Roşia Montană îl aduce pe şeful SRI la audieri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
SeReIştii, chemaţi la apel

Roşia Montană îl aduce pe şeful SRI la audieri

Politică 28 Septembrie 2013 / 00:00 406 accesări

SERVICIILE, LA APEL Ecourile scandalului pe marginea proiectului de la Roşia Montană nu s-au stins. Mulţi se întreabă dacă aurul de sub noi, care i-a învrăjbit pe români, aduce fericire sau distruge suflete. La fel de mulţi văd comisia parlamentară care s-a dus la Roşia ca pe o instanţă care va trebui să decidă soarta locuitorilor din zonă. Alţii sunt sceptici şi se declară convinşi că parlamentarii „vor pleca de fiecare dată aşa cum au venit”, iar localnicii vor rămâne cu problemele lor pe cap. În timp ce, la Bucureşti, membrii comisiei parlamentare comune pentru controlul activităţii SRI se pregătesc să-l audieze luni pe directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, la Roşia oamenii strigă „Vrem să muncim, nu să cerşim” şi „Vrem minerit“.

LĂMURIRI Jurnaliştii aşteaptă explicaţii privind existenţa unor interese ale unor grupuri interne sau externe pentru Roşia Montană. Şefii serviciilor de informaţii scapă doar firimituri şi lasă România sub semnul nedumeririi. Pe de altă parte, PSD cere companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) să facă publică lista politicienilor care au beneficiat de avantaje în schimbul susţinerii proiectului de la Roşia Montană. Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, spune că social-democraţii nu au nimic de ascuns pentru că nu au avut niciodată vreo relaţie cu RMGC. Acesta a subliniat că PSD îi încurajează pe parlamentarii partidului să meargă în colegiile din care fac parte şi să discute cu alegătorii care i-au trimis în Parlament pe tema proiectului de la Roşia Montană, înainte de a lua o decizie privind votul din plen.

MINISTRUL PRO Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a anunţat că susţine proiectul Roşia Montană în forma propusă de Guvern şi spune că a fost în favoarea investiţiei şi ca europarlamentar. Ea a arătat că exploatarea cu cianuri nu este o chestiune nouă şi că, „dacă acest gen de exploatare ar fi dus la dezastre ecologice, nordul Europei era într-un dezastru”. Ministrul a adăugat că şi în Finlanda, întâmplător sau nu, tot o companie canadiană exploatează. Dar ce mai contează? Investiţia Roşia Montană este blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, iar situaţia nu e tocmai roză nici în acest an.



12