Putin dă vina pe Lenin pentru căderea Uniunii Sovietice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atitudine de victimă?!

Putin dă vina pe Lenin pentru căderea Uniunii Sovietice

Externe 22 Ianuarie 2016 / 14:25 2576 accesări

Președintele rus, Vladimir Putin, a afirmat joi că fostul conducător sovietic Vladimir Lenin, decedat în 1924, dar venerat în continuare de mulți dintre ruși, ar fi responsabil de ”explozia Rusiei”, informează AFP. ”Ideile trebuie să ducă la rezultate bune, nu cum a fost cazul lui Vladimir Ilici Lenin”, a declarat Putin, în cadrul unei reuniuni a Consiliului prezidențial asupra științelor și educației. ”Ideile lui Lenin sunt cele care au dus în final la căderea Uniunii Sovietice în 1991”, a estimat președintele rus, într-o critică neobișnuită la adresa liderului Revoluției bolșevice din 1917. ”A fost depusă o bombă nucleară sub imobilul numit Rusia și ea a explodat ulterior”, a afirmat Putin, care se arată adesea nostalgic după epoca sovietică, potrivit Interfax.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a încercat apoi să atenueze impresia creată de afirmațiile lui Putin. ”Președintele nu a făcut decât să-și spună punctul de vedere. Fiecare persoană, inclusiv președintele, are dreptul să aibă atitudinea proprie față de rolul unei personalități sau al alteia în istorie”, a subliniat el. Dmitri Peskov a asigurat, de altfel, că o eventuală înhumare a lui Lenin nu este pe ordinea de zi.

La 25 de ani după căderea URSS și a regimului comunist, Lenin, decedat pe 21 ianuarie 1924, rămâne foarte prezent în Rusia, unde mii de străzi și monumente omagiază în continuare memoria celui care a fost liderul Revoluției din Octombrie 1917 și fondatorul statului sovietic. Corpul îmbălsămat al lui Lenin odihnește în mausoleul său din Piața Roșie, în fața zidurilor Kremlinului, locul cel mai simbolic al țării, la câțiva metri de mormântul lui Stalin.

Citește și:

Putin a aprobat asasinarea lui Litvinenko?!

Putin: Dacă Turcia atacă Rusia, nu este nevoie ca NATO să se implice

Cățelul oferit de Rusia pentru a-l înlocui pe Diesel a ajuns în Franța

Un parfum dedicat lui Vladimir Putin a fost pus în vânzare la Moscova

Putin va pleca de la putere în Anul Cămilei

Taguri articol


12