Proiectul “Politici în dialog” a ajuns la final

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Proiectul “Politici în dialog” a ajuns la final

Aproape jumătate din primarii judeţului Constanţa şi peste 200 de agenţi economici s-au arătat interesaţi de modul în care trebuie întocmite proiectele pentru atragerea fondurilor europene în comunităţile locale pe care le conduc
Economie 31 Octombrie 2007 / 00:00 694 accesări

Proiectul “Politici în dialog”, derulat de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa, prin Centrul Euro Info, în parteneriat cu Instituţia Prefectului Constanţa, a ajuns la final. Scopul proiectului a fost îmbunătăţirea nivelului de conştientizare şi informare asupra contextului european în care se gîndeşte dezvoltarea României ca stat membru, continuarea comunicării pe teme europene după momentul aderării. “S-a urmărit o mai bună cunoaştere şi înţelegere a corelării dintre politicile europene şi româneşti, respectiv a rolului asistenţei de finanţare în implementarea acestor politici, precum şi facilitarea cunoaşterii reciproce şi a dialogului dintre multiplicatorii de informaţie europeană şi grupurile lor tinţă, întărirea capacităţii multiplicatorilor de a oferi servicii de informare europeană cu un conţinut adaptat perioadei de după aderare”, a declarat, ieri, coordonatorul proiectului, Rodica Belteu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Grupurile ţintă ale proiectului au fost, potrivit lui Belteu, reprezentanţii sectorului public şi ai celui privat, implicaţi atît în elaborarea şi implementarea strategiilor de dezvoltare locală, cît şi în accesarea asistenţei financiare de post-aderare, precum şi multiplicatorii de informaţie europeană din judeţul Constanţa şi din judeţele limitrofe. La rîndul său, vicepreşedintele CCINA, Ion-Dănuţ Jugănaru, a subliniat că cei mai mulţi bani din fondurile structurale europene vor fi, totuşi, dedicaţi unităţilor publice, mai puţini fiind alocaţi agenţilor economici. “Prin acest proiect, noi ne-am adresat, deopotrivă, şi agenţilor economici şi instituţiilor publice, fiind prezenţi reprezentanţii a aprox. jumătate din primăriile judeţului Constanţa. Cu toate acestea există unii care nu au ajuns şi este păcat, întrucît de banii europeni au nevoie foarte multe localităţi, însă întocmirea proiectelor la standarde europene şi modul în care este demonstrată utilitatea lui primează. De altfel, prin acest proiect, am încercat să le explicăm factorilor interesaţi cum stau lucrurile cu aceste fonduri”, a arătat Jugănaru. El a adăugat că, din cauza faptului că finanţările destinate firmelor nu sînt foarte mari, întrucît se împart pe zone de dezvoltare economică şi pe domenii de activitate, cei care vor să fie siguri că vor putea accesa aceste fonduri ar trebui să se grăbească. Mai mult, spune vicepreşedintele CCINA, se va aplica principiul “primul venit-primul servit”. Prezent la conferinţa de presă, subprefectul judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu, a spus că există oameni de afaceri care au înţeles, printre primii, rolul extrem de important care se acordă dezvoltării regionale, dar şi al parteneriatelor administraţiile publice locale.

Printre activităţile din cadrul proiectului s-au numărat pregătirea şi realizarea de materiale documentare tipărite şi vizuale, realizarea unui Centru de resurse online, organizarea de seminarii de informare, de întîlniri cu multiplicatorii de informaţie europeană, iar principalele rezultate constau în tipărirea de materiale documentare (12.000 foi volante despre politici de dezvoltare europene şi naţionale şi 12.000 pliante cu informaţii asupra asistenţei financiare europene care va sprijini implementarea politicilor), centrul de resurse online, cele şase seminarii de informare (la care au participat peste 250 de persoane) dedicate politicilor tratate prin proiect şi fondurilor aferente. Bugetul total al proiectului a fost de 36.760 de euro, din care 27.560 de euro reprezintă contribuţia UE. Proiectul s-a desfăşurat pe o perioadă de 11 luni.



12