Producătorii de pâine, obligaţi să folosească sare iodată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Producătorii de pâine, obligaţi să folosească sare iodată

Social 28 Decembrie 2006 / 00:00 732 accesări

De la 1 ianuarie, producătorii de pîine şi produse de panificaţie vor fi obligaţi să modifice reţetarul şi să folosească numai ingrediente avizate în comunitatea europeană. Prima măsură este să utilizeze sare iodată în procesul de producţie, în caz contrar urmînd să fie amendaţi cu sume cuprinse între 1.000 şi 10.000 lei (10 -100 milioane lei vechi). Obligativitatea a fost introdusă săptămîna trecută de către Guvern, printr-o hotărîre care modifică şi completează HG 568/2002 privind iodarea universală a sării destinate consumului uman, hranei pentru animale şi utilizării în industria alimentară. „Decizia are scopul de a suplimenta aportul de iod în industria alimentară, în condiţiile în care în România se înregistrează un deficit al consumului acestei substanţe”, precizează purtătorul de cuvînt al Guvernului printr-un comunicat de presă. Actul normativ stabileşte totodată că un kilogram de sare iodată utilizat în producţie va trebui să conţină între 25 şi 40 mg iod. Hotărîrea de Guvern va intra în vigoare în termen de 90 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.



12