„Restul e tăcere”, distins cu Marele Premiu IPIFF 2008

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Restul e tăcere”, distins cu Marele Premiu IPIFF 2008

Cultură 21 Iulie 2008 / 00:00 622 accesări

După o săptămînă în care iubitorii celei de-a şaptea arte au avut ocazia să ia contact cu cele mai bune producţii cinematografice româneşti, filme artistice sau documentare, unele în avanpremieră mondială, Festivalul Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi – IPIFF 2008 şi-a desemnat cîştigătorii. Gala de premiere a avut loc sîmbătă seara, la Teatrul de Stat Constanţa, iar gazda manifestării a fost, ca şi la ediţiile precedente, actriţa Maia Morgenstern.

Marele Premiu al festivalului - Trofeul Mării Negre pentru cel mai bun film de lung metraj de ficţiune -, i-a revenit producătorului filmului ,„Restul e tăcere“ (regia lui Nae Caranfil), Cristian Comeagă. Distincţia i-a fost înmînată de către directorul Centrului Naţional al Cinematografiei, Eugen Şerbănescu.

La competiţia „Şcoli de film“, Trofeul Mării Negre pentru film de animaţie i-a fost acordat peliculei „Dansează cu Diavolul“ / „Dance with the Devil (Germania 2008, r. Viola Baier). Pătru Păunescu a primit din partea juriului Trofeul Mării Negre pentru cea mai bună imagine, pentru filmul „Scurtă revedere“, iar Trofeul pentru cel mai bun scenariu a fost cîştigat de Carola Diekmann, pentru filmul „Landgang“ (Germania 2007). Ivana Mladenovic a fost distinsă cu Trofeul Mării Negre pentru cea mai bună regie, pentru „Milkyway“, iar juriul a decis ca Trofeul Mării Negre pentru cel mai bun film să îi fie înmînat regizorului Vlad Feneşan, pentru filmul „Scurtă revedere“.

La competiţia de scurt-metraj ficţiune, Trofeul Mării Negre pentru cel mai bun film de ficţiune a fost acordat, ex-aequo, producătorilor An Larssen şi Ief Stuyvaert, pentru filmul „A Day in A life“ (Belgia 2007, r. Nicolas Daenens) şi lui Vivi Drăgan Vasile - producător, pentru filmul „La drumul mare“ (România 2007, r. Gabriel Sîrbu). De asemenea, Televiziunea Neptun, partener media al festivalului, reprezentată de directorul executiv şi de programe, Sorin Lucian Ionescu, scenarist şi membru în juriu, la secţiunea Lung-metraj, a acordat un premiu pentru scurt-metraj de ficţiune lui Sebastian Chelu şi lui Deian Cărmăzan, pentru filmul „Bomboane de ciocolată“.

Premiul Consiliului Judeţean Constanţa, cîştigat de producătorul Stefan Stuckert, pentru filmul „Medium Rare”

La competiţia de lung metraj, Trofeul Mării Negre pentru cel mai bun film documentar i-a revenit producătorului, regizorului, scenaristului şi operatorului Thomas Ciulei, producător pentru „Podul de flori“. Premiul de Excelenţă, Trofeul Mării Negre pentru contribuţia adusă la filmul românesc, i-a fost înmînat de Alexandru Tocilescu, lui Andrei Blaier. Cel care a urcat pe scenă pentru a anunţa Premiul Consiliului Judeţean Constanţa a fost secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor Demeter Andras. Distincţia a fost acordată producătorului Stefan Stuckert, pentru filmul „Medium Rare“.

Criticii de film au decis să îl premieze pe producătorul şi regizorul Radu Gabrea, pentru documentarul „Căutîndu-l pe Schwartz: România! România! II“, iar premiul publciului i-a revenit regizorului Sergiu Nicolaescu, pentru filmul „Supravieţuitorul“.

În cadrul serii de gală, publicul prezent în sala Teatrului de Stat Constanţa a avut ocazia să se delecteze cu vizionarea proiecţiilor scurt-metrajelor care au reuşit să capteze atenţia juriului. Pe scenă au urcat, pe rînd, personalităţi din lumea cinematografiei precum Dinu Şerbescu, Geo Saizescu, Gelu Colceag sau Laszlo Kantor, pentru a prezenta premiile secţiunilor şi a înmîna premiile.

La finalul Galei de decernare a premiilor IPIFF 2008, au urcat pe scenă organizatorul festivalului, Cristian Zgabercea – directorul Direcţiei de Cultură din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi producătorul IPIFF, Dinu Tănase, precum şi Anita Lewton, cea care a susţinut trainingul de producţie de film. Aceasta i-a invitat pe scenă pe cursanţii de la nivelul II, pentru a le înmîna diplome de participare, iar Dinu Tănase i-a invitat pe scenă şi pe studenţii voluntari de la IPIFF.

Cristian Zgabercea a dat o veste bună tinerei generaţii de producători şi realizatori. El a specificat că, de anul viitor, va mai exista în judeţul Constanţa - probabil la Mangalia - un nou festival, dedicat studenţilor. Acesta a mai precizat că la anul, în cadrul festivalului, se va organiza o secţiune şi pentru producţiile de televiziune. „Important este că cinematografia şi-a revenit după un moment mai greu şi tinerii sînt prezenţi în festivaluri“, a precizat acesta. Cristian Zgabercea a ţinut să le mulţumească şi secretarului de stat Demeter Andras şi directorului Centrului Naţional al Cinematografiei, Eugen Şerbănescu, pentru prezenţa în cadrul galei. Producătorul festivalului, Dinu Tănase, a tras concluziile acestei ediţii: „Festivalul s-a aşezat pe picioarele lui. Are o identitate pe care ne-am muncit mult s-o creăm. Această ediţie este un nou început pentru IPIFF“. Acesta a comparat realizarea unui festival cu crearea unui film.

A treia ediţie a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi – IPIFF 2008 a fost organizată de Consiliul Judeţean Constanţa şi produsă de Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România – UPFAR, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.



12