare dacă face acest lucru. Atunci s-au luat măsuri dure împotriva lui. După ce i s-a retras dreptul de a efectua descinderi în locuințele lui Bercea, Iacobescu a aflat că i se retrag și toate dosarele interlopului. Potrivit declarației fostului procuror, a fost o acțiune în forță, cu jandarmi pregătiți să intervină în cazul în care Iacobescu ar fi îndrăznit să se opună. În speranța că i se va face dreptate, i-a trimis procurorului general al României de la acea dată, Laura Codruța Kovesi, o plângere în care reclama ceea ce i se întâmpla și prin care cerea să fie lăsat să ancheteze în continuare dosarele lui Bercea. După doar o jumătate de oră (!!!), a primit răspuns negativ. Așa că a predat toate dosarele lui Bercea (peste 100).

PENSIONAT CU FORȚA Pedepsirea lui Iacobescu a continuat la CSM. El a fost obligat să iasă la pensie, nu înainte de a se lupta cu fosta șefă a CSM, Oana Hăineală, care a vrut să-l dea afară din magistratură după 39 de ani de activitate. Fostul procuror a dezvăluit că inspectorul CSM, Elena Rădescu, i-a explicat că a “fluierat unde nu trebuia”, dar și că din discuțiile pe care le-a avut cu reprezentanții Inspecției Judiciare a reieșit că sancționarea sa era dinainte stabilită. „Asta a fost drept mulțumire. Din acest motiv, procurorii nu acționează așa cum ar trebui. Pentru că le este teamă când dau peste o asemenea persoană sus-pusă și se gândesc în felul următor: "da, domnule, de ce trebuie să am eu necazuri?". Eu am și fost atenționat de colegi: "bă, tu nu știi în ce te-ai băgat, să vezi tu ce o să faci". Și așa a fost!”, a concluzionat Eugen Iacobescu.

ACCIDENT DE CIRCULAȚIE Judecătoarea Brânduşa Gheorghe, de la Tribunalul Bucureşti, care a dispus arestarea preventivă a lui Mircea Băsescu, a fost implicată, ieri, într-un accident rutier. Ea a fost transportată la spital, după ce a acuzat dureri de spate. Accidentul a avut loc pe bulevardul Unirii, din Capitală, chiar în faţa Tribunalului București. Judecătoarea, aflată la volanul maşinii sale, a vrut să vireze la stânga, însă nu s-a asigurat şi a fost acroșată de un alt conducător auto.

CERERE Avocatul lui Mircea Băsescu, Nelu Tașcă, a depus ieri, la Tribunalul Constanța, o cerere prin care a solicitat înlocuirea măsurii arestului preventiv, luată împotriva clientului său pe 20 iunie, cu arestul la domiciliu. Cererea va fi judecată, cel mai probabil, săptămâna aceasta. „ E prima cerere de acest fel pe care o facem, instanţa a refuzat până acum eliberarea sub control judiciar", a declarat Nelu Taşcă.

AVEREA LUI BERCEA Iacobescu a discutat și despre averea lui Bercea Mondial, pe care a descoperit-o pe parcursul anchetelor penale. Dosarele economice în care îl cerceta pe interlop vizau o evaziune fiscală de 70 de miliarde de lei. „E strigător la cer să nu-i iei niciun leu lui Bercea Mondial, din 70 de miliarde. În ultima perioadă, numai în București a avut cumpărate patru imobile. Are două vile și două apartamente. Sunt cinci milioane de euro spălați prin bancă, nu s-a dat curs, nu s-a confiscat această sumă, deși ea provenea din evaziune fiscală. Nu s-a făcut absolut nimic. Bercea a rămas cu imobilele, are vreo 14-15 case. Avea 130.000 de euro, pe care-i lua lunar camătă”, a mai spus Iacobescu.



12