Raportul Oprea pentru presă, incomplet!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În tragedia din Apuseni

Raportul Oprea pentru presă, incomplet!

Eveniment 30 Ianuarie 2014 / 00:00 556 accesări

Misterul manipulării „cu mănuşi” a datelor privind activitatea STS şi a Ministerului Apărării în tragedia din Apuseni a fost risipit de cuvintele lui Victor Ponta. Premierul ne sfătuieşte să nu ne luăm după raportul (care a fost elaborat de către vicepremierul Gabriel Oprea - n.r.) oficial prezentat presei, căci acela nu e bun. Adică e cam... incomplet. Adicătelea, cum ar veni, raportu’ ăla bunu’ „e mult mai mare, cu anexe, cu tot. Acolo sunt şi date, hărţi secrete“. Tot din declaraţiile premierului înţelegem că orice informaţie privind activitatea STS dată presei „aduce atingere siguranţei naţionale“. Păi este vina noastră că Băsescu a fost lăsat să ţină toate „cheiţele” serviciilor secrete din România? Sau este vina noastră că STS-ul este cel care livrează informaţii către 112, serviciu de interes public? În caz că indignarea atinge cote prea înalte, tot premierul ne sfătuieşte să avem răbdare până la şedinţa CSAT de duminică, în care va fi prezentat integral celebrul raport. O singură întrebare atârnă de buzele jurnaliştilor interesaţi cu adevărat de acest subiect: presa are voie la şedinţă? Duminică vom primi răspunsul.

Aşadar, premierul a cerut jurnaliştilor să nu se ia „după apariţiile din presă“ (?!), legat de informaţiile conform cărora în varianta extinsă a raportului s-ar fi arătat că Ministerul Apărării a determinat distanţa dintre ultima poziţie cunoscută a avionului şi locul prăbuşirii, şi anume 2.089 metri. Premierul a adăugat că în raportul extins sunt şi date legate de activitatea STS, care nu au putut fi însă prezentate public deoarece au un caracter de confidenţialitate. „Materialul pus la dispoziţia presei reprezintă o sinteză a Raportului pe care vicepremierul Gabriel Oprea l-a prezentat premierului Victor Ponta pe baza informărilor solicitate de la toate instituţiile implicate şi conţine toate informaţiile publice care nu aduc atingere siguranţei naţionale“, arată reprezentanţi ai Guvernului.

Reamintim că premierul Victor Ponta l-a desemnat, pe 21 ianuarie, pe vicepremierul Gabriel Oprea să îi prezinte o informare, până la şedinţa de miercuri, 22 ianuarie, a Guvernului, despre modul în care a acţionat fiecare instituţie în parte în cazul operaţiunilor efectuate după producerea accidentului aviatic din judeţul Cluj. Pe 22 ianuarie, premierul a prezentat concluziile raportului, iar un document a fost pus la dispoziţia presei. Conform acestuia, ROMATSA nu a manifestat un rol activ în cazul accidentului aviatic din Cluj, nu a luat măsurile necesare pentru stabilirea zonei de căutare a aeronavei, nu a declanşat operaţiuni de căutare şi nu a cerut sprijinul Centrului de Operaţii Aeriene din MApN.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forţat, pe 20 ianuarie, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. În urma accidentului, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria“ şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Deocamdată, no comment!



12