Românii - campioni la consumul de ouă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Românii - campioni la consumul de ouă

Justiție 26 Octombrie 2006 / 00:00 725 accesări

Conform unui studiu efectuat la nivel mondial, consumul de carne variază între 0%, în societăţile vegetariene, şi 24% din totalul raţiei energetice în societăţile dezvoltate. Danemarca este ţara cu cel mai ridicat procent de consum de carne pe cap de locuitor. Prin cantitatea mare de proteine, carnea de pasăre conţine toţi aminoacizii esenţiali necesari unei alimentaţii echilibrate. Datorită conţinutului caloric scăzut, intră în componenţa majorităţii dietelor recomandate de nutriţionişti împotriva obezităţii. Avantajul faţă de "carnea roşie" este că procentul de lipide este mult scăzut: 2-3% faţă de carnea de vită, porc sau oaie, în care proporţia de grăsimi poate ajunge pînă la 30%. Alături de carnea de pasăre, oul reprezintă, în primul rînd, o sursă importantă de vitamine, putînd fi considerat, din perspectiva conţinutului proteic, "campionul alimentelor". Amestecul proteinelor din albuş şi gălbenuş realizează un conţinut aminoacidic atît de echilibrat încît acesta a fost desemnat termen de referinţă în estimarea valorii nutritive a altor proteine. Prin conţinutul ridicat de lecitine, oul conferă efecte tonifiante pentru sistemul nervos central. De asemenea, se remarcă bogăţia de fosfor, calciu şi fier a gălbenuşului. Ouăle se pot recomanda şi în tratamentul dietetic al obezităţii, deoarece, din punct de vedere caloric, aduce aprox. 170 kcal/100 g şi are un conţinut redus de sodiu. Atît carnea de pui cît şi oul sînt surse importante de minerale, oligoelemente şi vitamine, furnizînd într-o proporţie variabilă majoritatea vitaminelor complexului B, vitaminele liposolubile A, D, K, E, fier, cupru, zinc, magneziu, fosfor, potasiu, calciu.

În 2005, consumul de carne de pasăre în România a fost de 450.000 tone, adică 20,7 kg pe locuitor, iar consumul mediu de ouă pe cap de locuitor a fost de 235 ouă, calculat la producţia internă realizată în sectorul industrial, respectiv 217.000 tone şi 2,4 miliarde ouă. La aceste cantităţi se adaugă şi sectorul gospodăresc cu 73.000 tone carne de pui şi 2,7 miliarde de ouă precum şi cele din import, 160.000 tone carne pasăre şi 40 milioane ouă. Calcului consumului celor două produse a fost raportat la întreaga populaţie a ţării de 21,7 milioane locuitori.



Ştiri recomandate

12