Propunerea ”Hellvig” pentru șefia SRI iscă discuții

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Udrea și Băsescu atacă în tandem

Propunerea ”Hellvig” pentru șefia SRI iscă discuții

Eveniment 21 Februarie 2015 / 00:00 625 accesări

O NUMIRE IMPUSĂ? Serviciul Român de Informații (SRI) a rămas fără șef după ce George Maior a ales să demisioneze. Nu știm sigur de ce a făcut asta Maior și nici nu credem că o să aflăm noi, românii de rând. Ideea este că instituția se confruntă, în ultima vreme, cu un deficit de imagine, în urma acuzelor Elenei Udrea. E drept că nu este prima oară. De-a lungul anilor, deasupra instituției au planat suspiciuni de partizanat politic, deoarece Traian Băsescu era acuzat că folosea serviciile secrete pe post de armă politică. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a convenit cu partidele politice ca Eduard Hellvig să fie viitorul director al serviciului amintit. Hellvig, un personaj insipid, fără amprentă proprie, cu un profil politic slab și care nu stârnește deloc pasiuni, va lăsa Parlamentul European, unde era deputat, pentru a prelua serviciul secret.

ATACURI Anunţul lui Iohannis a declanșat un adevărat atac din partea Elenei Udrea și a lui Traian Băsescu. Brusc, cei doi și-au amintit că Hellvig a fost și prin PC. Udrea a scris, pe Facebook, că, în denunțul făcut la Parchet, a menţionat că viitorul șef al SRI va fi ales de către directorul interimar Florian Coldea. Ea speculează că Hellvig va lua ”poziţie de drepţi în faţa adjunctului său cu patru stele” și îl roagă pe jurnalistul Ion Cristoiu să facă publice însemnările din jurnalul ei referitoare la acesta și Coldea. Băsescu a fost și mai dur. El s-a declarat șocat de propunerea lui Iohannis, care a ales un fost membru PUR (actual PC) pentru funcția de director SRI: ””Premierul de la Grivco” (Iohannis - n.r.) reuşeşte să nominalizeze pentru şefia SRI un om al lui Voiculescu”. A-l numi, după opt ani de la plecarea din PC, ”omul lui Voiculescu” ni se pare o exagerare. Nu credem că problema Elenei Udrea este Hellvig, ci faptul că Iohannis nu i-a făcut vânt lui Coldea din SRI. Analistul Emil Hurezeanu îi dă și el replica lui Băsescu: ”Unii au fost la Voiculescu, alții la Partidul Comunist…”. Dan Voiculescu a scris pe blogul său că nu are nicio legătură cu nominalizarea lui Hellvig și, din ce își amintește, acesta era un om onest, cu putere de muncă.

            PRO ȘI CONTRA Că le convine sau nu celor doi, nu mai contează. Mai toate partidele au spus că vor susține propunerea, doar PSD a anunțat că va trebui să discute problema în cadrul grupurilor parlamentare. Premierul Victor Ponta a comentat ironic situația: ”Ca să citez din propagandă, Hellvig a fost coautorul, alături cu mine, de Crin Antonescu și Liviu Dragnea, la lovitura de stat din 2012”. Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, vineri, că decizia privind votul pentru Hellvig va fi luată în coaliție, adăugând că acesta nu a fost o prezență care să se fi făcut remarcată în mod deosebit în PNL. Încheiem periplul reacțiilor politicienilor cu declarația lui Iohannis, care, deși a propus un om politic, a susținut că este ultimul care ar vrea să politizeze serviciile. Să mai comentăm? Dacă va trece de votul din Parlament, va fi interesant de urmărit cum va aborda legile „Big Brother“ sau chestiunea ofițerilor acoperiți din presă. Una peste alta, alegerea lui Eduard Hellvig nu pare nici strălucitoare, nici catastrofală, ci una… impusă.

Cine este Hellvig?

            Puțini oameni știu cine este Eduard Hellvig. El este vicepreședinte al PNL responsabil cu relațiile externe, membru al Parlamentului European, a fost consilierul lui Crin Antonescu, apoi ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, a câștigat un proces cu Agenția Națională de Integritate și a avut diverse funcții de consilier. Ce nu prea se știe despre Hellvig este faptul că este unul dintre cei 59 de parlamentari care, în 2009, au solicitat acordarea de ajutor de șomaj din partea statului, după ce au declarat că nu și-au putut găsi loc de muncă.



12