Război și pace, în PSD

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Efectul pierderii alegerilor

Război și pace, în PSD

Politică 18 Noiembrie 2014 / 00:00 847 accesări

ANALIZĂ Pentru întreaga suflare social democrată, înfrângerea în alegerile prezidențiale a fost pe cât de zdrobitoare, pe atât de dureroasă. În fața camerelor de filmat, analiștii politici și jurnaliștii au considerat eșecul lui Victor Ponta drept o înfrângere acceptată în stil american. Asta deoarece candidatul PSD și-a felicitat contracandidatul înainte de a afla rezultatele finale. Înfrângerea a fost clară, dar cum a pierdut Victor Ponta avantajul de un milion de voturi în fața lui Klaus Iohannis? Analistul politic Bogdan Chirieac a opinat că Ponta a marcat ”o gravă greșeală de campanie vizavi de votul românilor din diaspora“. Analistul a atras atenția asupra modului agresiv în care au fost îndepărtați românii din diaspora de secțiile de vot, cu gaze lacrimogene. La rândul său, jurnalistul Emil Hurezeanu opinează că marele defect al lui Ponta este că a fost candidatul unui sistem politic. În fine, realizatoarea Antena 3, Dana Grecu, a declarat că Victor Ponta a făcut două mari greșeli: ”A lăsat foarte multe întrebări fără răspuns. A crezut că merge și așa. A doua greșeală ar fi fost relația neclară cu DNA”.

CONTRE Dincolo de analize și de presupuneri privind eșecul din alegeri, în PSD au început frământările. Unii vor capul liderilor partidului (Ponta și Dragnea), alții spun că PSD trebuie să iasă de la guvernare, în timp ce mulți, printre care și șefii partidului, îndeamnă la calm. ”Dragnea trebuie să-şi asume eşecul. Deocamdată nu i-a cerut nimeni de la vârf demisia, dar dacă nu şi-o va da singur, va fi pus la zid”, a declarat un lider PSD, sub protecţia anonimatului. Tot capul lui Dragnea îl cere și Dan Șova, care spune că actualul președinte executiv trebuie să facă un pas înnapoi. Lucrurile merg și mai departe. Vicepreşedintele PSD Robert Negoiţă a declarat, ieri, că, după votul de duminică, ar trebui să se dea ocazia echipei lui Klaus Iohannis să vină să guverneze, el menţionând că ar trebui să se respecte ”voinţa românilor”. Până și președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, consideră că se impune o analiză a activității partidului în forurile de conducere, respectiv într-un congres al formațiunii. Atacat din toate părțile, Liviu Dragnea a făcut apel la calm pentru a putea face o analiză serioasă. ”Am discutat cu majoritatea colegilor din țară, iar opinia generală este ca PSD să nu iasă de la guvernare”, a punctat Dragnea. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat că electoratul a dat partidului un mesaj foarte puternic, iar social democraţii trebuie ”să aibă decenţa şi înţelepciunea să tacă din gură o perioadă şi să se gândească ce trebuie schimbat”. De asemenea, Ponta a afirmat că îşi exprimă dorinţa de dialog cu noul preşedinte ales, Klaus Iohannis, menţionând că nu va demisiona din funcţia de premier şi că vrea să continue actul de guvernare cu partenerii actuali, plus PLR și inclusiv UDMR, după ce Liviu Dragnea a avut o discuție cu liderul udemeriștilor, Kelemen Hunor.

DEMISII Dacă la centru lucrurile sunt în ceață, în teritoriu plouă cu demisii. Spre exemplu, la Constanța, doi vicepreședinți ai organizației județene a PSD și-au dat demisia. Este vorba despre senatorul Nicolae Moga, care a fost și coordonator al campaniei electorale, și Felix Stroe. Cei doi au spus că își dau demisia și funcția de vicepreședinte, din cauza rezultatelor dezastruoase.



12