Regalul filmelor româneşti continuă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Constanţa şi Mamaia

Regalul filmelor româneşti continuă

Cultură 14 Iulie 2011 / 00:00 1024 accesări

Prima ediţie a Festivalului Naţional de Film Românesc oferă publicului cinefil de la malul mării, în această săptămână, posibilitatea de a vedea gratuit, la CityPlex Constanţa, cele mai bune proiecţii cinematografice autohtone produse în perioada iunie 2010-iunie 2011. De asemenea, iubitorii filmului pot urmări, în piaţeta Cazinoului din Mamaia, de la ora 22.00, medalioane şi filme comemorative dedicate unor regretaţi actori. Festivalul a debutat marţi, cu „Oul de cuc”, în regia lui Ioan Cărmăzan, urmat de „Aurora” lui Cristi Puiu. Seara, publicul a fost invitat la Mamaia, în zona „La fântâni” de la Cazino, să urmărească proiecţia unui medalion comemorativ Jean Constantin, urmat de comedia lui Sergiu Nicolaescu, „Poker”, evenimente care au suscitat atenţia turiştilor cinefili.

? „Nunta lui Oli”, o poveste reală, concentrată într-un scurtmetraj ?Prima parte a zilei de ieri a fost dedicată competiţiei scurtmetrajelor, juriul acestei secţiuni - prof. univ. dr. Manuela Cernat, omul de televiziune constănţean Sorin Lucian Ionescu şi prof. univ. dr. Horea Murgu -, alături de publicul cinefil, urmărind cinci producţii: „Nunta lui Oli”, în regia lui Tudor Jurgiu, „Trenul foamei”, de Viorel Timaru, „Lord”, de Adrian Sitaru, „Vis european”, de Ana Maria Kovalciuc şi „Adulter”, de Peter Kerek. Prezent la întâlnirea cu presa care a urmat proiecţiilor, Tudor Jurgiu a vorbit despre ce înseamnă să fii un tânăr cineast, despre proiectele sale - un lungmetraj este deja în proiect -, dar şi despre ce înseamnă să fii un tânăr regizor şi scenarist. „Este o poveste destul de personală şi apropiată mie. Numele din scenariu sunt reale, Olivian e un coleg de liceu care a cunoscut o fată pe Yahoo Chat Room şi au fost „împreună” pe internet timp de şase luni. Apoi, el a plecat la ea, în America, iar pentru a face rost de acte rapid au făcut nunta. Părinţii lui nu au putut să plece, pentru că totul s-a întâmplat foarte repede. Ei au urmărit nunta pe camera web. Imaginile care se văd pe cameră, cele de la ceremonie, sunt reale. Ceea ce m-a atras pe mine la poveste este singurătatea lui Dorel (n.r. tatăl)”, a spus Tudor Jurgiu.

? Radu Gabrea, prezent la proiecţii ? Seara a continuat cu proiecţia unor filme incluse în festival, la secţiunea Lungmetraj, printre care premiatele... „Mănuşi roşii” ale lui Radu Gabrea, după romanul lui Eginald Schlattner. Evenimentul a fost precedat de o întâlnire cu marele regizor Radu Gabrea, care a fost însoţit de actriţa şi producătoarea Victoria Cociaş şi cea care a semnat montajul filmului, Melania Oproiu.

Acţiunea filmului se desfăşoară în timpul stalinismului din România, în care procesele „vinovaţilor” erau „regizate”. Filmul, cu o carieră impresionantă la festivalurile internaţionale din România, Brazilia, Olanda şi Italia, îl are în distribuţie pe Alexandru Mihăescu, pentru care Radu Gabrea pregătise şi rolul din „Cocoşul decapitat”.

Victoria Cociaş va fi şi protagonista unui film inspirat din viaţa lui Nicolae Ceauşescu, unde va interpreta rolul Elenei Ceauşescu, alături de Constantin Cojocaru, producţie ce se va numi „Trei zile până la Crăciun”. La această producţie, filmările au ajuns deja la final, urmând ca în curând să se realizeze montajul. În ceea ce priveşte proiectele cinematografice, Radu Gabrea a vorbit şi despre o varianta reală a filmului „Dincolo de nisipuri” (1973), supus cenzurii ceauşiste.

? „Şi s-au dus ca vântul...” ? Astăzi, de la ora 10.40, va rula, la CityPlex, documentarul „Şi s-au dus ca vântul...”, realizat de Radu Gabrea, împreună cu Costel Safirman, o emoţionantă poveste cu amintiri, documente şi fotografii de epocă, dar şi cu personaje reale, artişti de 92 şi... 100 de ani, un film despre istoria Teatrul Evreiesc din România.

Azi, la festival

Astăzi, la CityPlex Constanţa, publicul cinefil poate viziona şase producţii, după următorul program:

10.00-10.30 - „Îngeri printre oameni”, regia Anamaria Kovalciuc (28 min.)

10.40-11.50 - „Şi s-au dus ca vântul”, regia Radu Gabrea (70 min.)

12.00-13.35 - „Metrobranding”, regia Ana Vlad, Adi Voicu (95 min.)

16.00-17.40 - „Morgen”, regia Marian Crişan (100 min.)

17.50-19.25 - „Viaţa mea sexuală”, regia Cornel George Popa (93 min.)

19.40-21.40 - „Felicia înainte de toate”, regia Răzvan Rădulescu, Melissa de Raaf (120 min.)

De asemenea, în această seară, în piaţeta Cazinoului din staţiunea Mamaia, va avea loc, de la ora 22.00, un medalion comemorativ Gheorghe Dinică, urmat de proiecţia filmului „Crucea de piatră”, în regia lui Andrei Blaier.



12