Război murdar în Irak

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Teoria conspiraţiei

Război murdar în Irak

Externe 26 Iunie 2014 / 00:00 1616 accesări

De zile bune, după dramatica dată de 10 iunie care a marcat cucerirea oraşului Mosul, din Irak, de către forţele insurgente, publicaţiile din întreaga lume au fost pline de relatări despre ororile comise de jihadişti în calea lor spre cucerirea capitalei Bagdad. Acronimul în engleză al Statului Islamic în Irak şi Siria este ISIS, amintind de zeitatea egipteană a fertilităţii. Mai multe detalii care se leagă sugerează că, în realitate, ISIS şi insurgenţa militară din Irak, dar şi, într-o mai mică măsură, cea din Siria ar fi formate şi coordonate din Langley, Virginia, de specialişti din cadrul CIA şi Pentagonului, pentru a răspândi haosul în al doilea cel mai mare stat producător de petrol, Irakul, ca şi în Siria, epuizată de eforturile de stabilizare după un război civil de durată. Jurnalişti bine informaţi, citaţi de site-ul Russia Today, susţin că oraşul Mosul, cunoscut pentru exploatările sale petrolifere, a fost cucerit de insurgenţi incredibil de uşor, forţele guvernamentale abia dacă au tras câteva focuri de armă. Suspectă a fost şi cucerirea oraşului Tikrit, declaraţiile martorilor vorbind despre militari ai forţelor guvernamentale care îşi predau armele în mod organizat insurgenţilor, fără să opună rezistenţă. Eminenţa cenuşie din spatele succesului militar repurtat de ISIS este fostul şef al partidului Baas şi succesor al lui Saddam Hussein, generalul Ibrahim al-Douri. În 2009, generalul David Petraeus, aflat la acea vreme la conducerea US Central Command, susţinea că Douri era în Siria, în timp ce parlamentarii irakieni susţineau că acesta s-ar fi aflat în Qatar. Curios este faptul că deşi se afla pe lista neagră a celor mai căutate persoane din SUA, încă din anul 2003, Douri a reuşit în mod miraculos să evite capturarea sa, iar acum s-a întors în Irak, pentru a cuceri părţi importante din această ţară. A avut noroc de prieteni bine plasaţi la Washington?, se întreabă jurnaliştii de la Russia Today. Susţinerea financiară a ISIS vine din partea a trei aliaţi apropiaţi ai SUA - Kuwait, Qatar şi Arabia Saudită.

PAŞAPOARTE AMERICANE S-a constatat că o serie de membri importanţi ai ISIS au fost antrenaţi de CIA într-o tabără secretă din Iordania, în anul 2012, potrivit declaraţiilor unor oficiali iordanieni. Serviciile secrete din SUA, Turcia şi Iordania au înfiinţat o bază de antrenament pentru rebelii sirieni, în oraşul Safawi din zona deşertică din nordul Iordaniei, foarte convenabilă şi pentru luptătorii din Siria şi Irak. Arabia Saudită şi Qatarul, monarhiile din Golf cele mai implicate în finanţarea războiului împotriva Siriei lui Bashar al-Assad, au finanţat şi baza de antrenament ISIS din Iordania. Prezentată drept o bază pentru pregătirea islamiştilor musulmani ne-extremişti pentru a rezista forţelor lui al-Assad, aceasta a servit drept loc de antrenament pentru mii de luptători musulmani care s-au deprins, cu ajutorul serviciilor secrete americane, cu tehnicile războiului neconvenţional. Jurnaliştii consideră că afirmaţia Washingtonului potrivit căreia baza din Iordania antrena doar musulmani moderaţi, ne-extremişti, este o glumă, întrucât nimeni nu poate verifica statutul acestora. Dezvăluirile autorităţilor iordaniene despre baza de antrenament de pe teritoriul regatului vin după ce acestea au început să se teamă că luptătorii antrenaţi acolo ar putea întoarce armele şi împotriva lor, odată terminată acţiunea de pe teritoriul Irakului, pentru a-şi extinde imperiul lor în formare.

