Reducerea riscului de inundaţii prin elaborarea de tehnologii informaţionale şi de comunicare în regiunile transfrontaliere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Consiliul Judeţean Constanţa

Reducerea riscului de inundaţii prin elaborarea de tehnologii informaţionale şi de comunicare în regiunile transfrontaliere

Administrație 13 Mai 2008 / 00:00 610 accesări

Având în vedere problemele cu care judeţul Constanţa s-a confruntat în ultimii ani din cauza inundaţiilor, Consiliul Judeţean Constanţa a depus o propunere de proiect sub programul Phare RO 2005/017-535.01.02.04 care a fost aprobată, iar începând cu luna aprilie a acestui an, se implementează proiectul ce poartă denumirea “Reducerea riscului de inundaţii prin elaborarea de tehnologii informaţionale şi de comunicare în regiunile transfrontaliere”.

Proiectul are o durată de 15 luni şi o valoare de 688.130 Euro, din care 100.000 Euro reprezintă cofinanţarea asigurată de Consiliul Judeţean Constanţa.

Consiliul Judeţean Constanţa este partenerul lider, ceilalţi parteneri implicaţi în derularea proiectului sunt R.A.J.A.C., R.A.J.D.P., I.S.U. Dobrogea şi Municipalitatea Dobrich (Bulgaria).

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea cooperării transfrontaliere în domeniul protecţiei mediului prin introducerea unor noi tehnologii informaţionale şi de comunicaţii în judeţele Constanţa şi Dobrich, iar cel specific vizează înfiinţarea unei reţele informaţionale şi de comunicare în cadrul unui Consorţiu GIS, pentru modernizarea structurilor de management al riscului în caz de inundaţii din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi Municipalitatea Dobrich, precum şi prevenirea inundaţiilor prin implementarea unui sistem comun de informaţii şi comunicaţii. Principalele activităţi din proiect sunt: înfiinţarea Consorţiului GIS, în cadrul căruia se va crea o bază de date geospaţiale cu privire la managementul riscului în caz de inundaţii, achiziţii de echipamente şi servicii aferente, instalarea sistemului de informaţii şi comunicaţii, organizarea de cursuri de pregătire de personal, realizarea de baze de date de interes operativ şi integrarea lor într-un sistem informaţional geografic, organizarea a două seminare (unul la Dobrici, iar al doilea la Constanţa), orientate spre crearea unei reţele transfrontaliere Consiliul Judeţean Constanţa - Municipalitatea Dobrici. De asemenea, se va constitui o pagină de internet pe site-ul Consiliul Judeţean Constanţa dedicată protecţiei împotriva inundaţiilor se va realiza şi difuza un spot publicitar pe posturile locale de televiziune din Constanţa şi Dobrich

După implementarea acestui proiect, Consiliul Judeţean Constanţa intenţionează atragerea altor parteneri în consorţiul GIS nou creat, respectiv primăriile Hârşova şi Băneasa, dar şi alte primării transfrontaliere din Bulgaria, asigurându-se astfel sustenabilitatea proiectului.

RO 2005/017- 535.01.02.04

Uniunea Europeană reprezintă o entitate politică, socială şi economică compusă din 27 ţări. Statele Membre au decis împreună, pe parcursul unui proces de extindere ce a durat 50 de ani, să construiască o zonă de stabilitate, democraţie şi dezvoltare durabilă, menţinând diversitatea culturală, toleranţa şi libertăţile individuale. Uniunea Europeană îşi propune să împărtăşească realizările şi valorile sale cu ţările şi popoarele de dincolo de graniţele ei.



12