Reintroducere temporară a controalelor în spaţiul Schengen?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Reintroducere temporară a controalelor în spaţiul Schengen?

Externe 08 Iunie 2012 / 00:00 415 accesări

Statele Schengen au ajuns la un acord, ieri, la Luxemburg, privind posibilitatea restabilirii temporare a controalelor la frontierele interne, în cazul presiunilor migratorii necontrolabile la frontierele externe, anunţă preşedinţia daneză a UE. Acordul a fost obţinut în unanimitate, de miniştrii de Interne din statele UE participante la reuniune. Comisarul UE pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, şi-a exprimat dezamăgirea în legătură cu ”lipsa de ambiţie europeană a miniştrilor de Interne”. Textul prevede posibilitatea ca statele Schengen să reintroducă verificări la frontierele interne, pentru o durată de şase luni, care să poată fi prelungită şase luni suplimentare, în cazul în care controlul la o frontieră externă a Spaţiului Schengen nu ar fi asigurat, din cauza unor circumstanţe excepţionale. Este vorba de o măsură extremă, aplicată în condiţii foarte stricte, insistă reprezentanţii Franţei şi Germaniei, iniţiatorii proiectului. Statele Schengen aveau oricum posibilitatea reintroducerii temporare a controalelor din raţiuni de securitate şi de ordine publică.

România a decis să nu blocheze, în reuniunea de ieri a miniştrilor de Interne din UE, de la Luxemburg, consensul la nivelul Consiliului cu privire la schimbarea bazei juridice a gestionării Schengen, cu atât mai mult cu cât preşedinţia daneză a Consiliului UE a făcut unele modificări pe proiectul textului. Potrivit unor surse europene, partea română şi-a prezentat poziţia într-o declaraţie în minuta reuniunii de la Luxemburg. Mecanismul de evaluare şi monitorizare a aplicării acquis-ului Schengen de către statele deja intrate în spaţiul unic european de liberă circulaţie a fost propus de CE, în septembrie 2011. În conformitate cu planul Consiliului, comisiile de evaluare vor fi co-prezidate de un oficial dintr-un stat membru şi un reprezentant al CE. În prezent, evaluările sunt un proces pur interguvernamental. Propunerea CE din septembrie 2011 prevede un rol mai important pentru Executivul comunitar în monitorizarea aplicării acquis-ului Schengen.

CRITICI Liderii grupurilor politice din PE au criticat dur decizia Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de a schimba baza juridică a propunerii privind un mecanism de evaluare şi monitorizare a acquis-ului Schengen în articolul 70 al Tratatului privind funcţionarea UE. ”Această decizie sfidează puterile PE şi este un pas în direcţia greşită privind Schengen. Acest joc al puterii inutil nu va aduce rezultatele aşteptate de cetăţenii noştri de la Uniune. Într-o uniune a statelor şi cetăţenilor, este deranjant să vezi că guvernele naţionale caută să excludă reprezentanţii cetăţenilor (eurodeputaţii - n.red.) în chestiuni legate de drepturile individuale. Libera circulaţie într-un spaţiu fără graniţe interne este un pilon al UE - unul dintre cele mai tangibile beneficii - şi PE va lupta pentru consolidarea acestui pilon”, a declarat preşedintele PE, Martin Schulz.

Taguri articol


12