Fostul oficial din Departamentul american de Stat Andrew Doran a scris în revista conservatoare ”National Review” că o serie de luptători ISIS sunt posesori de paşapoarte americane. Jurnalistul iranian Sabah Zanganeh susţine că ISIS nu ar fi avut puterea să cucerească şi să ocupe singură oraşul Mosul. Ce s-a întâmplat acolo a fost rezultatul unei colaborări în domeniul securităţii şi serviciilor secrete a mai multor state din zonă cu grupări extremiste din interiorul Guvernului de la Bagdad.

CONDUCĂTOR CECEN?! O altă bizarerie a ISIS este conducătorul său militar, nimeni altul decât Tarkhan Batirashvili, un rus de etnie cecenă, dar, ca să îşi dea un aer cât mai... arab, acesta îşi spune emirul (cum altfel?) Umar al Shishani. Problema este că nu arată deloc a arab, având barba roşie şi nu neagră, un fel de Barbăroşie cecen. Potrivit unui raport publicat în noiembrie 2013 de ”The Wall Street Journal”, Emir Umar a transformat războaiele din Siria şi Irak într-o confruntare geopolitică între SUA şi Rusia. Peste 8.000 de mercenari jihadişti fac parte din ISIS, inclusiv o mie de ceceni, dar şi saudiţi, kuwaitieni, egipteni şi chinezi uiguri din provincia Xinjiang. Jeffrey Silverman, şeful biroului din Georgia al site-ului Veterans Today (VT) al veteranilor americani, susţine că Batrashvili şi alţi ceceni şi georgieni vorbitori de rusă, prin intermediul serviciilor georgiene de inteligenţă, tranzitează graniţa Georgiei în Turcia şi, de acolo, ajung fără probleme în Siria sau Irak, după cum este nevoie. Silverman consideră că evenimentele din nordul Irakului aflate în curs de desfăşurare fac parte dintr-un plan amplu de înfiinţare a unei republici kurde, separată de guvernele centrale, care ar servi intereselor americane atât în Irak, cât şi în Turcia, ca să nu mai vorbim şi de Siria. În susţinerea acestui punct de vedere, Silverman argumentează prin lipsa de reacţie a SUA în sprijinul forţelor guvernamentale irakiene. În afara unor discursuri de îngrijorare şi deplasarea a 275 de militari din forţele speciale pentru protecţia personalului american din Irak, Washingtonul nu a întreprins, deocamdată, alte lucruri în sprijinul Bagdadului.

Oricare ar fi deznodământul acestei ofensive jihadiste din Irak, un lucru este cert: unele dintre cele mai mari exploatări petrolifere din Irak nu se mai află sub control guvernamental, ci jihadist. Iar pierderile de vieţi omeneşti nu sunt neînsemnate. Ieri, aviaţia siriană a bombardat Irakul, omorând 57 de civili, iar la frontiera Iranului cu Irakul, trei poliţişti iranieni au fost omorâţi. Conflictul se extinde cam pe unde ar trebui să se afle califatul emirului Umar sau e doar o părere?!

SIRIA A BOMBARDAT NORDUL IRAKULUI Avioane de vânătoare siriene au atacat, ieri, poziţii ale insurgenţilor sunniţi din provincia irakiană Anbar, provocând moartea a 57 de civili şi rănirea altor 120, anunţă autorităţile regionale irakiene, citate de CNN. Sabah Karkhout, preşedintele consiliului provincial din Anbar, a declarat pentru CNN că avioanele de vânătoare erau în mod sigur siriene, având inscripţionate culorile drapelului naţional sirian. Insurgenţii grupului terorist Stat Islamic în Irak şi Levant ocupă de câteva săptămâni numeroase provincii din Irak şi avansează spre Bagdad. Frontul al-Nusra, filiala siriană a reţelei teroriste al-Qaida, a anunţat ieri o fuziune la nivel local cu grupul Stat Islamic în Irak şi Levant. Cele două organizaţii teroriste luptă de peste trei ani împotriva regimului de la Damasc. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul conflictului depăşeşte, potrivit estimărilor, 160.000 de morţi.

