Relaţiile dintre NATO şi Rusia, din nou, în impas

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Relaţiile dintre NATO şi Rusia, din nou, în impas

Externe 01 Mai 2009 / 00:00 485 accesări

Alianţa Nord-Atlantică a ordonat expulzarea a doi diplomaţi ruşi ca represalii la cazul de spionaj în care a fost condamnat un fost oficial eston pentru că a furnizat oficialilor de la Moscova informaţii secrete despre NATO. “Confirm”, a declarat un diplomat sub acoperirea anonimatului, întrebat cu privire la informaţiile referitoare la expulzarea a doi diplomaţi ruşi care lucrau la misiunea Rusiei pe lîngă NATO, publicate de cotidianul britanic “Financial Times”. Ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a promis un răspuns dur faţă de retragerea acreditării celor doi diplomaţi. În opinia sa, decizia de retragere a acreditărilor diplomaţilor ruşi la NATO a fost aprobată de secretarul general al Alianţei, la propunerea secretariatului internaţional al NATO. În prezent, conform procedurii în vigoare, documentele privind privarea de acreditare a colaboratorilor misiunii diplomatice ruse vor fi trimise Ministerului belgian al Afacerilor Externe, care va decide dacă îi va declara sau nu personae non gratae.

Ministerul rus al Afacerilor Externe a precizat într-un comunicat că ordinul de expulzare a doi diplomaţi ruşi la NATO este “o provocare grosolană”. În schimb, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a făcut referire la apropiatele exerciţii militare ale NATO din Georgia pe care le-a catalogat tot “o provocare grosolană”. Rusia solicită anularea acestor manevre prevăzute pentru perioada 6 mai - 1 iunie, în apropiere de Tbilisi. Exerciţiile urmează să aibă loc în cadrul Parteneriatului pentru Pace. NATO subliniază faptul că manevrele sînt prevăzute de un an şi că Rusia a fost anunţată. Totodată, NATO a apreciat că acordurile semnate ieri în mare grabă de Moscova privind frontierele Abhaziei şi Osetiei de Sud încalcă acordul de încetare a focului negociat cu UE referitor la Georgia şi consideră nefondată ostilitatea rusă faţă de exerciţiile militare ale Alianţei în Georgia. “Rusia continuă să se declare surprinsă de aceste exerciţii, în pofida faptului că a fost informată de la început şi că a refuzat invitaţii repetate de a trimite observatori”, se arată în comunicatul de presă al Alianţei, care subliniază că este vorba despre exerciţii de mică amploare, care au la bază un scenariu de menţinere a păcii aparţinînd ONU.

Rusia şi Georgia s-au confruntat în august 2008 într-un scurt război, care a dus la deteriorarea relaţiilor dintre NATO şi Moscova. La scurt timp după confirmarea extrădării celor doi diplomaţi ruşi, oficialii de la Moscova au semnat cu regiunile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, un acord prin care se angajează să protejeze frontierele acestor două teritorii pentru o perioadă de cinci ani. “În interesul securităţii sale şi a Federaţiei Ruse, înainte de a-şi forma propriii grăniceri, Osetia de Sud va încredinţa Rusiei protejarea frontierelor sale”, se arată în textul acordului semnat la Kremlin, în prezenţa preşedintelui Dmitri Medvedev. Şi celălalt teritoriu separatist, Abhazia, a semnat cu Rusia un text identic. Şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a criticat miercuri Rusia, reproşîndu-i că nu şi-a respectat angajamentele cu privire la Georgia. Într-un raport despre respectarea, de către cele două ţări, a angajamentelor lor faţă de organizaţie, APCE constată că Rusia nu a respectat majoritatea cererilor Consiliului Europei. În contrapartidă nici Georgia nu a îndeplinit încă în totalitate cererile Adunării, au constatat parlamentarii, într-o dezbatere în care au criticat mai ales Rusia. Dintre cei 130.000 de georgieni deplasaţi în timpul conflictului, circa 26.000 de persoane au rămas în centre colective din Tbilisi şi din alte regiuni din Georgia. Dintre cele pînă la 38.000 de persoane din Osetia de Sud deplasate spre Osetia de Nord în timpul conflictului, aproximativ 1.200 nu au revenit în Osetia de Sud.

Manevre diminuate

Tensiunea dintre Rusia şi NATO a mobilizat o serie de state membre ale Parteneriatului pentru Pace dar aliaţi ai Rusiei. De exemplu, Ministerul Apărării de la Chişinău a anunţat că va trimite la exerciţiile NATO din Georgia, aviatori şi medici. Exerciţiile din cadrul Programului Parteneriat pentru Pace au fost criticate de Rusia, care consideră că acestea ar putea destabiliza situaţia din Caucazul de Sud. Iniţial, R.Moldova şi-a anulat participarea militară la exerciţiile conduse de NATO în Georgia, pentru ca apoi să decidă să trimită o delegaţie micşorată. Anterior, ţările baltice Letonia şi Estonia, dar şi Kazahstanul şi Serbia au anunţat că se retrag din cadrul exerciţilor NATO. Potrivit presei, oficialii de la Riga, Talinn şi Belgrad s-au retras din motive financiare, iar cei de la Astana nu au făcut comentarii cu privire la decizia sa.

Manevrele conduse de NATO sînt cunoscute oficial sub numele Cooperative Longbow 09 / Cooperative Lancer 09. Pe timpul acestor exerciţii nu vor fi folosite armament şi echipamente militare. Exerciţiile au accelerat şi negocierile dintre Belarus şi Rusia pentru producerea de sisteme avansate de rachetă, pe bază de comenzi din partea unor clienţi străini. Este voerba despre sisteme de rachete de tip Tor, Topol şi Iskander, ce ar putea face obiectul unor cereri din partea Rusiei, ţărilor care fac parte din Comunitatea Statelor Independenete (CSI) sau alte state.



12