Reforma Schengen, ping-pong între Berlusconi şi Sarkozy

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Blocaj în PE

Reforma Schengen, ping-pong între Berlusconi şi Sarkozy

Externe 12 Mai 2011 / 00:00 343 accesări

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, nu a reuşit marţi să îi convingă pe membrii Parlamentului European reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg că propunerea sa de reintroducere temporară, în condiţii execpţionale, a controalelor la frontierele naţionale nu va afecta major acquis-ul Schengen.

”Decizia Italiei de emitere a unor permise de şedere temporară miilor de imigranţi tunisieni sosiţi pe teritoriul italian, în ultimele luni, urmată de cererea Franţei de restabilire temporară a controalelor la frontiere, constituie un joc de ping-pong între Berlusconi şi Sarkozy pe seama refugiaţilor”, a apreciat liderul liberalilor din PE, Guy Verhofstadt, în dezbaterea din plenul PE privind fluxurile migraţioniste şi impactul lor asupra spaţiului Schengen. În opinia sa, noul mecanism temporar de control al frontierelor Schengen, propus de Comisie, ar afecta însăşi esenţa UE şi principiul liberei circulaţii. ”Nu este nevoie de un nou mecanism, ci numai de consolidarea măsurilor deja existente în acquis-ul Schengen”, a spus liderul liberal. ”Mii de refugiaţi care pleacă din Libia în Tunisia înseamnă o criză pentru Tunisia, dar 25.000 de refugiaţi veniţi pe mare către Europa nu pot reprezenta o criză pentru aceasta”, a declarat liderul socialiştilor din PE, Martin Schulz, care a denunţat abordarea populistă a fenomenului migratoriu. Liderul grupului Verzilor din PE, Daniel Cohn-Bendit, a reamintit că în timpul războiului din Bosnia, din 1992-1995, UE a emis permise temporare pentru a primi persoanele care fugeau din calea violenţelor. ”Germania a primit atunci câteva sute de mii şi ea încă există”, a afirmat Cohn-Bendit, criticând propaganda populistă şi rasistă a unor politicieni europeni, pe tema imigranţilor veniţi din nordul Africii în Europa. În opinia sa, UE ar trebui să propună emiterea de permise temporare şi o repartizare solidară a refugiaţilor pe întregul teritoriu european. Şi popularii europeni au criticat abordările naţionaliste. ”Soluţia la problema imigraţiei în Europa nu este revenirea la principiul fiecare pentru el sau la o fortăreaţă Europa, ci este vorba de mai multe soluţii europene”, a estimat liderul grupului PPE, Joseph Daul.

Comisarul european Cecilia Malmstrom a răspuns criticilor, spunând că propunerile CE sunt rodul unei pregătiri îndelungate şi nu un răspuns dat de către CE unui preşedinte şi unui premier, aluzie la Nicolas Sarkozy şi Silvio Berlusconi.



12