POLIŢIŞTI IRANIENI UCIŞI LA FRONTIERĂ Trei poliţişti iranieni aflaţi într-o misiune de patrulare în apropiere de frontiera irakiană au fost ucişi de persoane înarmate necunoscute, a anunţat, ieri, agenţia Mehr. Iranul a consolidat recent măsurile de securitate în zonele de la frontiera cu Irakul, unde insurgenţii sunniţi aflaţi sub conducerea islamiştilor din gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) au lansat, la 9 iunie, o ofensivă fulgerătoare, iar armata a fost plasată în stare de alertă la frontieră, potrivit generalului Ali Arasteh. Cei trei poliţişti au fost ucişi marţi seară, în apropierea oraşului Taze-Abad din nord-estul ţării, la 50 de kilometri de frontiera irakiană. Un oficial local, citat de agenţia Mehr, a afirmat că atacul nu a fost comis de SIIL şi a asigurat că niciun membru al grupării nu s-a infiltrat în Iran. Incidentul intervine la câteva zile după ce un schimb de focuri a avut loc în regiune între armata iraniană şi un comando aparţinând, potrivit autorităţilor, PJAK (Partidul pentru o Viaţă Liberă în Kurdistan). Schimbul de focuri, care a avut loc sâmbătă, s-a soldat cu trei morţi în rândul PJAK, principala mişcare kurdă de luptă armată împotriva regimului de la Teheran, situată în nord-estul Irakului. Iranul, ţară majoritar şiită, susţine Guvernul condus de premierul irakian, Nuri al-Maliki, şiit, în ofensiva împotriva insurgenţilor care au preluat controlul asupra mai multor părţi din teritoriul irakian, în special la Mosul, cel de-al doilea oraş ca mărime al ţării. Totodată, insurgenţii din SIIL controlează o parte din estul Siriei, unde regimul preşedintelui Bashar al-Assad este, de asemenea, un aliat al Teheranului.

MILITARI AMERICANI ÎN IRAK Primii consilieri militari americani care vor oferi sprijin forţelor guvernamentale irakiene în lupta împotriva insurgenţilor sunniţi şi-au început misiunea la Bagdad, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, adăugând că aproape 40 de militari dintre cei 300 de consilieri promişi de Washington şi-au început noua misiune. De asemenea, alţi aproximativ 80 de militari de la forţele CENTCOM, Comandamentul Forţelor Americane în Orientul Mijlociu şi Asia de Sud, şi-au început misiunea, care constă, potrivit contraamiralului Kirby, în crearea unui centru de comandament comun, condus în parteneriat cu forţele irakiene. În plus, alţi 50 de militari americani vor sosi în zilele următoare la Bagdad. Sarcina consilierilor militari americani mobilizaţi în Irak va consta în evaluarea forţelor irakiene, nu în atacarea insurgenţilor din cadrul grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), care conduc o ofensivă în nordul ţării.

Pentru moment, armata americană nu intenţionează să lanseze raiduri aeriene împotriva grupării SIIL şi aliaţilor săi, deşi preşedintele Barack Obama nu a închis uşa unei astfel de opţiuni. În cazul în care se va lua în calcul efectuarea unor atacuri de acest tip, armata americană, cu ajutorul portavionului „George H.W. Bush“, mobilizat în Golful Persic, va fi pregătită, a subliniat purtătorul de cuvânt al Pentagonului. De altfel, armata americană a sporit numărul zborurilor de supraveghere deasupra Irakului, efectuând în prezent între 30 şi 35 de zboruri pe zi. Luând în calcul militarii aflaţi deja în post la ambasada SUA cu sediul în Zona Verde din Bagdad şi pe cei trimişi pentru protejarea imensului complex diplomatic american, 500 de militari americani sunt mobilizaţi în momentul de faţă în Irak, au explicat oficiali ai Pentagonului. Pe teren, armata irakiană luptă împotriva insurgenţilor sunniţi în zona rafinăriei de la Baiji, la 200 de kilometri nord de Bagdad, şi încearcă să stopeze avansul acestora spre vest.



12