R. Moldova cere retragerea trupelor ruse din Transnistria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La tribuna ONU

R. Moldova cere retragerea trupelor ruse din Transnistria

Externe 28 Septembrie 2012 / 00:00 355 accesări

Președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, a cerut, miercuri, Federaţiei Ruse să-şi retragă trupele din regiunea transnistreană, în discursul susţinut la tribuna Adunării Generale a ONU de la New York. ”Trupele ruse care staţionează pe teritoriul R. Moldova, fără consimţământul statului gazdă şi contrar prevederilor constituţionale şi angajamentelor internaţionale, ar trebui retrase”, a afirmat Nicolae Timofti. El a mai vorbit în alocuţiunea sa despre scopul cel mai important al R. Moldovei, acela de a adera la UE şi a mulţumit partenerilor internaţionali pentru sprijinul acordat. Vorbind despre conflictul din stânga Nistrului, Timofti a declarat că această situaţie subminează securitatea naţională şi integritatea teritorială a R. Moldova. Timofti susţine că problema transnistreană grevează asupra dezvoltării economice, divizează societatea şi generează încălcarea drepturilor omului în regiunea sparatistă. ”Scopul nostru final este reintegrarea ţării. Regiunea transnistreană urmează să beneficieze de un statut special în cadrul R. Moldova, ce-i va oferi un nivel înalt de autoguvernare”, a declarat Timofti. Oficialul a mai declarat că R. Moldova se bucură de stabilitate politică, fapt care îi va permite să se dezvolte după depăşirea acestei etape.

FILAT LA REUNIUNEA CSI Premierul R. Moldova, Vlad Filat, participă, începând de ieri, pe durata a două zile, la reuniunea ordinară a Consiliului Şefilor de Guvern CSI, la Yalta, în Ucraina. Programul vizitei prevede şi întrevederi bilaterale cu premierul Rusiei, Dmitri Medvedev şi premierul Ucrainei, Nicolae Azarov. De asemenea, prim-ministrul R. Moldova va participa la Forumul Economic cu genericul ”Întâlniri de afaceri la Yalta”. Parlamentul de la Chişinău a ratificat, ieri, cu unanimitate de voturi, acordul privind zona de comerţ liber între statele membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI), semnat în octombrie 2011, la Sankt Petersburg. Acordul prevede liberalizarea comerţului între statele semnatare (opt din 11 state membre ale CSI) dar cu unele excepţii, în special ce ţin de taxele vamale la export şi import. Acordul prevede menţinerea taxelor vamale de export la gazul natural din Rusia, la materia primă pentru industria grea şi la lemn, a declarat ministrul adjunct al Economiei, Octavian Calmâc. R. Moldova negociază în prezent şi semnarea unui acord de comerţ liber cu UE, iar autorităţile susţin că cele două acorduri sunt compatibile. În opinia analiştilor, acordul de comerţ liber în cadrul CSI nu va aduce beneficii importante R. Moldova şi riscă să aibă soarta unui document similar, semnat în anul 1994, care nu a intrat în vigoare pentru că nu a fost ratificat de toate statele.

FĂRĂ RESTRICŢII Consiliul European a decis anularea unor restricţii de călătorie impuse membrilor regimului din Transnistria, pe fondul progreselor în demersurile de soluţionare a crizei din această regiune separatistă, conform unui comunicat oficial. Negocierile în formatul 5+2 au fost reluate în decembrie 2011, după şase ani de întrerupere. CoE a avertizat că restricţiile de călătorie vor fi reimpuse asupra oficialilor care ar bloca progresele referitoare la predarea alfabetului latin în şcolile transnistrene. ”CoE va continua să monitorizeze şi să elaboreze evaluări periodice în privinţa gestionării crizei transnistrene, libertăţii de circulaţie a persoanelor şi situaţiei din şcolile cu predare în alfabet latin”, precizează instituţia europeană.



12