Radu Beligan, în dublă ipostază, de actor şi scriitor, la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În septembrie,

Radu Beligan, în dublă ipostază, de actor şi scriitor, la Constanţa

Cultură 21 August 2008 / 00:00 974 accesări

Casa de Cultură a Sindicatelor va fi, din nou, gazda unui eveniment teatral excepţional, care va aduce în atenţia publicului constănţean actori de primă mărime ai scenei româneşti. Pasionaţii teatrului de calitate se vor putea reîntîlni cu Radu Beligan, Dumitru Rucăreanu, Tania Popa, Silviu Biris, Mariana Liurca sau Marius Bodochi, pe data de 13 septembrie, de la ora 20.00, cînd va fi prezentat spectacolul „Piscina de la miezul nopţii”. Producţie a unei companii de teatru bucureştene, „Teatrul meu“, această piesă scrisă de slovacul Peter Karva este o comedie spumoasă, plină de poante şi situaţii neprevăzute, avînd regia semnată de maestrul Grigore Gonţa. De asemenea, scenografia îi aparţine Doinei Levintza. Potrivit directorului Casei de Cultură a Sindicatelor, Gheorghe Ungureanu, biletele pentru acest eveniment deosebit au fost, puse, deja, în vînzare, la agenţia instituţiei-gazdă, la preţul de 30 şi 40 de lei.

Luna septembrie va mai aduce la malul mării, în aceeaşi locaţie, o altă manifestare culturală inedită. Astfel, pe 29 septembrie, de la ora 20.00, maestrul Radu Beligan se va reîntîlni cu publicul din Constanţa, de data aceasta pentru a-şi lansa cartea „Confesiuni despre viaţă şi artă”. Marele actor şi regizor începe, în oraşul de la malul mării, un turneu naţional în cadrul căruia vor avea loc lansări succesive ale volumului său. Este vorba despre o carte extraordinară, despre viaţa celebrului artist, scrisă chiar de acesta, care va apărea în ediţie limitată de numai 1.000 de exemplare. La Constanţa vor ajunge în jur de 50-60 de exemplare, preţul unei cărţi fiind de 100 de lei. Mai mult, cei care îşi vor cumpăra, pe 29 septembrie, lucrarea lui Radu Beligan, „Confesiuni despre viaţă şi artă”, vor beneficia şi de autograf din partea renumitului actor. Biletele pentru acest eveniment vor putea fi achiziţionate tot de la agenţia Casei de Cultură a Sindicatelor, la preţul de 30 şi 40 de lei, în funcţie de dispunerea locurilor în sală.

Radu Beligan s-a născut pe data de 14 decembrie 1918, în comuna Galbeni, din judeţul Bacău. Artistul a studiat Dreptul şi Filosofia la Bucuresti, folosind, însă, bursa oferită de facultate pentru a-şi plăti şi taxele la Conservator. Pe parcurs, însă, Conservatorul avea să treacă în plan secund, din momentul in care Radu Beligan a devenit actor de comedie. El a debutat în teatru la vîrsta de 20 ani, în piesa „Crimă şi pedeapsă”, după Dostoievski, în regia lui Mihai Zirra, pe scena Teatrului „Muncă şi Lumină\" din Bucureşti. În cele peste şase decenii de scenă, actorul a avut o impresionantă activitate în teatru, film, televiziune şi radio, remarcîndu-se prin roluri celebre atît din dramaturgia şi literatura română, cît şi din cea universală. Radu Beligan a jucat în peste 30 de filme, cele mai importante fiind „După-amiaza unui torţionar\" (2001), „Cui i-e frică de Virginia Woolf?\" (1995), „Iancu Jianu Haiducul\" (1981), „Iancu Jianu Zapciul\" (1980), „Tata de duminică\" (1974), „Bădăranii\" (1960), „O scrisoare pierdută\" (1953), „Visul unei nopţi de vară\" (1946), „O noapte furtunoasă\" (1943).

Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din Bucuresti (1961-1969), director al Teatrului Naţional din Bucureşti (1969-1990) şi profesor la Institutul de Teatru şi Film din capitală (1950-1965). În 1979, a fost numit preşedinte de onoare pe viaţă al Institutului Internaţional de Teatru (I.T.I.) şi Doctor Honoris Causa al Academiei de Arte „George Enescu”. În prezent, Radu Beligan este actor şi societar de onoare al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale\" din Bucureşti. În luna aprilie a acestui an, Radu Beligan a fost distins, la Gala UNITER, cu Premiul de Excelenţă pentru întreaga sa activitate.



12