Recesiune, în 2009?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Recesiune, în 2009?

Economie 25 Noiembrie 2008 / 00:00 2010 accesări

Flagelul recesiunii va lovi România în 2009, ţara noastră fiind astfel al patrulea stat din Europa - după Spania, Germania şi Italia - în care se va fi declarat oficial criza economică severă, susţin reprezentanţii agenţiei de rating Moody\'s. Autorităţile române nu confirmă deocamdată colapsul economiei, însă agenţia de rating Moody\'s prognozează fără echivoc că PIB-ul României va avea o contracţie de 0,3%, ceea ce înseamnă recesiune. În opinia specialiştilor agenţiei de evaluare financiară, înrăutăţirea condiţiilor de pe pieţele internaţionale va determina o scădere a consumului românilor şi ar putea forţa Guvernul de la Bucureşti să strîngă cureaua fiscală. \"Motivul principal este acela că criza mondială de lichiditate a fost mult mai profundă decît ne-am aşteptat. România este un importator de capital străin (...) şi astfel această criză de lichiditate globală şi această încetinire în zona euro vor cîntări destul de mult asupra economiei româneşti\", a declarat analistul Moody\'s, Kenneth Orchard. În plus, Moody\'s vede deficitul de cont curent pe anul viitor la un nivel de 8,2% din PIB, iar deficitul bugetar, la 4,9% din PIB. \"Deficitul de cont curent va avea o evoluţie puternică. Unul dintre motoarele principale ale importurilor a fost consumul intern şi investiţiile interne, în mare parte finanţate prin credite. Creditarea nu va mai fi la fel de disponibilă anul viitor, lucru care deja este vizibil. Preţul creditării a crescut, iar băncile îşi întăresc restricţiile, ceea ce înseamnă că importurile vor scădea destul de mult\", a subliniat Orchard. Agenţia de evaluare financiară anticipează o redresare a creditării în următoarele şase luni. „Dacă actuala situaţie de blocaj va continua însă, impactul asupra creşterii va fi mult mai puternic. Putem fi siguri însă că situaţia nu se va întoarce la ceea ce a fost la începutul lui 2008, 2007\", a mai spus Orchard. Cu toate acestea, Moody\'s vine şi cu o veste bună: perspectivele de rating pentru România rămîn stabile, dat fiind că eventualele probleme vor putea fi rezolvate cu ajutorul UE şi al FMI.

Ce înseamnă de fapt recesiunea?

Este o formă severă de criză economică, caracterizată prin declin general al nivelului activităţii economice şi al creşterii economice, vizibilă prin şomaj, devalorizare, inflaţie şi scăderea nivelului de trai. Biroul Naţional de Cercetare Economică din SUA (NBER) defineşte recesiunea ca un declin semnificativ al activităţii economice în întreaga societate, ce durează mai mult de cîteva luni, declin notabil prin scăderea PIB, a veniturilor reale ale populaţiei, a numărului de angajaţi din economie, a producţiei industriale şi a vînzărilor cu amănuntul (en detail) şi cu ridicata (en gros). Grav este faptul că o recesiune mai îndelungată duce la depresiune economică. O regulă acceptată de majoritatea analiştilor este că se consideră a fi recesiune atunci cînd creşterea PIB este negativă mai mult de două sau mai multe trimestre.

Recesiunea e departe de România!

Analiştii români resping previziunile Moody\'s pe care le consideră extrem de pesimiste. Consultantul financiar Bogdan Baltazar exclude categoric intrarea României în recesiune în anul 2009 şi prognozează un deficit de cont curent între 10%-10,5%. Principalele motoare pentru creşterea economică de anul viitor vor fi lucrările de infrastructură şi agricultura. \"Nu cred că vom avea o recesiune în 2009. Vom avea creşteri, dar foarte mici. Nu cred că vom termina 2009 pe minus faţă de 2008\", a declarat Baltazar. Nici economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, nu împărtăşeşte prognoza sumbră a celor de la Moody\'s, întrucît \"echilibrarea mixului de politici economice este prioritară, iar cererea internă trebuie ajustată prin politici restrictive\". Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, nu vede ca plauzibile previziunile Moody’s privind deficitul bugetar al României. “Nu este posibilă o restrîngere a PIB sub zero, în România, în 2009. Nu cred că deficitul se va duce la 4% anul viitor”, a subliniat Vasilescu. Plutonul analiştilor optimişti se întregeşte cu europarlamentarul Daniel Dăianu, care este de părere că România ar trebui să fie mult mai precaută şi să n-aştepte înrăutăţirea crizei. În acest sens oficialii ţării noastre ar trebui să apeleze la ajutorul Băncii Central Europene, în cazul necesităţii obţinerii unui sprijin financiar. România trebuie să fie foarte atentă la ce se întîmplă în diplomaţia externă chiar dacă, din punct de vedere economic, stă mai bine decît Ungaria sau Letonia, şi ar trebui să urmeze exemplul Poloniei, care a negociat deja un ajutor de 10 miliarde de euro în caz de necesitate, a subliniat europarlamentarul. \"Să putem beneficia de liniile de finanţare care ar trebui să fie asigurate de Banca Europeană de Investiţii pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii. Să avem aranjamente cu Banca Centrală Europeană aşa cum se străduie, deja pe faţă, alţi vecini ai noştri cu situaţii economice comparabile, să capitalizăm deciziile care vor fi luate de Comisia Europeană în ceea ce priveşte facilitarea accesului la bani europeni\", a mai spus Dăianu.



12