Rusia a testat o rachetă capabilă să penetreze sistemele antirachetă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia a testat o rachetă capabilă să penetreze sistemele antirachetă

Externe 29 August 2008 / 00:00 641 accesări

Rusia a testat, joi, o rachetă de tip Topol, capabilă să penetreze sistemele de apărare antirachetă, au anunţat agenţiile ruseşti. “Forţele strategice nucleare şi forţele spaţiale au efectuat, la ora 14.36, pe cosmodromul Pleseţk, un test de rutină cu rachetă balistică intercontinentală de tip PC-12M Topol”, a declarat un purtător de cuvînt al forţelor strategice.

Pe de altă parte, marina rusă a anunţat ieri că va utiliza din ce în ce mai frecvent porturile siriene, în cadrul unei prezenţe militare sporite în Marea Mediterană. Anunţul intervine pe fondul tensiunilor dintre Moscova şi Occident în privinţa rolului Rusiei în Georgia. Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a susţinut recenta ofensivă a Rusiei în Georgia, în cadrul unei vizite la Moscova, săptămîna trecută. “Prezenţa marinei la Marea Mediterană va spori. Navele ruse vor vizita Siria şi alte porturi din ţări-prietene, din ce în ce mai frecvent”, a declarat însărcinatul cu afaceri rus în capitala Siriei, Igor Beliaev. Rusia se bazează pe faptul că Siria îi va pune la dispoziţie portul Tartous, drept principal punct de staţionare în Mediterană, deşi legăturile dintre cele două ţări s-au răcit după căderea comunismului, cînd Moscova a furnizat Siriei armament în valoare de miliarde de dolari. Potrivit site-urilor de ştiri de pe Internet, o unitate navală rusă, inclusiv portavionul Amiralul Kuzneţov, a staţionat în portul Tartous, în cursul acestei luni.

China, îngrijorată de acţiunile Rusiei în Georgia

China şi-a exprimat îngrijorarea faţă de acţiunile Rusiei în Georgia, după ce Moscova a recunoscut independenţa regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia. Beijingul a evitat să comenteze public conflictul ruso-georgian, care s-a transformat într-un scurt război în Osetia de Sud, generînd tensiuni între Moscova şi Occident. Însă, un purtător de cuvînt al Guvernului chinez şi-a exprimat îngrijorarea profundă, după ce preşedintele rus a recunoscut teritoriile separatiste georgiene. China a dorit dintotdeauna relaţii diplomatice apropiate cu Rusia, dar se opune divizării statelor, din cauza disputelor sale pe tema Taiwanului şi a altor regiuni. Declaraţia oficială a intervenit în aceeaşi zi în care preşedintele chinez, Hu Jintao, s-a întîlnit cu omologul său rus, Dmitri Medvedev, în Tadjikistan, înaintea summit-ului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, din care fac parte puterile din Asia Centrală. China şi ceilalţi aliaţi asiatici ai Moscovei din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare Shanghai au adoptat o poziţie comună cu privire la acţiunile Rusiei în Georgia, a anunţat ieri, la Duşanbe, liderul rus, Dmitri Medvedev. Organizaţia pentru Cooperare Shanghai reuneşte China, Rusia şi patru din cele cinci republici foste sovietice din Asia Centrală (Kazahstan, Kîrgîzstan, Uzbekistan şi Tadjikistan).

“Ruşii sînt nervoşi”

Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, a afirmat joi că “ruşii sînt puţin nervoşi”, în replică la declaraţiile omologului său Serghei Lavrov, care a calificat discuţiile despre eventuale sancţiuni vizînd Rusia drept “produsul unei imaginaţii bolnave”. Anterior, ministrul rus de Externe a respins avertismentele şefului diplomaţiei franceze, potrivit cărora liderii europeni iau în considerare impunerea unor sancţiuni Rusiei. Lavrov a amintit că omologul său francez a sugerat recent şi că Rusia ar putea ataca în curînd Republica Moldova sau Ucraina.

Vladimir Putin acuză SUA că au orchestrat conflictul din Georgia

Premierul Rusiei, Vladimir Putin, susţine, într-un interviu acordat CNN, că SUA au orchestrat conflictul din Georgia pentru avantajarea unuia dintre candidaţii la preşedinţia SUA. Putin a declarat că SUA au încurajat Georgia să atace Osetia de Sud. Vladimir Putin susţine că Rusia nu a avut altă opţiune decît să intervină în Georgia, după uciderea unora dintre membrii contingentului de menţinere a păcii din Osetia de Sud. Premierul rus afirmă că scopul intervenţiei ruse a fost evitarea unei catastrofe umanitare. Fostul preşedinte, considerat şi acum cel mai influent politician din Rusia, şi-a exprimat dezamăgirea că SUA nu au făcut mai mult pentru oprirea atacurilor georgiene. Putin a anunţat şi o serie de măsuri economice despre care a spus că nu au legătură cu conflictul din Georgia. 19 companii avicole americane nu vor mai putea exporta produse în Rusia pentru că nu respectă standardele sanitare, iar alte 29 de companii au fost avertizate să îmbunătăţească standardele produselor pentru a nu ajunge în aceeaşi situaţie.

SUA au respins categoric acuzaţiile formulate de fostul preşedinte rus. Tot ieri, Casa Albă a anunţat că are în vedere anularea pactului de cooperare nucleară civilă cu Rusia, după acţiunile acesteia în Georgia. “Nu cred că este încă vorba de un anunţ, însă ştiu că sînt discuţii pe această temă”, a declarat purtătoarea de cuvînt a Casei Albe, Dana Perino, întrebată în legătură cu posibilitatea ca Washingtonul să anuleze acordul semnat la 6 mai cu Rusia. Acordul permite celor două ţări să dezvolte relaţii comerciale în acest sector, luptînd împotriva proliferării nucleare.



12