Putin ordonă încetarea exerciţiilor militare în apropierea Ucrainei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
A treia oară

Putin ordonă încetarea exerciţiilor militare în apropierea Ucrainei

Externe 20 Mai 2014 / 00:00 384 accesări

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat, ieri, retragerea trupelor care efectuau manevre în apropiere de frontiera ucraineană şi a îndemnat Kievul să-şi retragă imediat trupele din estul Ucrainei. ”Vladimir Putin i-a ordonat ministrului Apărării să cheme trupele în garnizoane, în urma încheierii exerciţiilor care au necesitat deplasarea lor în regiunile Rostov, Belgorod şi Briansk, vecine cu Ucraina”, a anunţat Kremlinul, citat de site-ul Russia Today. ”Rusia îndeamnă Ucraina să pună capăt imediat operaţiunii represive şi violenţelor, îndeamnă la retragerea trupelor şi la soluţionarea tuturor problemelor existente prin mijloace exclusiv paşnice”, mai afirmă Kremlinul, referindu-se la operaţiunea antiteroristă lansată la 13 aprilie de armata ucraineană. Potrivit ONU, aproximativ 130 de persoane - militari, separatişti şi civili - au fost ucise în cursul operaţiunii. Un militar ucrainean a fost ucis, iar alţi trei au fost răniţi într-un atac cu mortier comis de insurgenţi pro-ruşi de la o grădiniţă, lângă Slaviansk, a anunţat, ieri, Ministerul ucrainean al Apărării.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, susţine că nu a văzut nicio dovadă că Rusia a început să îşi retragă trupele mobilizate de mai multe săptămâni în apropiere de frontiera ucraineană. ”Aceasta este a treia declaraţie a lui Putin, dar noi nu am văzut încă o retragere. Regret, deoarece ar fi fost semnul unei detensionări şi, dacă într-o zi vom vedea semnele unei retrageri, voi fi primul care mă voi bucura”, a explicat Rasmussen.

SEPARATISMUL CONTINUĂ Republica autoproclamată de la Lugansk şi-a ales, duminică, un conducător şi a aprobat o constituţie temporară. Valeri Bolotov a fost ales conducătorul republicii populare, iar Vasili Nikitin a fost ales premier. Alegeri legislative în republica autoproclamată Doneţk vor fi organizate la 14 septembrie, a anunţat, duminică, Denis Puşilin, un lider separatist pro-rus. Regiunile Doneţk şi Lugansk, afectate de o insurgenţă pro-rusă, au organizat, la 11 mai, referendumuri pentru independenţă faţă de autorităţile de la Kiev. Separatiştii pro-ruşi de la Doneţk au cerut anexarea la Rusia.

Ieri, Kremlinul a anunţat că ”preşedintele Vladimir Putin se felicită pentru primele contacte între Kiev şi susţinătorii federalizării Ucrainei, care vizează să stabilească un dialog direct, la care trebuie să participe toate părţile vizate”. După o primă masă rotundă, miercuri, la Kiev, care nu a condus la niciun rezultat, principalii miniştri din cadrul Guvernului, doi foşti preşedinţi ucraineni, parlamentari şi clerici s-au întâlnit sâmbătă la Harkov. La fel ca la primul eveniment, separatiştii nu au fost reprezentaţi, iar premierul interimar ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a respins ideea federalizării. Rusia pune la îndoială legitimitatea alegerilor prezidenţiale de la 25 mai, în timp ce Guvernul ucrainean efectuează o operaţiune armată - pe care Moscova o cataloghează ca represivă - împotriva insurgenţilor separatişti. Moscova a masat, în martie, trupe - până la 40.000 de militari, potrivit occidentalilor - sub pretextul unor manevre, în apropiere de frontiera cu Ucraina, alimentând temeri cu privire la o invazie. Putin a declarat săptămâna trecută că aceste trupe s-au retras, însă SUA au subliniat că nu există dovezi în acest sens.



12