Reguli de igienă pentru a evita îmbolnăvirea cu A/H1N1

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Reguli de igienă pentru a evita îmbolnăvirea cu A/H1N1

Justiție 28 Mai 2009 / 00:00 760 accesări

Zeci de oameni au murit în urma îmbolnăvirii cu gripă porcină, provocată de virursul A/H1N1, autorităţile sanitare mondiale fiind în alertă din 24 aprilie şi recomandînd oamenilor să respecte regulile de igienă pentru a evita infestarea. Noul virus gripal A/H1N1, descoperit recent, este un subtip de virus care se transmite la om şi care conţine gene de la virusurile gripei porcine, aviare şi umane, într-o combinaţie care nu a fost observată, pînă în prezent, nicăieri în lume. În plus, există dovezi că acest virus se transmite de la om la om, iar boala a fost gravă la un număr semnificativ de cazuri în Mexic. În 24 aprilie, autorităţile sanitare mondiale au intrat în stare de alertă, după semnalarea mai multor sute de cazuri de gripă porcină la om în Mexic, dintre care aproximativ 60 de cazuri mortale, şi aproximativ zece cazuri în Statele Unite. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat încă de atunci că evoluţia virusului este imprevizibilă, în timp ce autorităţile americane au apreciat că răspîndirea bolii nu poate fi oprită.

Simptomele noii gripe AH1N1 la om sînt, în general, asemănătoare cu cele ale gripei sezoniere umane: febră, simptome respiratorii, cum ar fi tuse şi secreţii nazale, dureri în gît. Pot apărea eventuale alte simptome, cum ar fi dureri generalizate (în special dureri musculare), cefalee, frisoane, oboseală, vomă sau diaree (care nu sînt caracteristice gripei, dar au fost raportate în unele din recentele cazuri de gripă cu noul virus). În anumite cazuri, este posibilă apariţia unor complicaţii grave chiar şi la persoane sănătoase infectate cu noul virus. Noul virus gripal AH1N1 se transmite la persoane în acelaşi mod ca şi virusul gripei sezoniere, adică de la persoană la persoană, din secreţiile răspîndite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută sau, indirect, atunci cînd secreţiile ajung pe mîini sau pe alte suprafeţe care sînt atinse de alte persoane, care îşi duc apoi mîna la gură sau nas. Noul virus gripal nu se transmite prin consumul de carne de porc sau produse din carne de porc manipulate şi prelucrate termic în mod corespunzător. Acest nou virus gripal nu a fost izolat pînă în prezent de la animale şi nu există indicii conform cărora virusul ar fi prezent în lanţul de producţie al cărnii de porc. Ministerul a recomandat populaţiei respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă personală, în special spălatul pe mîini. Totodată, în caz de tuse sau strănut, nu se recomandă folosirea manşetei sau a umărului în locul batistei şi evitarea automedicaţiei. O altă recomandare vizează evitarea călătoriilor în zonele afectate (SUA - California, Texas, Kansas, Ontario - şi Mexic). În cazul în care acestea sînt inevitabile, se recomandă respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă personală.

În caz de apariţie a unei boli respiratorii acute febrile, trebuie respectate următoarele măsuri: izolarea la domiciliu, purtarea de mască pentru acoperirea atît a gurii, cît şi a nasului (inclusiv la domiciliu), anunţarea imediată a medicului de familie, iar în cazul în care medicul de familie nu poate fi contactat sau persoana nu are medic de familie, trebuie să se prezinte de urgenţă la Camera de gardă a unei unităţi de boli infecţioase (spital de boli infecţioase, secţie de boli infecţioase).

Pentru o informare coerentă, ministrul Sănătăţii a desemnat patru comunicatori - consilierii ministrului Geza Molnar şi Alexandru Rafila, directorul Institutului de Sănătate Publică, Adriana Pistol, şi managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel.

Constanţa, la 200 de km de gripa A/H1N1

Constănţenii pot, sta, deocamdată, liniştiţi, atît timp cît respectă regulile de igienă. Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană, Mihaela Dinisov, a declarat că nu există nicio problemă în faptul că ne aflăm la 200 de km de primele cazuri confirmate sau în investigaţie, care se află la Bucureşti. „Este un caz de import, cu simptomatologie minimă, nu este nicio alarmă. În ceea ce priveşte prevenirea, planul Ministerului Sănătăţii s-a aplicat şi la Constanţa, toate instituţiile şi unităţile sanitare fiind pregătite în cazul apariţiei vreunei suspiciuni. Spitalele sînt pregătite, la frontieră există informaţii asupra simptomatologiei, se verifică... Deocamdată, în Constanţa nu am avut probleme. Important este ca toată lumea să respecte măsurile de igienă”, a declarat directorul adjunct al DSPJ Constanţa.



12